Atskleidė kaip spręs vietų trūkumą rajono mokyklose: laukia daug pokyčių | Kas vyksta Kaune

Atskleidė kaip spręs vietų trūkumą rajono mokyklose: laukia daug pokyčių

Asociatyvi/KRS nuotr.

Vietų trūkumo Kauno rajono ugdymo įstaigose problema bus sprendžiama plečiant ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų tinklą, o mokinių stokojančios mokyklos bus ne naikinamos, o pertvarkomos į daugiafunkcius centrus.

Tokie planai ketvirtadienį buvo aptarti Kauno rajono savivaldybės vadovų susitikimuose su mokyklų vadovais, kultūros ir seniūnijų darbuotojais, dalyvaujant Kultūros. švietimo ir sporto skyriaus atstovams. Pasitarimai vyko Ringaudų pradinėje mokykloje, Ugnės Karvelis gimnazijoje, Noreikiškių vaikų lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ filiale ir Batniavos pagrindinėje mokykloje.

Kauno rajone, kintant demografinei situacijai, vienose mokyklose vaikų daugėja ir jie nebetelpa į esamas ugdymo įstaigas. Kitose, esančiose atokesnėse rajono vietovėse, vaikų smarkiai mažėja ir tenka spręsti, kaip efektyviausiai panaudoti turimas patalpas, materialinius ir žmogiškuosius resursus.

„Pradinio ugdymo įstaigos privalo būti arčiau vaiko, tad jas būtina išdėstyti skirtingose vietose“, – sakė meras Valerijus Makūnas. Pagal pertvarkos planą, pradinės mokyklos šiame krašte liks Kačerginėje, Ringauduose ir Akademijoje. Jas baigę mokiniai toliau tęs mokslus artimiausiose gimnazijose.

Ateities mokykla Kačerginėje

Kačerginėje steigiama moderni pradinė mokykla, atitinkanti geros mokyklos koncepciją. Jos projektas jau parengtas ir pristatytas. Šiuolaikiška mokykla įsikurs po vienu stogu su daugiafunkciu centru, vaikų ugdymas čia vyks visą dieną. Tokios paslaugos poreikis didelis, tad manoma, kad tėvai noriai veš vaikus į tokią mokyklą.

Akademijoje pradinę mokyklą racionaliausia būtų steigti Aleksandro Stulginskio universiteto patalpose, kur pirmuosiuose aukštuose jau sėkmingai veikia Noreikiškių vaikų lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ filialas. Taip būtų užtikrintas ugdymo proceso tęstinumas, racionaliai naudojamos lėšos ir valstybės turtas. Šis klausimas šiuo metu derinamas su universitetu ir Vyriausybe.

Į Ringaudų pradinę mokyklą kol kas telpa visi norintieji. Laisvas mokyklos patalpas planuojama racionaliau panaudoti, atkeliant į jas Ringaudų seniūniją, dalį patalpų skirti kultūros reikmėms. Modernią sporto salę kiek pertvarkius bus galima naudoti kultūros renginiams.

Iškėlus pradinukus į minėtąsias mokyklas, bus išspręsta vietų trūkumo Ugnės Karvelis gimnazijoje problema. Čia vaikų daugėja ir, nedarant jokių pokyčių, nuo rugsėjo 1-osios reiktų antrosios pamainos. Įvykdžius pertvarką, to bus išvengta. Palaipsniui mokykla taps ilgąja kaimo gimnazija su 5-12 klasėmis.

„Įstatymas aiškiai nurodo gimnazijų išgryninimo būtinumą, taip užtikrinant ugdymo kokybę“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Batniavos pagrindinėje mokykloje situacija visiškai priešinga nei minėtosiose. Vaikų čia labai mažai – priešmokyklinę ir ikimokyklinę grupę lanko 35 vaikai, 4 jungtines pradines klases – 24. Bet mokykla uždaroma nebus. Čia planuojama steigti daugiafunkcį centrą su pradine mokykla, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėmis ir patalpomis bendruomenės laisvalaikiui. Centre būtų vykdoma kultūrinė veikla, teikiamos socialinės paslaugos šeimoms, įrengta treniruoklių salė, atkelta biblioteka. Didelėje modernioje mokyklos sporto salėje galės vykti sporto mokyklos užsiėmimai. Taip bus racionaliai panaudotos esamos erdvės.

Aptarti mokyklų pertvarkos planų savivaldybės vadovai planuoja vykti ir į kitas rajono ugdymo įstaigas

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA