Tyrimo rezultatai: paukščiai buvo užnuodyti lesalu su metomilu | Kas vyksta Kaune

Tyrimo rezultatai: paukščiai buvo užnuodyti lesalu su metomilu

VMVT nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad ištyrus nugaišusius laukinius uolinius karvelius ir kovarnį, rastus Kaune, netoli Šilainių turgavietės, užkrečiamųjų ligų – paukščių gripo ar Niukaslo ligos nenustatyta.

39 nugaišę paukščiai (38 jų – karveliai) buvo rasti sekmadienio popietę, jie buvo surinkti ir pristatyti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą gaišimo priežastims nustatyti.

Tyrimo metu paukščių gaišenose rasti patologiniai – anatominiai pokyčiai, būdingi ūmiam apsinuodijimui.

Dviem uoliniams karveliams nustatyti trauminės kilmės plėštiniai galvos ir kaklo minkštųjų audinių pažeidimai.

Ištyrus laboratorijoje paukščių gaišimo vietoje surinktus lesalų likučius, buvo nustatyta didelė koncentracija pesticido – metomilo – 400 mg/kg, kai didžiausias leistinas šio pesticido likučių kiekis grūduose ir gyvūninės kilmės maiste pagal Europos Sąjungos teisės aktus neturi viršyti 0,05 mg/kg. Metomilas didelėmis dozėmis yra labai toksiškas žmonėms ir gyvūnams. Kaip tokios didelės koncentracijos šis cheminis teršalas pateko į lesalus, nežinoma. Policija pradėjo tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Metomilas – plataus veikimo spektro insekticidas, dažniausiai naudojamas vabzdžiams naikinti, taip pat žemės ūkio pasėliams, laukams, daržovėms ir sodo augalams purkšti saugant nuo kenkėjiškų vabzdžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA