Prezidentės patarėja: psichologų dalyvavimas vaikų apklausose nekainuoja milijonų | Kas vyksta Kaune

Prezidentės patarėja: psichologų dalyvavimas vaikų apklausose nekainuoja milijonų

BNS 2017/01/31 09:42
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Tai, kad psichologai nedalyvauja apklausiant vaikus dėl smurto artimoje aplinkoje yra didelė problema, nors tai nekainuoja milijonų valstybei, sako prezidentės patarėja Lina Antanavičienė.

„Galėjo situacija (Kėdainiuose – BNS) pasibaigti ne tragedija, jeigu būtų laiku reaguota į tuos pirmuosius signalus. (…) Jeigu po pirmojo signalo būtų imtasi visų reikalingų veiksmų, vaikas šiandien turbūt laimingai gyventų“, – antradienį Žinių radijui sakė patarėja.

Anot jos, viena iš pagrindinių problemų – kad vaikas, prieš kurį, įtariama, naudotas smurtas, net nebuvo apklaustas, dalyvaujant psichologui.

„Yra specialistai, kurie turėtų įvertinti, ir geba tą daryti, kurie baigę specialius mokslus ir to vaiko kalbą suprasti, ir netiesioginius signalus iš vaiko suprasti. Šiuo atveju kalbame apie didžiulę problemą, kuri išryškėjo, apie kurią labai daug šnekama, – kad dalyvaujant tokiose ikiteisminio tyrimo procesuose nepasitelkiami psichologai, kada įtariamas smurtas prieš vaikus, o tai yra būtina“, – teigė L.Antanavičienė.

„Psichologas galėtų įvertinti tą informaciją, kurią vienaip ar kitaip perteikia vaikas, – ar verbaliniu būdu, ar savo elgesiu. Policininkas nėra parengtas dirti su vaiku ir skaityti tuos signalus, kurių mes, nepasiruošiusieji tam darbui, tiesiog ir nemokame skaityti, – sakė ji. – To nėra ir labai daug kitų kartų, kada įtariamas smurtas prieš vaikus artimoje aplinkoje, psichologai nedalyvauja apklausose.“

Prezidentės patarėjos teigimu, vienas iš argumentų, kuris pateikiamas nurodant priežastis, kodėl tai nedaroma, – kad neužtenka psichologų ir trūksta lėšų.

„Psichologai tvirtina, kad psichologų yra, tokių žmonių yra. Lėšų, jeigu žiūrėsime valstybės masteliu, tai nėra labai daug. Tai nėra milijonai. Tikrai. Tai yra galbūt 100 tūkst., galbūt 150 tūkst., maksimum – 200 tūkst. eurų per metus“, – teigė L.Antanavičienė.

Praėjusią savaitę ligoninėje mirė sunkiai namuose Kėdainiuose sumuštas keturmetis. Įtarimai dėl to pateikti vaiko motinai ir patėviui.

Pernai lapkritį, gavus signalą iš darželio dėl galimo smurto prieš tą patį vaiką, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet nuspręsta, kad berniukas galėjo susižaloti pats, todėl ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Paaiškėjo, kad berniukas, kuris auklėtojai prisipažino, jog jį muša patėvis, nebuvo apklaustas atliekant ikiteisminį tyrimą.

Vasario 14 dieną Seime planuojama surengti neeilinę sesiją, kad būtų priimtos su vaiko teisių apsauga susijusios įstatymų pataisos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA