Centralizuoti vaiko teisių apsaugos sistemą tikimasi iki liepos | Kas vyksta Kaune

Centralizuoti vaiko teisių apsaugos sistemą tikimasi iki liepos

BNS 2017/01/27 19:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Reaguojant į keturmečio nužudymą, būtina centralizuoti vaiko teisių apsaugos sistemą, tai įgyvendinti tikimasi iki liepos, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak jo, pakeitimus, kurie leistų inicijuoti dabar savivaldybėms pavaldžių vaiko teisių priežiūros tarnybų centralizavimą, ketinama svarstyti pavasario Sesijoje.

„Norėtųsi, kad tai pradėtų jau funkcionuoti nuo liepos 1 dienos“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Jis sako, kad skyriai galėtų būti pavaldūs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ar jai pavaldžiai įstaigai. Ministras tiki, kad tai padėtų pritaikyti socialiniams darbuotojams vienodus veikimo kriterijus. Jis pažymi, kad vykdant restruktūrizaciją būtų iš naujo įvertinama specialistų kompetencija ir tai padėtų atrinkti geriausius darbuotojus.

„Norisi vaiko teisių apsaugos skyriams suteikti nepriklausomą funkciją santykyje su savivalda, t.y. juos centralizuoti, kad vaiko teisių apsauga turėtų balsą vietos savivaldoje, taip pat ir visuomenėje, kas yra daroma ir ko trūksta (…) Vaiko teisių apsaugos skyrių socialinius darbuotojus matytumėme kaip komandos veikėjus vietoje, tik tiek, kad jie turėtų nepriklausomumą“, – sakė L.Kukuraitis.

Jis pripažino, kad institucijų „nedovanotinas nebendradarbiavimas“ lėmė situaciją, kai smurtą, manoma, jau patyręs keturių metų berniukas buvo mirtinai sumuštas ir penktadienio rytą mirė.

Penktadienį vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo penkių minsiterijų, Savivaldybių asociacijos, Generalinės prokuratūros atstovai, ekspertai, anot ministro, nuspręsta imtis ir kitų veiksmų, siekiant pagerinti tarnybų tarpusavio susikalbėjimą.

„Praktiškai visos sistemos turi duomenis apie šeimas, tuo tarpu tam tikrais registrais nesidalinama arba dalinamasi nepakankamai. Tai pirmiausia peržiūrėsime visus registrus, kad vaikų teisių apsaugos tarnybos ir visi kiti veikėjai, susiję su asmeniu – ar švietimo sistema, ar sveikatos – jie galėtų prieiti ir matyti, su kokia asmens situacija susiduria“, – dėstė jis.

Pasak jo, taip pat ketinama sukurti ir Vyriausybėje patvirtinti tam tikrus algoritmus, kurie aiškiai numatytų, ką kuri institucija turi daryti. Algoritmą paruošti numatyta jau iki Vaiko teisių pagrindų įstatymo svarstymo Seime. Tai numatoma daryti neeilinėje sesijoje vasario 14-ąją.

Ministras sako, kad ketinama skatinti ir įvesti darbą vietos savivaldoje su šeimomis, t.y. teikiant skubią ekspertų pagalbą, kuri apimtų psichologą, socialinius darbuotojus, kurie „staigiai reaguotų ir diagnozuotų situacijas“, taip pat priimtų sprendimus, ar paimti vaiką iš šeimos, dirbti su tėvais juos informuojant, ką jie turėtų daryti norint vaiką susigrąžinti.

Taip pat numatoma priimti universalius kriterijus vertinant smurtą socialiniams darbuotojams, nes, pasak ministro, dabar specialistai daugiausia naudojasi savo individualia patirtimi.

E.Pašilis žada aiškintis, ar prokurorai atliko pareigas

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sako, kad reaguojant į šią situaciją, prokuratūros rekomendacijose greičiausiai bus numatyta prievolė aukštesniesiems prokurorams privalomai tikrinti nutarimus nutraukti ar atsisakyti pradėti ikiteisminius tyrimus, jei jie susiję su smurtu prieš vaikus.

Premjeras Saulius Skvernelis susitikimo metu pasiūlė prokurorui pradėti ir ikiteisminį tyrimą ir dėl galimo pareigų neatlikimo. E.Pašilis teigia jau inicijavęs veiksmus.

„Jau yra duotas nurodymas Kauno apygardos prokuratūrai įvertinti situaciją. Matyt, nedelsiant bus priimtas sprendimas“, – aiškino jis.

Jis taip pat sako, kad pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl Kauno apygardos prokurorų sprendimo nutraukti ikiteisminį tyrimą ankstesniame epizode, kai dabar jau negyvas vaikas socialiniams darbuotojams liudijo, jog buvo mušamas, bet tyrėjai nesurinko pagrįstų įrodymų, kad smurtas buvo. Šis tyrimas sujungtas su ikiteisminiu tyrimu dėl tyčinio vaiko nužudymo.

„Šiuo atveju, tarnybinis patikrinimas taip pat atsakys į klausimus, ar prokuratūra savo kompetencijos ribose viską atliko, ar galėjo atlikti geriau. Bus priimti sprendimai, – sakė E.Pašilis. – Būtent, viena kryptis, ar yra prokuroro veiksmuose kažkokio aplaidumo, ar buvo tinkamai atliktos funkcijos ir pareigos. Kitas dalykas – kitos institucijos, ar buvo tinkamai sureaguota“.

Generalinės prokuratūros vadovas sako neabejojantis pavaldinių, nustačiusių, kad vaikas susižalojo pats, kompetencija, bet pripažino, jog kartais trūksta „bendro vaizdo“, kurį ir padėtų susidaryti bendras institucijų registras – jame būtų galima pamatyti ir ankstesnius asmenų nusikaltimus.

E.Žiobienė: Žurnalistai padarė daugiau, nei tarnybos

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sako galimus vaiko teisių priežiūros tobulinimo sprendimus įvardijusi dar 2010-aisiais, jie apėmė ir sistemos centralizaciją, ir Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimus.

Ji priminė, kad tas pats Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių skyrius figūravo ir Saviečių tragedijos istorijoje, kur tėvas įmetė du savo vaikus į šulinį, jie mirė. E.Žiobienė sako, kad šiuo metu nei kontrolierius, nei ministras negali atleisti ar skirti nuobaudų netinkamai dirbantiems skyriaus darbuotojams.

„Šiandien žurnalistinis tyrimas buvo sėkmingesnis faktais, nei institucijų bendradarbiavimo faktai. Nes institucijos iš esmės neturėjo informacijos, o per parą žurnalistai rado labai daug informacijos, kas buvo tas patėvis, kas buvo mama, kur ir ką jie veikė. Deja, gaila, bet paaiškėjo, kad probacijos tarnyba turėjo vieną informaciją, Vaiko teisių skyrius išvis apie tai nežinojo, tada vaiką apklausė dalyvaujant mamai, vaiko parodymai keitėsi“, – priekaištus tarnyboms vardijo E.Žiobienė.

Žiauriai sumuštas keturmetis itin sunkios būklės trečiadienio vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose. Penktadienio rytą vaikas mirė. Teismas skyrė suėmimą įtariamiesiems – berniuko mama suimta 7 dienoms, patėvis, kuris duodamas parodymus patvirtino smurtavęs prieš vaiką, – 3 mėnesiams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA