Kauno klinikinėje ligoninėje – geresnės sąlygos infekcinėmis ligomis susirgusiems vaikams | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinėje ligoninėje – geresnės sąlygos infekcinėmis ligomis susirgusiems vaikams

P. Grigaliūno nuotr.

Ketvirtadienį Šilainiuose atidarytos naujos Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus patalpos.

Jose įrengti trys apžiūros kabinetai, veikia dvi stebėjimo palatos, echoskopijos bei procedūrų kabinetai.

Skyriaus vedėjo Dariaus Varaškevičiaus teigimu, ši ligoninė Lietuvoje yra viena iš geriausiai pritaikytų infekcinėms ligoms gydyti, tą parodė ir neseniai čia vykę Ebolos viruso mokymai.

Apžiūros kabinetai suskirstyti pagal ligų sudėtingumą

Apžiūros kabinetai suskirstyti pagal infekcijų pobūdį: pirmas skirtas sergantiesiems žarnyno ligomis, antras – kvėpavimo ir šlapimo takų, o trečiasis – lakioms infekcijoms, pastarasis skirtas greitai plintančioms infekcijoms.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo skyriaus atidarymas

Į Lakių infekcijų priėmimo skyrių pacientai patenka iš lauko, čia laikomasi didžiausių saugumo priemonių, nes šios infekcijos labai greitai plinta, anot medikų, užkrečiamumas jomis – šimtas procentų. Į tokių grėsmingų ligų sąrašą patenka meningokokinė ar streptokokinė infekcijos, vėjaraupiai ir kt., kurias būtina izoliuoti nuo visuomenės.

Kadangi naujos skyriaus patalpos suskaidytos į tris erdves, į kurias pacientai nukreipiami pagal ligos simptomus, taip apsisaugoma nuo kitų infekcijų.

Naujose, spalvingose, moderniose palatose įrengti dušai, kriauklės, klozetai; ligoniai čia praleidžia 4-24 val., kol atliekami tyrimai, apžiūros ir nusprendžiama, kokį gydymą – ambulatorinį ar stacionarinį – skirti.

Renovacijos nematė nuo atidarymo

Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas informavo, kad remonto šis korpusas nematė nuo pastatymo laikų, o renovavus ne tik pagerėjo sąlygos ligoniams, medikų personalui, bet kartu bus sutaupoma lėšų pastato šildymui. „Visas pastatas apšiltintas, sąnaudos šią žiemą jau pastebimai mažesnės. Džiugu, kad skyrius renovuotas, juk jame atsiduria daugiau nei pusė Lietuvos vaikų, susirgusių infekcijomis”, – kalbėjo G. Abeciūnas.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo skyriaus atidarymas

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas D. Varaškevičius mena, kad prieš 35 m. pastačius Kauno apskrities infekcinę ligoninę, įrengus Vaikų ligoninę, ji buvo moderniausia ne tik Lietuvoje, bet sovietų sąjungoje. „Prieš keliasdešimt metų įėjimas į infekcinę ligoninę buvo draudžiamas. Tuomet visi šeši aukštai buvo vaikų ligų, dabar daugelio ligų nebeturime arba išgydome pirminėje grandyje. Ligoniai anuomet su lankytojais galėdavo pasikalbėti tik Priėmimo skyriuje, kamerų ir televizorių pagalba. Tačiau viskas paseno, Vaikų priėmimo skyrius buvo nudėvėtas morališkai ir fiziškai, reikėjo atsinaujinti”, – pasakojo D. Varaškevičius.

Jo teigimu, renovacijos idėja subrendo dar prieš 7 metus, tačiau atsirado biurokratinių kliūčių ir renovacija nusikėlė. Galiausiai šįmet ji baigta.

Atidarymo renginyje užsiminta, kad Vakarų šalys dažniausiai senus pastatus nugriauna ir stato naujus, o Lietuva rekonstruoja senuosius.

Infekcijų parsiveža ir iš užsienio

Per parą šiame skyriuje apsilanko 20-50  pacientų. Anot D. Varaškevičiaus, šiuo metu fiksuojamas viršutinių kvėpavimo takų ir gripo protrūkis. „Dabar pats darbymetis, darbo ypač padaugėja apie 18-19 val., kai užsidaro poliklinikos arba švenčių dienomis, kai jos nedirba. Kartais laukiamieji taip užsipildo, kad pacientai susipyksta, net policijai tenka įsikišti”, – pasakojo renovuoto skyriaus vedėjas.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo skyriaus atidarymas

D. Varaškevičius pastebėjo, kad vakarų šalyse infekcinių ligoninių jau nebėra, dar likę Skandinavijos šalyse. „Sumažėjo infekcinių susirgimų, neliko tokių įstaigų poreikių. Tačiau, suaktyvėjus migracijai, vėl atsiranda infekciniai susirgimai. Šiandien Rytų šalyse, Korėjoje, Kinijoje stiprus paukščių gripo protrūkis, jis labai pavojingas žmonėms, mirštamumas nemažas. Lėktuvais, traukiniais, kroviniais infekcijos atvažiuoja ir pas mus. Iš Turkijos, Egipto žmonės grįžta su žarnyno infekcijomis, iš Rytų šalių – su encefalito infekcija”, – dėstė pašnekovas.

Po Kauno klinikų, tai antras pagal dydį infekcinių ligų vaikų skyrius Kaune. Per metus čia patenka 7 tūkst., o stacionarizuojama iki 4,5 tūkst. ligonių.

Renginyje apsilankęs LSMU Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas džiaugėsi, kad skyrius atsinaujino, įstaigos toliau bendradarbiaus. „Būsime kolegos, padedame vieni kitiems, dabar racionaliau pasiskirstys pacientų srautai, džiaugiuosi šiuo skyriumi, pažangumu jis gali lygiuotis su kitomis Europos gydymo įtaigomis”, – sakė R. Kėvalas.

Klinikinės ligoninės duomenimis, į skyriaus įrengimą investuota apie 350 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA