Lietuva Vokietijos keliu dėl kanapių sekti neketina | Kas vyksta Kaune

Lietuva Vokietijos keliu dėl kanapių sekti neketina

delfi.lt 2017/01/24 21:05
Asociatyvi nuotr.

Vokietijos parlamentas ketvirtadienį, svarstydamas įstatymų projektą, nubalsavo leisti naudoti kanapes ir jų preparatus medicinos tikslais. Šis klausimas jau ilgą laiką kėlė karštas diskusijas šalyje, informuoja leidinys „The Guardian“.

Gydytojai teigia, kad kanapės gali pasitarnauti vėžiu sergantiems pacientams – mažinti chemoterapijos šalutinius poveikius, kovoti su apetito stoka ir svorio netekimu. Kanapės taip pat esą gali sumažinti išsėtinės sklerozės simptomus, lėtinius skausmus. Kanapės būtų naudojamos paskutiniu atveju, kai niekas daugiau nepadėtų.

Įstatymas turėtų įsigalioti nuo kovo mėnesio. Pacientui receptą išrašytų šeimos gydytojas. Kol nebus šalies valdomų kanapių plotų, šios medžiagos bus importuojamos. Kanapės medicininiais tikslais, Guardian žiniomis, legalios Italijoje, Čekijoje.

Pluoštinių kanapių plotai Lietuvoje auga

Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės skyriaus specialistai paaiškino, kad išskiriamos trys kanapių rūšys: sėjamoji kanapė (Cannabis sativa), indinė kanapė (Cannabis indica) ir šiukšlyninė kanapė (Cannabis ruderalis).

Lietuvoje pluoštinių kanapių auginimas įteisintas nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymui (pluoštines kanapes auginti buvo uždrausta dėl jų asociacijų su narkotinėmis kanapėmis).

Kaip numatyta įstatyme Auginti galima sėjamųjų kanapių (Cannabis sativa) veisles, kuriose Tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis ne didesnis, kaip 0,2 proc.

Lietuvoje 2014 metais pluoštinių kanapių buvo auginama 54 ha, o 2016 m deklaruota 2229 ha pluoštinių kanapių ir 188 ha. kanapių sėklai, t. y. iš viso 2 417 ha.

Pluoštinių kanapių auginimo priežiūrą Lietuvoje vykdo Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Ministras: mums nereikia dar vienos problemos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paprašytas pakomentuoti Vokietijos žingsnį, pabrėžė, kad kalbant apie kanapes neretai painiojamos kelios sąvokos.

„Viena, tai kanapių produktai, tokie kaip aliejai ir pan. Kai kalbama apie medžiagas, paimamas iš kanapių – CBD, cannabidiolis ar tetrahidrokanabinolis atitinkamomis proporcijomis – dėl šiųjų leidimo naudoti medicinoje nematau jokios problemos. Jei vaistas saugus, patvirtinta, kad jis gydo, turi realų efektą – būtų keista neleisti.

Problema kyla, kai įsivaizduojama, kad visas problemas sprendžia rūkomos kanapės. Tai nėra gydymo produktas.

Jei Lietuvoje atsirastų produktų, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, veikiausiai tektų keisti įstatyminę bazę. Pavyzdžiui, morfinas yra draudžiamas, tačiau medicinoje kai kuriais atvejais naudojamas“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad kanapės sukelia priklausomybę, tam tikrų kognityvinių funkcijų pakenkimus, paveikia emocinį intelektą, kelia elgesio problemų (vairavimas apsvaigus), neigiamai veikia kvėpavimo organus.

„Šias rizikas bandoma neigti, tačiau jei aš paprastą švarų laikraštį rūkyčiau, prikvėpuočiau smalkių ir negalima neigti apie to efektą. Yra trys dalykai – dekriminalizavimas, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą. Tai aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Antras dalykas – medicininių preparatų įteisinimas ir naudojimas. Tam nereikia nieko įteisinti, legalizuoti. Trečias variantas – rekreacinių (pramoginių) kanapių legalizavimas, kai iki tol buvusi narkotinė medžiaga braudžiama iš draudžiamų sąrašo, tampa legali. Aš būčiau prieš šį variantą, nes mes ir taip turime problemų ir mums nereikia dar vienos“, – sakė jis.

Reikia politinės valios

Tuo metu viena iš jauniausių Seimo narių, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotoja Aušrinė Armonaitė laikėsi kitos pozicijos.

„Lietuvoje kanapių naudojimą medicinoje reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministras savo įsakymu. Taigi iš esmės, jeigu būtų politinė valia, tai Lietuvoje įgyvendinti nebūtų sunku. Manau, mūsų šalyje yra nemažai baimių, nes turime didelių problemų su alkoholio priklausomybėmis. Žmonėms atrodo, kad pradėjus laisviau reguliuoti kanapių politiką, kiltų grėsmė palinkti į didesnes priklausomybes, tačiau tai nėra tiesa. Užsienio valstybių pavyzdžiai rodo, kad kanapės medicinoje reikalingos kai kuriems onkologiniams ligoniams, taip pat žmonėms, sergantiems epilepsija. Dabar Lietuvos pacientai turi vykti gydytis į kitas valstybes arba ieškoti medikamentų atitikmenų juodojoje rinkoje“, – sakė ji.

Kanapės reikšmingos, bet dar ne medicinoje

Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas prof. Andrius Macas pabrėžė, kad nagrinėjant kanapių temas, būtina suvokti šių medžiagų skirtumus.

„Yra pluoštinių kanapių, kurios savo pluoštiškumu labai naudingos medicinoje. Jei kalbame apie skaidulinį naudingumą, jis yra fantastiškas. Žemaičiai nuo seno naudoja kanapių produktus, bet ne tam, kad svaigintųsi – tai skanus maistas, stalo puošmena, nieko bendro su svaiginimusi.

Aš esu anesteziologas, kuris rūpinasi ūmiu ir lėtiniu skausmu. Žinoma, labai viliotų mintis, kad žmogui pakramčius žalių ar džiovintų kanapių, jis nebekentėtų ir linksmai sau gyventų. Visgi rezultatai nebūtų tokie optimistiniai. Objektyviai žiūrint reikia pripažinti, kad kanapė kaip augalas yra maistinga ir gera, ji turi reikšmingą vietą, tačiau ne medicinoje“, – sakė jis.

Profesorius vardino, kad kanapės turi nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Jos skaidulinės medžiagos mažina žarnyno disfunkciją, vidurių užkietėjimą, žmogus tampa linksmesnis, mažiau intoksikuotas. Tačiau tai neturi nieko bendro su kanabinoidais.

Atsakydamas į klausimą, ar kanapės malšina skausmą, gydytojas nebebuvo toks pozityvus.

„Jei onkologinis pacientas, pakramtęs kanapių, jaučiasi geriau, tai ne dėl to, kad kanapės bei kanabinoidai malšina skausmą. Taip pat jis pasijustų pavartojęs alkoholio, tačiau neilgam. Dėl kanapių įteisinimo vien dėl kanabinoidų naudojimo būčiau atsargus. Yra visokių iniciatyvų, tačiau reikia suvokti, kad jos nėra sveikos iš savęs. Kažkas yra suinteresuotas net nebūtinai narkotinių medžiagų platinimo, o tiesiog savo verslu. Jei kažką ir reklamuoti, tai kanapę kaip augalą, maistingą, skaidulingą – ne daugiau“, – sakė A. Macas.

Profesoriaus teigimu, kai bus neginčijami duomenys dėl kanapių teigiamo poveikio sveikatai, jis nesipriešintų jų vartojimui.

„Aš turiu paauglį sūnų. Jis įsitikinęs, kad elektroninė cigaretė yra geriau nei įprastinė cigaretė. Ir sunku jį įtikinti, kad ekologiškos e-cigaretės rūkorius gauna 30 proc. daugiau žalingų medžiagų. Panašiai ir su informacija apie kanapes – reikia viską vertinti kritiškai. Jei kiekvienas pradėsime pešt kanapes, bus blogai. Turėsime priklausomybę. Stengiuosi būti nuosaikus. Kai bus faktų, grįstų randomizuotais klinikiniais tyrimais, tada mes galėsime paploti, kol kas to padaryti negalime. Kol kas leisti rūkyti kanapes, manant, kad jos padeda nuo vėžio – ne“, – sakė jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA