Šildymo kainos Kauno daugiabučiuose: yra mokančių ir penkis kartus daugiau | Kas vyksta Kaune

Šildymo kainos Kauno daugiabučiuose: yra mokančių ir penkis kartus daugiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kai kurių Kauno daugiabučių gyventojai už 60 m2 ploto būsto šildymą vidutiniškai mokės 24, kai kurie – 124 eurus. Didžiausio ir mažiausio mokėjimų skirtumas – daugiau, nei 5 kartai. Tai paaiškėjo atlikus 2016 metų gruodžio mėnesio šilumos suvartojimo analizę skirtingos būklės Kauno pastatuose, informuoja bendrovė „Kauno energija“.

Mažiausias šilumos suvartojimas šildymui mieste, kaip ir lapkritį, buvo užfiksuotas Ašmenos 1-osios g. 10 name. Jame patalpoms šildyti gruodžio mėnesį suvartota vos 7,29 kWh/m2 šilumos, o vidutiniai mokėjimai už šildymui suvartotą šilumą sudarys apie 24,03 euro su PVM. Lapkritį ši suma sudarė apie 21,69 euro su PVM (už 60 m2 ploto būsto šildymą).

Vidutinis mokėjimas už šildymą Kaune 2016 m. gruodį sudarys apie 55,80 euro su PVM už 60 m2 ploto būsto šildymą (neskaitant mokėjimų už suvartotą karštą vandenį ir vonios šildytuvą). Tokio ir panašaus dydžio mokėjimai bus būdingi daugumai miesto daugiabučių, kurie yra pastatyti dar iki 1992 metų ir nėra atnaujinti (nerenovuoti). Šilumos suvartojimas šildymui 2016 m. gruodį juose buvo apie 16,97 kWh/m2.

Bene dvigubai daugiau už vidutinį šilumos šildymui suvartota senos statybos neatnaujintuose namuose. Vienas iš būdingiausių tokių namų pavyzdžių – daugiabutis, esantis A. Stulginskio g. 64. Jame šilumos šildymui suvartota 31,54 kWh/m2. Dėl to, mokėjimai už 60 m2 patalpų šildymą šiame name sudarys apie 103,90 euro su PVM.

Tačiau daugiausiai šilumos šildymui 2016 m. gruodį Kaune suvartojo Vilijampolėje esančio A. Strazdo g. 77 namo gyventojai, kurių suvartojimas sudarė net apie 37,68 kWh/m2, o vidutiniai mokėjimai už šildymui suvartotą šilumą sieks net 124,11 euro su PVM! Tai išties didelė suma ir faktiškai šį namą galima laikyti nauju antirekordininku vertinant pagal šilumos suvartojimą šildymui.

Palyginus daugiausiai ir mažiausiai šilumos suvartojusių namų vidutinius mokėjimus už 60 m2 ploto patalpų šildymą, matome, jog jie skiriasi daugiau, nei 5 kartus. Tuo tarpu, šilumos kaina buvo vienoda visiems – 5,49 ct/kWh su PVM. Akivaizdu, kad mokėjimų skirtumai priklauso tik nuo skirtingo šilumos suvartojimo, o šis, didžiąja dalimi, – nuo namo būklės. Taip pat jis dar priklauso ir nuo palaikomos patalpų oro temperatūros, balansavimo, taupaus arba netaupaus vartojimo bei daugelio kitų faktorių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA