Senasis Kaunas: apsilankymas čiuožykloje susijęs su pavojumi užsimušti | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apsilankymas čiuožykloje susijęs su pavojumi užsimušti

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Sausio 19-ąją 1932-aisiais „Lietuvos žinios“ rašė apie netvarką čiuožyklose.

„Kas begali būti maloniau, kaip po dienos darbo vakare pasismaginti ant ledo. Tatai gražiausi, sveikiausi „fokstrotai“. Tik…jie susiję su pavojum susižaloti, o gal kam ir – užsimušti. Mat, jokios čia tvarkos nėsama. Jokioj vietelėj, niekur nėra jokių taisyklių, kurios rodytų, kaip turėtų laikytis čiuožėjai, be popiergalio ant durų, kad reikia čiuožti tvarkingai.

Užtat štai kas dedasi. Čiuožia štai tvarkingai ratu čiuožėjai, o čia priešais, į antrąją pusę, dumia 3-5 pusberniai. Jiems, mat, malonu, kad jų turi saugotis. Štai vienas užkliudė porą čiuožėjų ir parstūmė. Ir kaip niekur nieko – nučiuožė. Mergina, matyt, gerokai susitrenkė, nes ta ilgokai sėdi atsirėmusi suole. Štai ramiai čiuožia į būdelę vyriškis su ponia. Viena akimirka iššoka iš būdelės kaip žaibas chuliganas ir užkliudęs parstumia abudu. Parstumia ir nestabtelėjęs, neatsiprašęs, nudumia. Čia vėl priešais čiuožyklą, kur žmonės čiuožia į ją iš būdelės, keberiojasi trys pusberniai – „gigantus daro“. Čiuožia kokia moteris. Vienas iš jų užkliudo jai koją pačiūža. Ta nusteipėja, o pusberniai tolyn keberiojasi. Čiuožia 7-8 metų vaikiūkštis. Pasišokėja, pasileidžia ledu pusbernis. Trenkia vaiką, bet laimingai: pats griūva aukštielninkas, o vaikas jam ant krūtinės. Sėdi suole moteris ir pora vyriškių. Šėlsta čia pat 6-7 pusberniai, eglių šakomis čaižosi. Vienas šveičia čiuožiančiam pusberniui, bet pataiko moteriai į veidą. Čia jį paima sėdėję vyrai ir išmeta iš čiuožyklos.

Bet gal užteks: kas kad jų, tų padaužiškų faktelių, dar dešimt kartų daugiau prirašysi? Kalbėjau čia apie Mickevičiaus gatvėj čiuožyklą.

Išvada. Būtinai turėtų būti surašytos čiuožėjams taisyklės, iškabintos viešose vietose, čiuožyklos pakraščiais ir nušviestos elektros lemputėmis; būtinai turėtų būti žmogus, kitaip apsivilkęs, visiems matomas… “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA