Ar didės leistini greičiai Karaliaus Mindaugo prospekte ir Jonavos gatvėje? | Kas vyksta Kaune

Ar didės leistini greičiai Karaliaus Mindaugo prospekte ir Jonavos gatvėje?

R. Tenio nuotr.

Ne vienas Kauno miesto tarybos narys sulaukė kauniečių skundų, jog pagrindinėse miesto gatvėse palaipsniui mažinamas greitis, kuriuo leidžiama važiuoti automobiliais, o policija pinigaujasi. Kauniečiai skundžiasi, kad greičio ribojimai įvesti Jonavos gatvėje, taip pat Karaliaus Mindaugo prospekte. Jie pastebi, kad Vilniaus aplinkeliuose greičiai didinami, tuo tarpu Kaune jie mažinami. Eismo saugumo ekspertai svarstė šį klausimą ir pateikė savo argumentus, kodėl laikinojoje sostinėje greitis mažinamas, o ne didinamas.

Kauniečiai pastebėjo tendenciją, kad miesto eismo saugumo specialistai mažina greitį pagrindinėse miesto gatvėse. Karaliaus Mindaugo prospekte ir Tunelio gatvėje greitis sumažintas nuo 60 iki 50 km/h, greičio pakeitimai praėjusiais metais įvesti ir Jonavos gatvėje. Šioje itin plačioje ir judrioje gatvėje nuo 20 valandos anksčiau buvo galima važiuoti maksimaliu 80 km/h greičiu. Ši riba sumažinta iki 70 km/h ir pavėlintas didesnio greičio galiojimas, kuris leidžia greičiau važiuoti nuo 22 valandos.

Greitį kai kuriose gatvėse būtų galima didinti

Eismo saugumo komisijos nariai pažymi, kad kai kuriose gatvėse greitį būtų galima didinti, tačiau tik įdiegus papildomas saugumo priemones. Kol kas apie greičio padidinimą garsiai nekalbama, tačiau pripažįstama, kad pavyzdžiui Jonavos gatvėje panaikinus visas nereguliuojamas pėsčiųjų perėjas ir jas pakeitus šviesoforinėmis, greitį galima būtų šiek tiek padidinti. Tačiau kol kas apie tai net nesvarstoma, nes šioje plačioje gatvėje didžiausią grėsmę kelia kelios pėsčiųjų perėjos, kuriose įvyko ne vienas skaudus eismo įvykis.

Kauno miesto savivaldybės transporto ir eismo skyriaus vedėjas Paulius Keras teigia, kad norint padidinti greitį Karaliaus Mindaugo prospekte, tektų atsisakyti parkavimo vietų, kurios miestiečių tarpe yra itin populiarios.

„Mes didiname saugumą magistralinėse gatvėse ir atlikę pokyčius, svarstysime apie greičio didinimą. Bet tai nepasakytina apie Karaliaus Mindaugo prospektą, nes ten visiškai turėtume panaikinti parkavimo vietas, užtikrinti, kad automobiliai nebūtų paliekami. Tik tuomet būtų galima kalbėti apie greičio didinimą. Suvokiame, kad prie dabartinės situacijos tai sunkiai įmanoma“, – pažymėjo P.Keras.

Policija: niekas nebaudžia už važiavimą 60 km/h greičiu

Eismo saugumo posėdyje dalyvavę Kauno policijos pareigūnai teigia, kad daugelis avarijų ir nelaimių mieste įvyksta dėl greičio. Pagrindinės avarijų priežastys mieste išlieka, kai vairuotojai nepamatė pėsčiojo, nesilaikydami saugaus greičio ir atstumo atsitrenkė į kito automobilio galą. Policijos pareigūnai atremia kauniečių argumentus, kad jie stengiasi pasipinigauti ir baudžia kiekvieną vos vos greičiau paspaudusį greičio pedalą.

„Niekas nebaudžia už važiavimą Karaliaus Mindaugo prospektu už 60 km/h greitį. Nėra normalu, kad kai kurie vairuotojai mieste greitį viršija vos ne dvigubai“, – teigė greičio didinimo klausimu diskutavę policijos pareigūnai.

Komisijos nariai sutiko, kad šiuo metu Karaliaus Mindaugo prospektas nėra saugus nei vairuotojams, nei pėstiesiems. Teigiama, kad žmonės turėtų suprasti, kad gatvėje negali būti didelis greitis ir dar šalikelėje statomi automobiliai, kurių vairuotojai, išvažiuodami iš parkavimo vietos atbulomis, išvažiuoja į eismo juostą, kurioje vyksta intensyvus eismas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA