Pas Kauno merą apsilankęs ministras L. Kukuratis: negalima vilkinti smurto prieš vaikus reglamentavimo | Kas vyksta Kaune

Pas Kauno merą apsilankęs ministras L. Kukuratis: negalima vilkinti smurto prieš vaikus reglamentavimo

R. Tenio nuotr.

Seimui antradienį iki pavasario atidėjus pataisų dėl draudimo vaikams taikyti fizines bausmes svarstymą, šiandien Kaune lankęsis Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad šio projekto imtis derėtų kuo greičiau.

[galerija kiek=””]

Vilkinamas reglamentavimas

Laikinojoje sostinėje su miesto meru susitikęs L. Kukuraitis žurnalistams teigė, kad projekto svarstymas vilkinamas jau ne vienerius metus ir jo imtis reikėtų neatidėliojant.

„Nusikalstamai vilkinama su reglamentavimu, su vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo įteisinimu. Kaip žinia, jau dveji metai. Šiandien atidėtos smurto apibrėžimo sąvokos ir pataisos, sukėlė daug įtampos visuomenėje. Vyko du mitingai. Svarbiausia, kad apibrėžimas būtų artimas vaiko teisių apsaugos konvencijai ir kad kuo greičiau būtų įteisinamos ir priemonės, kurios stiprintų šeimas ir taip pat kovos su smurtu priemones. Nes vien sąvokos apibrėžimas, – iš esmės nieko nekeičia”, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Jo teigimu, reikia šio projekto imtis neatidėliojant.

„Man atrodo, kad kuo greičiau viską priimtų, tuo būtų geriau – bet ne tik sąvokos apibrėžimą, bet ir visą priemonių paketą. Aš už tai, kad kuo greičiau viską priimtų – vienokį ar kitokį smurto apibrėžimą“, – teigė Kaune lankęsis ministras.

Priėmus Seimo Savižudybių prevencijos komisijos inicijuotas pataisas, visų formų: fizinis, emocinis, seksualinis smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, taptų draudžiamas. Nepriežiūra irgi taptų apibūdinama kaip smurtas: nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Kauną pateikė kaip pavyzdį

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis teigė, kad įvertinus Kaune vykdomus socialinių paslaugų planavimo ir organizavimo planus, miestą galima įvardinti kaip pažangų. „Matyti ilgametis darbas su savivaldybės struktūra vaikų gerovės centru „Pastogė“. Ji ir kitos panašios struktūros Lietuvoje tampa modeliais, kuriuos norisi multiplikuoti visoje šalyje”, – sakė L. Kukuraitis.

Jo manymu, tokius modelius reiktų sukurti ir taikyti visose 60-yje savivaldybių.

Ministras paminėjo, kad svarbus projektas – socialiniai globėjai, kaip alternatyva globos, kūdikių namams. „Šis institutas smarkiai vystytinas. Kaunui reikia palinkėti sėkmės”, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Svarbus institucijų bendradarbiavimas

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad siekiant užtikrinti vaiko teises, socialinės globos įstaigų pertvarką, socialinių paslaugų plėtrą, pagalbą šeimoms, socialinių darbuotojų padėties gerinimą – būtinas tarpinstitucinis bendradarbiavimas.

„Tai iššūkis ne tik Kaunui, visai šaliai. Svarbus tarpsektorinis bendradarbiavimas, socialinės, švietimo, sveikatos srityse. Nebendradarbiavimas Lietuvoje sukuria prielaidas skurdo masto didėjimui”, – įsitikinęs L. Kukuraitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA