Pravieniškių kalinys Strasbūro teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą dėl interneto ribojimo | Kas vyksta Kaune

Pravieniškių kalinys Strasbūro teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą dėl interneto ribojimo

BNS 2017/01/17 20:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį paskelbė, kad Lietuva pažeidė Pravieniškių pataisos namuose kalinčio nuteistojo teises, kai jam buvo uždrausta pasinaudoti internetu surasti informaciją apie studijas.

Henrikas Jankovskis į Strasbūro teismą kreipėsi, kai Lietuvos teismai patvirtino, jog pataisos namų administracija pagrįstai atsisakė jam pasinaudoti internetu. Nuteistasis teigė, kad jis norėjo internete surasti informaciją apie studijas neakivaizdiniu būdu.

Pataisos namų ir Kalėjimų departamento pareigūnai šio prašymo nepatenkino, sakydami, kad naudodamiesi internetu nuteistieji galėtų koordinuoti nusikaltimus. Šiuos motyvus patvirtino Kauno apygardos administracinis teismas ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Europos Žmogaus Teisių Teismo septyni teisėjai paskelbė, kad tokie sprendimai pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, nes prieiga prie interneto vis plačiau suvokiama kaip žmogaus teisė.

„Pažymėtina, kad Lietuvos pareigūnai netgi nesvarstė galimybes suteikti ieškovui ribotą arba kontroliuojamą prieigą prie šio konkretaus tinklapio, administruojamo valstybės institucijos, kuris vargu ar galėjo kelti pavojų saugumui“, – rašoma teismo sprendime.

Teismas atmetė nuteistojo prašymą priteisti jam 30 tūkst. eurų neturtinę žalą – teisėjai nusprendė, kad šiuo atveju pakanka pažeidimo konstatavimo.

H.Jankovskis į Strasbūro teismą kreipėsi dėl 2006 metais buvusios situacijos.

Kalėjimų departamentas po šio teismo sprendimo BNS informavo, kad Lietuvos įkalinimo įstaigose esantys asmenys šiuo metu gali naudotis internetu, tik jis ribojamas.

Pasak Kalėjimų departamento, interneto prieiga įstaigose yra ribojama skirtingai ir šiuos ribojimus numatoma suvienodinti.

„Šiuo metu nuteistieji ir suimtieji kiekvienoje laisvės atėmimo vietų įstaigoje turi galimybę pasinaudoti Riboto interneto prieiga (toliau RIP). Pasinaudoję RIP, laisvės atėmimo vietų įstaigose esantys asmenys gali susipažinti su aktualiais teisės aktais. Įstaigose RIP galimybės yra skirtingos, per RIP galima prisijungti prie šių internetinių svetainių: lrs.lt; seimas.lt; e-tar.lt; tm.lt; ar vidinių, pataisos įstaigose sukurtų teisės aktų registrų duomenų. Kalėjimų departamentas iki 2017 m. balandžio 20 d. planuoja parengti įkalinimo įstaigoms naudojimosi internetu per RIP tvarką, nustatys vienodas leistinų nuteistiesiems ir suimtiesiems lankyti interneto svetainių sąrašą“, – nurodė departamentas.

Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Stankevičius BNS teigė, kad nuteistieji internetą gali naudoti ir mokymuisi.

„Pataisos namų teritorijose, kur laikomi laisvės atėmimo bausme nuteisti asmenys, laisvas ryšio priemonių (mobiliųjų telefonų, interneto ir kt.) turėjimas ir naudojimas šiandien yra draudžiamas teisės aktais. Pataisos namų bibliotekose yra sukurta ribota kompiuterinė prieiga nuteistiesiems, kurie gali susipažinti su LITLEX duomenų bazėje esančiais teisės aktais ir naujausiais pakeitimais, taip pat kontroliuojamas būtinų duomenų iš interneto išėmimas organizuojamas nuotoliniu būdu besimokantiems nuteistiesiems, tačiau tokių nuteistųjų skaičius paprastai yra labai nedidelis (atvejai labai reti)“, – teigė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA