Ar reikalingas bendraturčio sutikimas, siekiant išnuomoti tau priklausančią turto dalį? | Kas vyksta Kaune

Ar reikalingas bendraturčio sutikimas, siekiant išnuomoti tau priklausančią turto dalį?

Organizatorių nuotr.

 

Kartu su kitu asmeniu dviese bendrosios dalinės nuosavybes teise valdome namą. Bendraturtis nusprendė išnuomoti pusę namo kitiems asmenims. Apie tai man net nepranešė. Ar teisėti tokie jo veiksmai ar galiu reikalauti jo, kad išvarytų nuomininkus? Mes net neturime nusistatę naudojimosi tvarkos turtu. Viską jis atliko savavališkai.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Bendraturčiui savo dalį nuomojant, perduodant panaudai ar pan., teisiškai reikšminga aplinkybė, ar nustatyta naudojimosi bendru turtu tvarka, kadangi bendraturtis jam tenkančią turto dalį gali išnuomoti (suteikti panaudai) tik tokiu atveju, kai tą dalį galima identifikuoti. Taigi, tais atvejais, kai yra nustatyta naudojimosi bendru daiktu tvarka, bendraturčiui, ketinančiam išnuomoto savo turto dalį kitų bendraturčių sutikimas nereikalingas. Tačiau tais atvejais, kai naudojimosi bendru daiktu tvarka nenustatyta ar kitokiais būdais su kitais bendraturčiais nesuderinta, kokį konkretų turtą (jo dalį) vienas iš bendraturčių gali išnuomoti ar suteikti panaudai tretiesiems asmenims, nuomos ar panaudos sutartis negali būti sudaryta. Priešingu atveju ne tik būtų neaišku, kokia turto dalimi ir kuriuo konkrečiai turtu (patalpomis, statiniais) gali naudotis tretieji asmenys, bet ir, vienam bendraturčiui įgyvendinant nuosavybės teisę, būtų pažeidžiama kitų bendraturčių teisė naudotis savo nuosavybe.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA