Prie elektroninių pažymų apie gimimus ir mirtis turės pereiti iki 2018-ųjų kovo | Kas vyksta Kaune

Prie elektroninių pažymų apie gimimus ir mirtis turės pereiti iki 2018-ųjų kovo

BNS 2017/01/15 10:35
Asociatyvi/Organizatorių nuotr.

Nuo sausio startavusiam elektroniniam gimimų ir mirčių registravimui pasirengusios ne visos gydymo įstaigos, prie elektroninių sistemų jos turės prisijungti iki 2018 metų kovo.

Prievolė jau dabar vaiko gimimo pažymėjimą bei medicininį mirties liudijimą civilinės metrikacijos įstaigoms pateikti elektroniniu būdu taikoma tik 150 gydymo įstaigų, dalyvavusių elektroninės sveikatos sistemos 2009–2015 metų plėtros projektuose, BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija. Sutartis su Registrų centrų, kuris yra pagrindinis specialios elektroninės sistemos tvarkytojas, taip pat yra sudariusios daugiau kaip 200 projektuose nedalyvavusių įstaigų, teigia ministerija. Tačiau šimtai įstaigų nedalyvauja elektroniniuose informacijos mainuose.

„Medicininius mirties liudijimus asmens sveikatos priežiūros įstaigos turės pateikti Registrų centrui naudodami ESPBI duomenų bazę, o tos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurios ta baze nesinaudoja, galės popierinę versiją perduoti tik iki 2018 metų kovo 1 dienos“, – Vyriausybės posėdyje šią savaitę sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Negalėčiau pasakyti, kodėl jos iki šiol nėra prisijungusios, jos bet kokiu atveju turės prisijungti, (…) jos neturės, kur dėtis, joms teks naudotis ta sistema“, – aiškino ministras.

Pokyčiai laidojant mirusį, gimimo registravimas iš esmės nepasikeitė

Sausį startavusios mirčių registravimo naujovės gyventojams turėtų palengvinti praktinius laidotuvių rūpesčius, tuo metu vaiko susilaukusiems tėveliams biurokratinių reikalų nesumažėja, BNS pasakojo civilinės metrikacijos skyrių atstovai.

Zarasų rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Rima Dūdėnienė sako, kad kol kas visa informacija iš rajono gydymo įstaigų juos pasiekia popierine forma.

„Zarasuose nė viena gydymo įstaiga elektroniniu būdu neperduoda duomenų: nei priminės sveikatos priežiūros centras, nei ligoninė“, – BNS teigė specialistė.

Jos teigimu, nuo naujųjų metų artimojo mirties atveju gyventojams nebereikia skubėti į civilinės metrikacijos skyrių, nes laidotuvių organizavimui užtenka medikų pažymos.

„Dabar pasakyta, kad žmonėms leidžiama su medikų pažymyte ir pašalpos prašymą rašyti, ir į seniūnijas kreiptis dėl laidojimo vietos. Bet gimimų ateina registruoti pas mus, kadangi pažymytę kad ir atsiųstų ar atneštų kurjeris, joje nėra nei vaiko vardo, nei pavardės, nei tautybės, tai vis vien tėvai turi rašyti prašymą pas mus“, – sakė R.Dūdėnienė.

Tuo metu Panevėžio Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Diana Zacharienė sako, kas dalis miesto įstaigų jau renkia duomenis elektroniniu būdu. Visgi, anot jos, vaiko gimimo atveju tėvams dėl to kol kas praktiškai niekas nesikeičia, nes gydymo įstaigos pateikia gimdyvės duomenis, vaiko lytį, gimimo laiką, vietą, o jo vardui toje pažymoje net nėra eilutės. Be to, popierinių civilinės metrikacijos dokumentų tėveliai nori eidami pas darbdavį dėl atostogų vaikui gimus.

„Medicininė mirties pažyma prilygsta mirties dokumentui, su ja gali tvarkyti laidojimo paslaugas: duobę, šarvojimą, kremavimą“, – sakė D.Zacharienė.

Kartu ji sakė, kad gyventojai vis dar linkę labiau kliautis popieriniais, o ne elektroniniais dokumentais.

„Pavyzdžiui, nebėra santuokos liudijimų, bet žmonės nesupranta, yra nepatenkinti, klausia, ar mes tikrai būsime susituokę, visi žmonės nori turėti dokumentą rankose“, – pasakojo ji.

Registrų centras: sistema veikia kaip suplanuota

Registrų centro atstovės spaudai Kristinos Petrošienės teigimu, pirmomis metų dienomis strigęs informacijos siuntimas iš gydymo į civilinės metrikacijos įstaigas sutvarkytas.

“Šiuo metu elektroninis duomenų perdavimas iš e. sveikatos į civilinės metrikacijos įstaigas veikia taip, kaip ir numatyta įsigaliojusiuose teisės aktuose. Šiuo metu jau automatiškai duomenys keliauja. Tikrai mantome, kad ir Panevėžys jau registruoja, jie garsiausiai šnekėjo, tai šiuo metu jau tikrai registruoja, keliauja informacija“, – BNS šią savaitę sakė K.Petrošienė.

Anot jos, normalu, kad kol kas cirkuliuoja ir popieriniai dokumentai.

„Kaip jau sakyta, iki 2018 metų kovo 1 dienos turėtų visos gydymo įstaigos būti prisijungusios ir naudotis e. sveikata. Šiuo metu to privalomumo dar nėra, yra tas pereinamasis laikotarpis. Tačiau daliai gyventojų, kurie lankosi gydymo įstaigose, prisijungusiose prie e. sveikatos, vaikščiojimo jau tikrai sumažėja“, – tvirtino ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA