Sitkūnai ir Juragiai – laisvą žodį apgynusios tvirtovės | Kas vyksta Kaune

Sitkūnai ir Juragiai – laisvą žodį apgynusios tvirtovės

Asociatyvi / KRS nuotr.

Prieš 26-erius metus, 1991-ųjų sausio 13-osios naktį, Lietuvoje užtemo televizorių ekranai – nutrūko transliacija iš Vilniaus.

„Visi supratome, kad sostinės televizijos bokštą užėmė sovietų kariuomenė. Tačiau po kelių akimirkų televizorių ekranai vėl nušvito – atsirado testo lentelė ir pasigirdo balsas. Tai Juragių televizijos perdavimo centre budėję darbuotojai įjungė mikrofonus ir, ramindami žmones, paskelbė, kad nuo šiol visos transliacijos vyks iš čia”, – prisiminė į Laisvės kovotojų dienos minėjimą atvykęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Jis pabrėžė, kad Pakaunės krašto kaimų ir miestelių gyventojai šioje kovoje atliko ypatingą misiją – jiems teko apginti Juragių ir Sitkūnų transliacijos stotis. Tai buvo labai svarbu, nes laisvas žodis vienijo tautą ir žadino pasiryžimą kovoti iki galo.

Laisvės gynėjai statė barikadas, virino grotas ant langų ir įėjimų. Visa teritorija buvo apjuosta autobusais, sunkvežimiais, traktoriais. Degė laužai, o Garliavos bažnyčios varpai žadino keltis ir važiuoti saugoti televizijos centrą.

Aštuonis mėnesius, kol buvo okupuotas Vilniaus televizijos bokštas ir LRT, Juragių siųstuvai padėjo matyti perduodamus vaizdus ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje. Savo misiją atliko ir Sitkūnų radijo stotis, kurioje tomis dienomis pasikeisdami dirbo Jolanta Šarpnickienė, Virginijus Mizaras, Žilvinė Petrauskaitė, kiti žurnalistai.

Jau tą pačią sausio 13-osios naktį iš Lenkijos, Čekijos, Suomijos, vėliau ir iš kitų Europos šalių sulaukta žinių, patvirtinančių, jog pasaulis mato viską, kas vyksta Lietuvoje.

Penktadienį Laisvės gynėjų dienos renginiai vyko ne tik Sitkūnuose ir Juragiuose, bet ir Domeikavoje, Alšėnuose, Ežerėlyje, Ringauduose, Rokuosem Samyluose, Taurakiemyje, Vandžiogaloje, kitose Kauno rajono vietose.

Kačerginės daugiafunkciame centre vyko Laisvės dainų valanda su Muzikos akademijos studentėmis, o Garliavos meno mokykloje – koncertas, istorinis pranešimas ir teatralizuota kompozicija.

Renginiuose aktyviai dalyvavo Garliavos Juozo Lukšos, Vandžiogalos, Babtų, Jonučių gimnazijos ir progimnazijos, Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos bendruomenės, jaunieji šauliai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA