Miesto languose sužibo atminimo žvakės | Kas vyksta Kaune

Miesto languose sužibo atminimo žvakės

Skaitytojų nuotr.

Penktadienį, nuo 8 val. ryto, kauniečių languose dešimčiai minučių sužibo atminimo žvakės, skirtos pagerbti 1991 m. sausio 13-ąją žuvusius piliečius, gynusius Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Kauniečiai prisijungė prie visoje šalyje vykusios iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“.

Akcijos simbolis – žvakė, kuri simbolizuoja gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę. Iniciatyvoje dalyvauti galėjo kiekvienas norintysis, tereikėjo savo lange uždegti žvakę kur bebūtum: namuose, darbuose, moksluose. Kelias minutes degusi liepsna tapo mažu padėkos ir pagarbos simboliu žuvusiems laisvės gynėjams.

Sostinėje prie akcijos prisidėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ji žvakes su „Laisvės“ gimnazijos moksleiviais uždegė Prezidentūros languose.

Prezidentė Sausio 13

„Labai svarbu, kad ne tik tie, kurie patys gyveno tą laikmetį, tai yra prieš 26 metus, bet ir jaunimas, ir visi mėgina paminėti tą dieną. Ir kiekvienam, kiekvienai kartai ta diena yra skirtinga ir skirtingą reikšmę turinti. Vieniems tai yra kovos už laisvę dienos, kitiems yra vilties dienos, kitiems – ateities ir būsimos Lietuvos dienos“, – penktadienį kalbėjo D.Grybauskaitė. Jos pasisakymo įrašą perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

„Svarbiausia, kad ši diena mus jungia – ne tik savo atmintimi ir patirtimi rodo, kad Lietuva visada sugebėjo apginti savo laisvę ir niekam neleido trypti savęs. Labai džiugu, kad jaunimas supranta šios dienos reikšmę, nori būti kartu, su visais joje dalyvauti, ir, aišku, galvoja tik apie tai, kokia bus Lietuva. Svarbiausia, kad ta Lietuva bus susieta su laisvės vardu“, – teigė prezidentė.

Pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ Lietuvoje vyko jau dešimtą kartą, pernai iniciatyvą palaikė daugiau kaip tūkstantis, o šįmet prisidėjo rekordinis dalyvių skaičius – daugiau kaip 1, 5 tūkst. šalies mokyklų, valstybės institucijų, įstaigų bei organizacijų.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

1991-ųjų sausio 13-osios naktį prie Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, vėliau nuo sužeidimų mirė Vytautas Koncevičius. Sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA