Tyliai tyliai, mokesčiai padvigubėjo | Kas vyksta Kaune

Tyliai tyliai, mokesčiai padvigubėjo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atėjus Naujiems metams nemažai daliai žmonių, susikuriančių savo darbo vietą prasidėjo karčiai – teko sužinoti, jog privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokos jiems ženkliai didėja.

Labiausiai nuo 2017-ųjų metų įsigalioję pakeitimai nuskriaus dirbančiuosius pagal verslo liudijimus – šiems įmokos „Sodrai“ padidės beveik dvigubai. Taip pat nežymiai pakils ir mokesčiai, kuriuos turės sumokėti ir pagal individualios veiklos liudijimą dirbantys žmonės bei dirbantys savarankiškai.

Viskas dėl padorios senatvės

„Sodros“ atstovas spaudai Rytas Stalnionis portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, jog tokiais pokyčiais stengiamasi pasiekti lygybę. Pasak jo, būtų socialiai teisinga, kad vienodas pensijos dydis tektų visiems dirbantiesiems.

„Iki šiol verslo liudijimai buvo draudžiami tik pagrindinei pensijos daliai – sulaukę pensijinio amžiaus žmonės dirbę su jais galėtų pretenduoti tik į pagrindinę pensijos dalį, kuri sudaro 110 % bazinės pensijos, kuri nuo Naujųjų metų yra 120 eurų. Nuo šiol yra vienodinamos draudimo apsaugos, vadinamosios garantijos, ir verslo liudijimai jau yra draudžiami tiek pagrindinei, tiek papildomai pensijos daliai, kuri jau priklauso nuo stažo ir panašiai. Šiuo metu, jei žiūrint į statistiką, anksčiau buvo galima pretenduoti tik į maždaug 120 eurų pensiją, o dabar statistiškai vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą yra 266 eurai“, – apie naująją tvarką portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo R. Stalnionis.

Panašias mintis „Žinių radijo“ eteryje antradienį dėstė ir Prezidentės vyriausioji patarėja ekonominiais ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė.

„Didėjančius mokesčius turbūt visi vertina nelabai pozityviai, čia yra labai žmogiška ir suprantama, bet visada reikia galvoti, „o ką finale mums tai duos“. Tai šiuo atveju didesnės įmokos į „Sodrą“ žmonėms, kurie dabar jas turės mokėti nuo kitokios bazės, negu buvo anksčiau, garantuoja didesnį saugumą senatvėje. Tai mes kalbame apie pensijas, kad žmonės, kurie anksčiau mokėdavo tiktai bazinei pensijai, dabar, pasikeitus visai sistemai, taip pat bus draudžiami ir kintamajai pensijos daliai“, – radijo eteryje kalbėjo L. Antanavičienė.

Padidėjus mokestiniam tarifui mokesčiai sumažės?

Vykdantiems individualią veiklą mokesčiai gali ir sumažėti, taip teigė „Sodros“ atstovas spaudai. Pasak jo, taip gali atsitikti, nes nors mokestinis tarifas ir padidėjo, keičiasi suma, nuo kurios PSD bus skaičiuojamas.

„Individualią veiklą vykdantiems žmonėms prisidėjo 1,2% ir dabar netgi čia kolegos kaip tik skaičiavimus daro. Yra tikimybė, kad įmokos kaip visuma sumažės šiai grupei žmonių. Taip gali būti dėl to, kad PSD iki šiol buvo skaičiuojamos nuo pajamų. Nuo šių metų šiai grupei irgi yra suvienodintas skaičiavimas ir bus skaičuojama nuo minimalios mėnesinės algos (MMA), vadinasi nuo fiksuotos sumos, tad jeigu žmogus pajamų gaudavo mažiau nei MMA, mažiau nei 380 eurų per mėnesį, tai tada jam tie mokesčiai bus didesni. Tačiau, jei žmogus gaudavo daugiau nei MMA, tai jam bendrai paėmus mokesčiai turėtų būti, kad ir simboliškai, tačiau mažesni.“

„Papildomai prisidėjo draudimo apsauga ligos atveju. Dirbantieji pagal individualios veiklos pažymą jie galės gauti ligos nedarbingumo išmoką, na ir tai reiškia, kad ligos atveju jie sumokėję 1,2% daugiau galės pretenduoti į 80% savo pajamų dydžio išmoką“, – komentavo „Sodros“ atstovas.

Valdantieji jau ruošia tvarkos pataisas

Antradienio rytą pasirodžiusiame DELFI straipsnyje teigiama, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas jau planuoja posėdį, kuriame bus ruošiamos šios tvarkos pataisos.

„Blogai yra tai, kad mes žmonių neinformavome. Štai esminis blogis: reikėjo iš anksto žmones informuoti. Bet, manau, kad dabar atsitraukimo būti negali“, – DELFI teigė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja, Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Rima Baškienė.

Politikės teigimu, trečiadienį šiuo klausimu rengiamas Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdis. Pasak R. Baškienės, galbūt derėtų padaryti išimtis tik pradedantiems verslą.

„Mes turėtume tiems, kurie pradeda verslą, bent pirmuosius metus sudaryti lengvesnes, lankstesnes sąlygas. Mes apie tai kalbėjome, gaila, kad tai neįvyko. Tie, kurie jau yra įsisukę, jie, deja, turi suprasti, kad kai jie pasens, prašys pensijos“, – sako R. Baškienė.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Pasak R. Stalnionio, nederėtų pamiršti, jog žmonėms, dirbantiems pagal darbo sutartis ir turintiems verslo liudijimus niekas nesikeis.

„Čia labai svarbu yra žinoti, jog žmonėms, dirbantiems pagal darbo sutartį ne tik pagal verslo liudijimą, niekas nesikeis. Už juos valstybinis socialinis draudimas pensijų draudimui jau yra sumokamas nuo pagal darbo sutartį gaunamų pajamų, tad du kartus jie nebus apmokestinti“, – pasakojo atstovas spaudai.

Kitas aspektas, kuris gali sukelti neaiškumų, tai išmokos nedirbantiems. Kaip savo laiške „Kas vyksta Kaune“ redakcijai rašė skaitytojas Vilius, nors gera žinia yra ta, kad individualios veiklos vykdytojai jau gali imti nedarbingumo pažymą kai suserga jie ar jų atžalos, reikėtų neapsigauti ir prieš tai atlikti kelias procedūras.

„Kad neliktumėte kvailio vietoje su nuline ligos draudimo išmoka, reikia padaryti štai ką: Pirma, sausį sumokėti bent 338,60 eurų (29,7% nuo 3 minimalių atlyginimų, tuomet iki vasario 15 d. pateikti SAV formą „Sodrai“ apie šią įmoką (yra Sodros draudėjų portale) ir tik tuomet jau už vasario biuletenius gausite minimalią ligos išmoką (4,48 eur/diena), o 2018 m. deklaravus visas įmokas už 2017 m., turėsite teisę į nepriemokas už buvusius biuletenius“, – po konsultacijos su „Sodros“ darbuotojais redakcijai rašė portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Taip pat jis atkreipia dėmesį, jog turint nedarbingumo pažymą, negalima gauti jokių kitų pajamų. Jei tuo metu apmokamos sąskaitos-faktūros už ankstesnius darbus, reikės pateikti pirkimo užsakymus, kad „Sodra“ matytų, jog darbai atlikti ne biuletenio metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA