Artimiausiu metu žada visuotinį šaukimą į kariuomenę iš karto po mokyklos | Kas vyksta Kaune

Artimiausiu metu žada visuotinį šaukimą į kariuomenę iš karto po mokyklos

BNS 2017/01/10 12:18

Visuotinis vaikinų šaukimas į kariuomenę turi būti įvestas per šią Vyriausybės kadenciją, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Manau, kad šios kadencijos metu turi būti pasiekta, kad tai būtų įgyvendinta“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė premjeras.

Pasak jo, visuotinis šaukimas gali būti įvestas 2019 metais.

Ministras pirmininkas šį klausimą antradienį aptarė susitikęs su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu ir kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku.

Vyriausybė planuoja, kad į kariuomenę būtų šaukiami visi tinkamos sveikatos vidurinę mokyklą baigę vaikinai, neįstoję į aukštąsias mokyklas. Anot S.Skvernelio, tokių jaunuolių kasmet yra apie 6 – 7 tūkstančiai.

Rengiantis visuotiniam šaukimui Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenė turės pasirūpinti tinkama infrastruktūra bei pilnu šauktiniu aprūpinimu ginkluote bei ekipuote, teigė premjeras.

„Jeigu mes norime kurti ir gyventi čia saugiai, tai turime padaryti viską, kad galėtume patys apsiginti, ir tikėtis tada sąjungininkų pareigos arba prievolės, kad būtų ginama mūsų valstybė. Jeigu mes tikimės nieko nedarydami, kad (…) kas nors turės prievolę mus ginti, tai yra klaidingas požiūris“, – sakė ministras pirmininkas.

Krašto apsaugos ministras mano, kad visuotiniam vaikinų šaukimui per dvejus metus nebus suspėta pasiruošti. Anot jo, tai galėtų būti įgyvendinta 2020 – 2021 metais.

„Turime išlaikyti mišrų kariuomenės pobūdį, norime ar nenorime, bet branduolys kariuomenės yra profesionalų kariuomenė – pirmiausia, tie, kurie turi ginti tėvynę. Kiti branduoliai – tiek šauktiniai, iš kitos pusės tai yra Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Kalbėdami apie šaltinius, taipogi kviesdamiesi rezervistus papildomiems apmokymams turime turėti visus kariuomenės pajėgumus“, – sakė R.Karoblis.

Šiuo metu į kariuomenę kasmet yra šaukiami 3 – 3,5 tūkst. vaikinų nuo 19 iki 26 metų.

Šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA