Šaltą šeštadienį kauniečiai nepamiršo ir Kaune žiemojančių paukščių | Kas vyksta Kaune

Šaltą šeštadienį kauniečiai nepamiršo ir Kaune žiemojančių paukščių

Skaitytojo nuotr.

Šaltą šeštadienį ne visi kauniečiai rūpinosi tik savo ir savo artimųjų gerove. Keletas portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų prisiminė ir Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, žiemojančius paukščius.

Netoli Kranto 9-osios ir 10-osios gatvių Nemuno pakrantėje vandens paukščiai šeriami ne tik Kaune dirbančių įmonių ar organizacijų, bet ir miestiečių, jaučiančių pareigą pasirūpinti čia būnančiomis antimis bei gulbėmis. Jų specialistai šioje vietoje priskaičiuoja apie porą tūkstančių, kurių didžiąją dalį sudaro antys.

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos (LOD), žiemą vandens paukščiais derėtų rūpintis kasdien, nepamirštant, jog kuo lauke temperatūra žemesnė, tuo maisto reikia daugiau. „Labai svarbu atminti, kad antys ir gulbės yra, palyginti, tikrai nemaži paukščiai ir jiems lesalo reikia žymiai daugiau“, – teigiama LOD tinklalapyje.

Specialistų teigimu, maitinant vandens paukščius lesalą geriausia berti prie ledo properšų ar tiesiai į vandenį, maždaug 5-10 centimetrų gylio seklumose. Šiam patarimui pritaria ir paukščius šeštadienį lesinusi kaunietė. „Geriau nemesti duonelių ar batono ant ledo, nes jis tuoj pat sukietėja ir sušąla, tad paukščiai ne tik neprieina slidinėdamos, bet prišalusių ir nebeatplėšia arba nevalgo kietų“, – pasakojo ji. „Užtai vandenyje suėda iškart. Tik antys vikrios – apgauna gulbes“, – šypsojosi kaunietė.

Pasak jos, šiandien drauge su jais šeriančių paukščius nebuvo. „Praeidavo vienas kitas žmogus, bet šėrėme tik mes“, – pasakojo ji.

Lietuvos ornitologų draugija pataria, jog vandens paukščiams lesinti tinka ne tik duona, bet ir miežiai, avižos, kviečiai, javų pelai su piktžolių sėklomis, kombinuoti pašarai, virtos bulvės ir kitos daržovės.

Antis ir gulbes maitinti galima tol, kol pavasarį tirpstant ledui jos pačios išsiskirsto į perėjimo vietas ir pajėgia susirasti maisto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA