Ledas ant Kauno vandens telkinių – plonas ir labai pavojingas | Kas vyksta Kaune

Ledas ant Kauno vandens telkinių – plonas ir labai pavojingas

BNS 2017/01/06 17:17
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Aplinkos ministerija įspėja į žūklę ant ledo išsiruošusius žvejus su savimi turėti smaigus ir būti atsargiems.

Kaip penktadienį pranešė ministerija, žvejojantieji ant ledo privalo laikytis saugumo reikalavimų. Reikia pasitikrinti, ar ledas yra pakankamai tvirtas, kad išlaikytų žmogų. Tik storesnis kaip 7 centimetrų ledas laikomas tvirtu. Tam, kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jis turi būti ne plonesnis kaip 12 centimetrų.

Tvirtas ledas būna mėlyno arba žalio atspalvio. Matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas: toks susidaro arti krūmų, medžių, nendrių ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių.

Visi žvejojantieji ant ledo privalo turėti smaigus, nepriklausomai nuo ledo storio ar kitų aplinkybių. Smaigus reikia nešiotis taip, kad netikėtai įlūžus būtų galima jais greitai pasinaudoti.

Nesilaikantiems reikalavimo turėti smaigus gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba nuo 7 iki 57 eurų bauda.

Ledo storis

ledostoris

 

Penktadienio rytą, Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šiaurės rytų rajonuose esančių ežerų, kurių gylis yra iki 18 metrų, ledo storis buvo 7-10 centimetrų.

Gilesni ežerai užšalo tik praėjusią naktį, todėl juose, pavyzdžiui, Sartų, Tauragnų, Totoriškių, Zaraso ežeruose, ledo storis penktadienio rytą buvo 2 centimetrai.

Kuršių marios – didelis, bet seklus vandens telkinys, todėl ir jos pradėjo užšalti, nors oro temperatūra ten aukštesnė negu kitur, tačiau ledo laukai dar dreifuoja.

Mariose artimiausią savaitgalį ledas dar išliks labai pavojingas. Mažesnių ežerų, ypač šiaurės rytų rajonuose, ledas jau bus tinkamas žiemos pramogoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA