Brandina naują mokestį: palies tiek vairuotojus, tiek būsto savininkus | Kas vyksta Kaune

Brandina naują mokestį: palies tiek vairuotojus, tiek būsto savininkus

delfi.lt 2017/01/05 16:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naujoji valdžia brandina naują mokestį, kuris paliestų didelę dalį gyventojų – visus, draudžiančius savo būstą, automobilį, keliones ar kitą turtą.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigia, kad atėjo laikas Lietuvoje įvesti naują mokestį, kuriuo būtų apmokestintos ne gyvybės draudimo sutartys.

Politiko teigimu, naujasis mokestis galėtų įsigalioti nuo kitų metų pradžios. Šiuo metu ne gyvybės draudimo sutartims nėra taikomas joks mokestis, pavyzdžiui, PVM (pridėtinės vertės mokestis).

„2003 m. jau buvo tokia idėja siūloma, bet neįgyvendinta, tačiau pastaruoju metu aš keliu idėją, – kalbėjo S. Jakeliūnas. – Tai yra paslaugos, kurios nėra apmokestintos dabar nei PVM, nei kokiu nors akcizu, o daugelyje pasaulio šalių, išsivysčiusiose šalyse, toks mokestis yra. Kadangi jau neseniai esame priskirti tokiai valstybių grupei, tai atėjo laikas mums“.

Politikas įsitikinęs, kad naujas mokestis ne gyvybės draudimo sutartims nebūtinai bus užkrautas ant klientų pečių: jei rinkoje konkurencija stipri, draudimo kompanijos neturėtų kelti kainų už paslaugas.

Paklaustas apie galimus naujo mokesčio draudimo sutartims tarifus, S. Jakeliūnas paminėjo, kad jie galėtų skirtis pagal draudimo objektą.

„Dėl tarifo ankstoka kalbėti, tik galiu pasakyti, kad ten, kur yra privalomas draudimas, pavyzdžiui, civilinės atsakomybės draudimas transporto priemonių valdytojams, ten, suprantama mokestis galėtų būti mažesnis, gal keli procentai – 3-5 proc., kitur tas mokestis galėtų būti didesnis – keliolika procentų, bet nebūtinai siektų PVM (21 proc. – red.)“, – vardijo pašnekovas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas teigė, kad kol kas jokie konkretūs projektai, susiję su šia idėja, nėra ruošiami, tačiau vyksta diskusija su Finansų ministerija ir konsultacijos su draudimo įmonių atstovais.

„Manau, kad per kelis mėnesius subrandinsime tą sprendimą ir, manau, kad tai bus neskubant įgyvendinta ir turėtų įsigalioti ne anksčiau nei kitų metų pradžioje“, – komentavo parlamentaras.

Primename, kad naujasis Seimas buvo nusitaikęs ir norėjo panaikinti lengvatą gyvybės draudimui. Vis dėlto gruodžio pabaigoje parlamentarai balsavimu nutarė palikti galimybė iš pajamų atimti per mokestinį laikotarpį patirtas išlaidas. Nepaisant to, tam taikomi tam tikri apribojimai.

Nustatyta, kad bendra maksimali iš pajamų atimama gyvybės draudimo įmokų ir pensijų įmokų į pensijų fondus suma turėtų neviršyti 2000 eurų per mokestinį laikotarpį.

Teigia, kad visas mokestis guls ant klientų pečių

Transporto priemonių draudikų biuro direktorius, Lietuvos draudikų asociacijos tarybos narys Algimantas Križinauskas įsitikinęs, kad įvedus naują mokestį jis būtų tiesiogiai perkeltas ant ne gyvybės draudimo paslaugas perkančiųjų gyventojų pečių.

„Bet kokio mokesčio uždėjimas tiesiogiai padidins draudimo kainą“, – įžvelgė jis.

Kalbėdamas apie automobilių savininkams krentantį privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą A. Križinauskas teigė, kad jį pajus visi vairuotojai.

„Mokesčio reikšmė yra fiskalinė – surinkti į biudžetą daugiau pinigų, tai nustatytu procentu padidės ir draudimo kaina“, – kalbėjo jis.

Pasiteiravus, ar sektoriuje esanti konkurencija nepadės išlaikyti tokių kainų, kokios yra dabar, draudėjų atstovas suabejojo.

„Konkurencija niekur nedingo ir dabar vyksta konkurencija, bet prie jau esančių konkurencingų kainų bus pridėtas dar mokestis.

Negali draudikai suvalgyti dar papildomų milijonų. Principas yra tas, kad konkurencija vyksta ir visas privalomojo transporto draudimo sektorius yra nuostolingas ir jau ne vieneri metai: nusikonkuravo taip, kad galutinis variantas – viso sektoriaus nuostolis. Negali draudikai „įsiurbti“ visų nuostolių ir dar padidinti juos papildomai“, – komentavo pašnekovas.

A. Križinauskas taip pat pridėjo, kad Lietuvoje draudimo rinka dar nėra tiek išsivysčiusi, kad jai būtų įvedami nauji mokesčiai.

Į S. Jakeliūno pasiūlymus, kad neprivalomas ne gyvybės draudimas būtų apmokestintas didesniu tarifu nei privalomas, pašnekovas sureagavo sakydamas, kad tai tiesiogiai atsilieps ne gyvybės draudimo sutarčių pardavimams: žmonės tiesiog nebesirinks tam tikrų draudimo paslaugų.

„Gyventojai yra jautrūs kainoms visoms draudimo paslaugoms. Mes sakome, kad tokius mokesčius vartotojams taiko Vakarų Europa arba tos šalys, kurios yra seniai turtingos, išvysčiusios savo draudimo rinką: nei Lenkija, nei Latvija tokių mokesčių netaiko“, – kalbėjo jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA