Pirmųjų šių metų neblaivių Kauno vairuotojų bylos keliauja į teismą: bus teistumas | Kas vyksta Kaune

Pirmųjų šių metų neblaivių Kauno vairuotojų bylos keliauja į teismą: bus teistumas

Aspciatyvi/R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities policijos ir Kauno apygardos prokuratūra ketvirtadienį surengė konferenciją, dėl sausio 1-ąją Kauno apskrityje sulaikytų 2 neblaivių vairuotojų. Nuo šių metų įsigaliojus naujajam administracinių nusižengimų kodeksui, pažeidėjams gresia baudžiamoji atsakomybė. 

Susitikime dalyvavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Pliavga ir Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Jie atskleidė: gavus kraujo tyrimo rezultatus, patikslintos promilės, abu vairuotojai turėjo apie 2 promilių girtumą.

Vairavo neblaivūs

Sausio 1-ąją Kaune buvo sulaikyti du neblaivūs vairuotojai. Pirmąjį pareigūnai sulaikė sausio 1 d. apie 6:50 val. Kaune, Žemaičių plente. Vyras (g. 1991 m.) tuomet buvo nuvažiavęs nuo kelio važiuojamosios dalies ir kliudė apšvietimo stulpą. Jam nustatytas 1,97 promilių girtumas.

Atsitrenkęs į stulpą vyras padarė 300 eurų žalą įmonei, pasak N. Urbonavičienės, ji jau atlyginta.

Antras pažeidėjas sulaikytas apie 13 val. Kėdainiuose, J. Basanavičiaus g., vyro (g. 1978 m.) vairuojamas automobilis „Opel Vectra“, važiuodamas atbuline eiga, kliudė stovintį automobilį „VW Phaeton“. Vairuotojui nustatytas 2,08 promilių girtumas. Pasak prokurorės, šio įvykio žala dar tikslinama.

Bylos keliauja į teismą

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Pliavga teigė, kad per metus Kauno apskrityje sulaikoma ir išaiškinama daugiau kaip 300 atvejų, kai vairuoja vidutinį girtumą – nuo 1,51 promilių turintys asmenys. Iš viso per metus Kauno apskrityje pradedama apie 8 tūkst. įvairaus pobūdžio ikiteisminių tyrimų, tad manoma, kad tyrimai dėl neblaivių vairuotojų, teismų stipriai neapkraus.

„Dažniausiai policija gauna pranešimą apie tokius vairuotojus ir nedelsiant sureaguoja. Minėtais atvejais gyventojai buvo pranešę policijai apie šiuos du atvejus, tad asmenų sulaikymas paspartėjo”, – teigė D. Pliavga ir ragino kitus gyventojus elgtis taip pat pilietiškai.

Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė teigė, kad abu asmenys pripažino savo kaltę, gailisi: „Abu prisipažino, gailisi, pažeidėjai anksčiau neteisti, abu dirbantys, jie teigė, kad šventė Naujuosius, dėl to ir neblaivūs. Abu ikiteisminiai tyrimai atlikti pagreitinta tvarka, per tris dienas ir perduoti teismui: kauniečio byla – Kauno apylinkės teismui, o kėdainiečio – Kėdainių apylinkės teismui. Abi bylas prašoma tirti pagreitinto tyrimo tvarka. Šios kategorijos bylos nesudėtingos, ilgai užtrukti neturėtų”, – teigė N. Urbonavičienė.

Prokurorė priminė, kad tokiems pažeidėjams nuo Naujųjų numatomos griežtesnės bausmės: laisvės atėmimas iki metų, areštas iki 90 parų ir bauda iki 18,8 tūkst. eurų.

Anot policijos atstovų, šiais atvejais pažeidėjai laikinai sulaikyti nebuvo, nes nebuvo tam pagrindo.

Sugriežtino bausmes

Nuo Naujųjų metų neblaivūs vairuotojai traukiami baudžiamojon atsakomybėn, o jų pažeidimai kvalifikuojami kaip nusikaltimai. Transporto priemonę apsvaigęs nuo alkoholio vairuojantis žmogus, kai jo kraujyje bus daugiau, nei 1,5 promilės alkoholio, bus baudžiamas bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 1 metų.

Nuo šiol neblaivūs asmenys, kuriems vairuojant bus nustatytas didesnis, nei 1,5 prom. girtumas, bus privalomai pristatomi į medicinos įstaigas, iš jų bus paimamas kraujas. Iš neblaivaus vairuotojo gali būti paimtas automobilis. Teismo kompetencijai priklausys sprendimas – kokiam terminui bus atimta teisė vairuoti, o tam tikrais atvejais šie asmenys susigrąžinti teisę vairuoti galės ne anksčiau, nei po 10 metų.

Teismas, nagrinėdamas tokias bylas, galės priimti sprendimą ir dėl tūkstančius eurų siekiančių baudų, ir dėl arešto, ir dėl realaus laisvės atėmimo, o visais atvejais vairuotojams grės gėdingas įrašas asmens istorijoje – teistumas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA