Senasis Kaunas: Naujieji sutikti labai girtai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Naujieji sutikti labai girtai

Autorius nežinomas

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Sausio 3-ąją 1938-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie tai, kad naujieji buvo sutikti kitaip, nei praėjusiais metais.

„Šiemet Naujieji metai daug kuo skyrėsi nuo pernykščių ir užpernykščių. 1935 ir 1936 metų žiemos buvo beveik besniegės. Užtat šiemet sniego būta net ir perdaug. Daugis kauniečių, pasinaudodami tokia puikia žiema, išvyko į provinciją pasivažinėti rogėmis, pačiuožti slidėmis ar atlankyti gimines. Jau penktadienio vakere geležinkelio ir autobusų stotyse buvo jaučiama nemaža spūstis. Autobusai ir traukiniai įvairiomis kryptimis tą dieną išvežė nemažiau kaip 4-5000 kauniečių.

Šiemet Naujųjų metų išvakarėse praėjo palyginti net labai ramiai. Beveik visų policijos nuovadų pareigūnai galėjo pailsėti, nes darbo beveik neturėjo. Ir jie sulaukę Naujuosius metus be didesnių rūpesčių. Tiesa, judėjimas Kaune buvo gana didelis, tačiau nei susisiekimo nelaimių, nei kitų stambesnių įvykių nebūta. Vežikai, taksių savininkai ir dešrelių pardavėjai beveik neapsidirbo. Apie 21-22 val. dešreles gatvėje žmonės graibstyte išgraibydavo. Taksių ir vežikų savininkai atsigriebė už liesąsias dienas. Jiems Naujųjų metų išvakarės buvo tikra rugiapiūtė. Ypač gerai uždirbo vežikai. Mat puikus rogių kelias daugelį kauniečių viliojo pasinaudoti žiemos malonumais. Mickevičiaus slėnyje, Aukšt. Panemunėje ir Aleksoto apylinkėse iki ankstyvo ryto skambėjo varpelių balsai.

Vis dėl to Kaune ir apylinkėse sutinkant Naujuosius Metus būta nemaža ir linksmų nuotykių. Vienas kaunietis kaž kur gavęs netikrą 20 Lt banknotą ryžosi nusipirkti degtinės ir linksmai palydėti senuosius metus. Tačiau parduotuvės savininkas laiku apsižiūrėjo ir tam žmogeliui senuosius metus teko gana liūdnai užbaigti.

Vienos draugijos būrys narių sutikti naujus metus nutarė Aleksote. Pasisamdę kelis vežikus nusiskubino į Marvelės apylinkes. Ten keliolika valandų vaišinosi, žinoma, neužmiršdami ir vežikų. Su dainomis draugija grįžta į Kauną jau švintant. Atvažiavus į Rotušės aikštę draugijos nariai išlipo ir mėgino skirstytis. Bet čia atsiskubino paskutinis vežikas. Visi nustebo, kad rogės buvo tuščios. Vėliau paaiškėjo, kad vežikas, būdamas gerokai įsilinksminęs, beveždamas į miestą dar labiau įsilinksminusius klijentus išbarstė po Linksmakalnio šlaitus. Rogutėse tebuvo likę 2 kaliošai ir kepurė. Paskubomis teko samdyti kitus vežikus ir rinkti įklimpusius Linksmakalnio laitų sniegynuose draugijos narius.

Naujųjų metų išvakarėse gerai uždirbo ir restoranai ir barai. Kai kurie iš jų net pritrūko alaus. Tačiau nei baruose, nei restoranuose didesnio triukšmo ar peštynių nebuvo.

Daugiau nuotykių būta Naujųjų metų dieną ar vakare. Aleksote, Minkauskio gt., viename restorane linksminosi būrys darbininkų. Už vieno stalo sėdėjo vienas „Maisto“ darbininkas, kuris kitiems draugams gyrėsi galįs išgerti net 10 pusbonkių. Jau buvo išgėręs apie 9 pusbonkius, tačiau dešimtojo neįstengė. Nuvirtęs nuo kėdės vietoje mirė.

Vakare Vytauto prosp. viename restorane pasigirdo revolverio šūviai. Vienas svečias, jau gerokai įsilinksminęs, susiginčijo su savininku dėl sąskaitos. Kai negelbėjo argumentai, išsitraukęs revolverį paleido šūvį į galvą. Laimei kulka tam žmogui tik lengvai sužeidė kaktą. Šovėjas kiek prasiblaivėjęs išsigandęs savo darbo tuojau paspruko, tačiau jo asmenybė yra žinoma.

Vakare į Kauno miesto ligoninę buvo atgabenta keli sužeisti žmonės. Iš Garliavos apylinkių atgabentas jaunas vyrukas, kuriam supiaustyta galva ir nugara. Būrys drauge susirinko pas vieną ūkininką, kur linksmai norėjo užbaigti senuosius metus. Kai bonkos buvo tuščios, vienas jaunas vyrukas bandė atsiskaityti su savo draugu. Rezultate vienas jų buvo gana pavojingai sužeistas.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA