Grėsmingas ugniagesių įspėjimas dėl artėjančios pūgos ir speigo: geriau likite namuose | Kas vyksta Kaune

Grėsmingas ugniagesių įspėjimas dėl artėjančios pūgos ir speigo: geriau likite namuose

BNS 2017/01/03 14:40
R. Tenio nuotr.

Meteorologams prognozuojant, kad nuo trečiadienio nakties Lietuvoje šals ir stiprės vėjas, ugniagesiai ragina gyventojus esant galimybei likti patalpų viduje.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį vakare pradės stiprėti vėjas, jo gūsiai gali siekti nuo 15 iki 20 metrų per sekundę, gali kilti pūgos. Sinoptikai taip pat prognozuoja, kad ketvirtadienį stipriai atšals.

Nuolat atnaujinama orų prognozė Kaune>>>

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas tokiu oru rekomenduoja stengtis likti patalpose, nes pučiant stipriam vėjui šalčio poveikis sustiprėja ir žmonės jaučia daug žemesnę oro temperatūrą nei yra iš tikrųjų.

Esant būtinybei išeiti į lauką, gyventojai raginami tinkamai apsirengti ir stengtis, kad kelionė būtų kuo trumpesnė, patepti nepridengtas kūno vietas riebiu kremu.

Jei šaltyje tenka būti ilgiau, negalima ramiai stovėti ar sėdėti, reikia kuo daugiau judėti, lauke stengtis nesuprakaituoti ir nesušlapti. Atėjus iš šalčio, nerekomenduojama iš karto pulti šildytis prie šildytuvo arba gerti karštų gėrimų, geriau apie pusvalandį palaukti.

Jei pūga užklupo kelyje, rekomenduojama sustoti ir palaukti, kol ji aprims. Automobilį reikia pasukti prieš vėją, retkarčiais išlipti iš jo ir nukasti sniegą, kad neužpustytų. Neužsnigtas automobilis yra geras orientyras ieškantiems draugams ar gelbėtojams.

Negalima laikyti nuolatos įjungto automobilio variklio, tik periodiškai jį įjungti. Reikia stebėti, kad išmetamojo dujų vamzdžio neužverstų sniegas. Nereikėtų palikti automobilio ir eiti peščiomis – smarkiai sningant, matomi orientyrai tik iš pradžių gali pasirodyti patikimi, paėjus keliasdešimt metrų, juos galima pamesti iš akių.

Per šalčius patariama valgyti šiltą, kaloringesnį maistą, gerti šiltų skysčių ir vengti alkoholio.

Ugniagesiai taip pat įspėja nesinaudoti savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejungti kelių elektros prietaisų į vieną elektros lizdą ir nepalikti jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų pasirūpinti savo šeimų ir artimųjų saugumu, nepamiršti kaimynų, ypač vienišų senolių, gresiant ar ištikus nelaimei skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA