Paaiškino, ką baudžia, o ko ne

Jis taip pat pastebėjo, kad neretai už panašius nusižengimus baudžiami tie asmenys, kurie nelabai ką ir gali mokėti, tad ir padidinus baudas tiesiog nebus iš ko jų išieškoti.

„Padorūs žmonės, turinys ir pajamas, labai retai „papuola“ pagal panašius straipsnius. Todėl nuobaudų padidinimas rezultato neduos, tik eilinį kartą bus parašyta, kad naujoji Vyriausybė siekia sugriežtinti nuobaudas, bet, iš tikrųjų, poveikio didelio ir nebūtų“, – dėstė E. Misiūnas.

Jo teigimu, tikrai negalima kalbėti ir apie tai, kad prie tiesiog neblaivaus asmens šiam ramiai einant gatve bus prieinama, skiriamos baudos, organizuojami pėsčiųjų reidai ar panašiai.

„Pavartojęs alkoholio žmogus turi teisę pareiti namo. Kaip ten bebūtų, bet jei jis kavinėje ar pas draugą išgėrė, nors ir eina per dvi plyteles kiek svyruodamas, viskas tvarkoje. Nėra už ką jo bausti. Mes kalbame apie pasirodymą neblaiviam, kai jis nesugeba eiti, griūva, stojasi, vėl griūva. Jau tuomet mes šnekame, kad asmuo pažeidžia visuomenės dorovės normas. Teismai, nagrinėdami skundus, vadovaujasi būtent tuo principu“, – su teismų praktika supažindino ministras.

Neblaivus – nuo 0,41 prom. girtumo

Tuo metu VRM Viešojo saugumo politikos departamento atstovai DELFI yra sakę, kad sprendimas trigubai didinti baudas už šį pažeidimą priimtas siekiant sumažinti alkoholio vartojimą.

„Siekiama atgrasyti asmenis nuo administracinio nusižengimo darymo ir paveikti administracinius nusižengimus padariusius asmenis, kad jie laikytųsi įstatymų ir vėl nedarytų pažeidimų“, – dėstė jie.

Kaip rašoma VRM pateiktame komentare, administracinės atsakomybės sugriežtinimas už alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose, kaip alkoholio prieinamumo mažinimo priemonė, numatytas 2016 metų veiksmų alkoholio vartojimo problemoms spręsti plane.

„Už šį nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą, kuris pagal pasikėsinimo objektą iš esmės artimas ANK 484 straipsnyje numatytam administraciniam nusižengimui (kėsinamasi į moralės ir pagarbos vieni kitiems principais pagrįstas bendrąsias viešo elgesio taisykles, egzistuojančias visuomenėje), nustatyta kelis kartus didesnė bauda, t. y. nuo trisdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų, o už tokios veikos padarymą pakartotinai – nuo vieno šimto keturiasdešimt iki dviejų šimtų keturiasdešimt eurų“, – rašė jie.

Šiuo metu už tokius pažeidimus baudžiama nuo 14 iki 30, pakartotinai – nuo 30 iki 90 eurų.

Neblaiviu laikomas asmuo, kuriam nustatytas 0,41 ir daugiau promilių girtumas. Tačiau tai – tik vienas iš pažeidimo sudėties elementų, dar turi kilti ir pasekmės, t. y. būti įžeista žmogaus garbė ir orumas.