Teismo sprendimas: Kauno miesto savivaldybė privilegijavo savo įmonę „Kapinių priežiūra“ | Kas vyksta Kaune

Teismo sprendimas: Kauno miesto savivaldybė privilegijavo savo įmonę „Kapinių priežiūra“

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybė sulaukė teismo sprendimo, kuriuo jis įvertino, kad valdininkai privilegijavo savo įmonę „Kapinių priežiūra“, taip nesudarydama konkurencijos kitiems rinkos dalyviams.

Antradienį Vilniaus apygardos administracinis teismas (toliau – VAAT) patvirtino 2016 m. gegužės 2 d. nutarimą, kuriuo Konkurencijos taryba nustatė, kad Kauno miesto savivaldybės (toliau – Savivaldybė) priimti sprendimai prieštaravo Konkurencijos įstatymo nuostatoms.

Tyrimą dėl Savivaldybės sprendimų, susijusių su Kauno miesto kapinių priežiūros ir laidojimo paslaugų teikimo organizavimu (toliau – Paslaugos) Konkurencijos taryba pradėjo 2014 m. gavusi Laidojimo paslaugų asociacijos pareiškimą. Tyrimo metu Konkurencijos taryba nustatė, kad 2008, 2013 ir 2015 metais be konkurso ar kitos konkurencingos procedūros Savivaldybė sudarė sutartis su savo įmone „Kapinių priežiūra“ ir suteikė išimtines teises teikti Paslaugas. Savivaldybė neįvertino, ar rinkoje buvo kitų ūkio subjektų, galinčių teikti Paslaugas ir taip užkirto kelią potencialiems įmonės konkurentams varžytis dėl Paslaugų teikimo. Šie Savivaldybės veiksmai pažeidė Konkurencijos įstatymo 4 straipsnio reikalavimus, draudžiančius viešojo administravimo subjektams priimti sprendimus, kurie teikia privilegijas ar diskriminuoja atskirus ūkio subjektus.

VAAT nurodė, kad Savivaldybė turėjo užtikrinti Paslaugų teikimą, tačiau tai nereiškia, kad visas Paslaugas privalo teikti viena be viešojo konkurso procedūrų paskirta Savivaldybės kontroliuojama įmonė „Kapinių priežiūra“. VAAT teigimu, akivaizdu, jog Savivaldybė ne tik privilegijavo „Kapinių priežiūra“, bet ir užkirto kelią Paslaugas perkantiems vartotojams jas įsigyti iš kitų ūkio subjektų.

VAAT sprendimas per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA