Išrinkti svarbiausi Lietuvos metų įvykiai | Kas vyksta Kaune

Išrinkti svarbiausi Lietuvos metų įvykiai

BNS 2016/12/27 11:26
Asociatyvi/R.Achmedov nuotr.

Svarbiausi besibaigiančių 2016-ųjų įvykiai Lietuvoje buvo Seimo rinkimai, politinės korupcijos byla ir NATO sprendimas dislokuoti tarptautinį batalioną, teigia naujienų agentūros BNS apklausti Lietuvos žurnalistai ir redaktoriai.

Į svarbiausių įvykių dešimtuką taip pat pateko filosofo Leonido Donskio mirtis, permainos „Lietuvos geležinkeliuose“, kariuomenės „auksinių šaukštų“ skandalas, tragedijos provincijoje dėl girtavimo, Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, sprendimai dėl socialinio modelio ir vadinamasis koldūnų skandalas, dėl kurio buvo atstatydintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Lietuvos žurnalistų nuomone, pasaulyje svarbiausi įvykiai buvo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimas Jungtinių Valstijų prezidentu, Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) ir karas Sirijoje.

„2016-aisiais Lietuvos ir užsienio rinkėjai baudė politinį elitą. Nusivylimas politine korupcija, socialine atskirtimi ir tragedijos provincijoje dėl girtavimo prisidėjo prie triuškinamos „valstiečių“ pergalės Seimo rinkimuose. Nors pabėgėlių srautus šiemet pavyko pristabdyti, Brexit’as ir D.Trumpo pergalė paskatino kalbas apie artėjantį Vakarų pasaulio tvarkos saulėlydį“, – sako BNS direktoriaus pavaduotojas turiniui Vaidotas Beniušis.

„Valstiečių“ triumfas

Seimo rinkimus tarp svarbiausių įvykių paminėjo 79 proc. BNS apklausoje dalyvavusių žurnalistų ir redaktorių. Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio vedama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga spalį iškovojo 56 parlamentarų mandatus, tai ryškiausia pergalė per 20 metų. Antrą vietą užėmę konservatoriai liko dirbti opozicijoje, o socialdemokratai tapo mažesniaisiais koalicijos partneriais.

Prancūzijos radijo RFI korespondentė Baltijos šalyse Marielle Vitureau sako, kad „valstiečių“ pergalė kelia klausimų, „kas iš tikrųjų yra ši politinė jėga, ar Lietuva pasuks nacionalistiniu keliu kaip kaimynės, kaip tai atsilieps Europai ir santykiams su Rusija“.

„Seimo rinkimų rezultatai parodė, kad visuomenė ir šį kartą ieško naujų gelbėtojų ir kad yra akivaizdžiai nusivylusi senosiomis partijomis“, – teigia portalo lrytas.lt redaktorius Tautvydas Mikajalūnas.

„Verslo žinių“ apžvalgininkas Stasys Gudavičius atkreipia dėmesį, kad Seimo rinkimų rezultatams įtakos turėjo kiti įvykiai, tarp jų – Darbo kodekso priėmimas, „Vijūnėlės“, „auksinių šaukštų“, „Gražulio koldūnų“ skandalai. Jo teigimu, marga valdančiųjų sudėtis, nesutarimai tarp „valstiečių“ lyderių ir radikalių idėjų gausa „verčia suabejoti, ar naujoji valdžia yra pakankamai politiškai stipri ir gebės išsilaikyti ilgesnį laiką“.

„Nors Seimo darbas dar tik prasidėjo, o rinkimų kampanija buvo nyki ir blanki, išrinkti 77 naujokai ir Seimo vaizdas – visiškai kitoks“, – sako lrt.lt žurnalistas Vytenis Radžiūnas.

E.Masiulio byla

Gegužės mėnesį Lietuvos politinį gyvenimą sudrebino žinia, kad tuometinis Liberalų sąjūdžio lyderis įtariamas ėmęs daugiau kaip 100 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Rugsėjį E.Masiulis pateikė versiją, kad į alkoholio butelio dėžę įdėti pinigai buvo paskola. Šį tyrimą tarp svarbiausiųjų metų įvykių pasirinko 71 proc. apklaustųjų.

Byla smogė liberalų reitingams, bet jie galiausiai sugebėjo iškovoti 14 mandatų.

„Jei ne ši byla, labai tikėtina, valdžioje matytume visai kitas politines jėgas ir kalbėtume apie visai kitus sprendimus“, – sako naujienų portalo delfi.lt redaktorė Loreta Laučiuvienė.

Žurnalistas Rytas Staselis teigia, kad ši byla leido pamatyti „gilesnę korupcijos aukščiausiuose politikos sluoksniuose anatomiją“.

NATO batalionas

Liepos mėnesį NATO lyderiai sutarė kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje dislokuoti po tarptautinį sąjungininkų batalioną. Maždaug tūkstančio karių daliniui Lietuvoje vadovaus Vokietija, jis turėtų pradėti veikti 2017-ųjų pirmoje pusėje. Aljanso sprendimą tarp svarbiausių įvykių paminėjo 58 proc. apklaustų žiniasklaidos atstovų.

Pasak BNS politikos skyriaus redaktorės Jūratės Skėrytės, Varšuvoje vykusio NATO viršūnių susitikimo sprendimai turėtų užtikrinti Lietuvos ir Baltijos šalių saugumą bent jau artimiausioje ateityje.

LRT televizijos naujienų tarnybos vadovas Audrius Matonis sako, kad bataliono dislokavimas yra tikra, o ne popierinė saugumo garantija ir atgrasymo nuo galimos Rusijos karinės agresijos priemonė.

Netektys ir skandalai

Rugsėjį Vilniaus oro uoste netikėtai mirė filosofas Leonidas Donskis. Naujienų portalo alfa.lt redaktorius Antanas Manstavičius sako, kad jo mirtis „atėmė iš Lietuvos vieną ryškiausių intelektualų, autentišką liberalų sąžinės balsą kylančio dešiniojo populizmo akivaizdoje“.

Metų pabaigoje keičiantis valdžiai po kritiškų straipsnių žiniasklaidoje iš pareigų atsistatydino ilgametis „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka, jį pakeitė Mantas Bartuška. Pasak „Verslo žinių“ žurnalisto Daliaus Simėno, „Lietuvos geležinkeliai“ yra lakmuso popierėlis, leidžiantis tikėtis, kad „pagaliau valomės nuo korupcijos valstybės valdomų įmonių sektoriuje“.

Rugpjūčio pabaigoje Viešųjų pirkimų tarnyba paviešino tyrimo duomenis, kad kariuomenė virtuvės įrangą pirko gerokai brangiau nei rinkoje. Žinių radijo redaktorė Asta Lataitytė sako, kad „auksinių šaukštų“ skandalas „visiems suprantamame buitiniame lygmenyje parodė, kas darosi su mūsų viešaisiais pirkimais“.

BNS verslo redaktorės Romos Pakėnienės teigimu, minėti tyrimai ir J.Miliaus istorija rodo, kad „Lietuvoje pradėta rimta kova su korupcija arba bent bandoma viešinti jos apraiškas“.

Analogiškoje apklausoje pernai svarbiausiais Lietuvos įvykiais buvo išrinkti euro įvedimas ir kariuomenės stiprinimas, užpernai – suskystintų gamtinių dujų terminalo įrengimas ir prezidentės Dalios Grybauskaitės perrinkimas.

D.Trumpas ir „Brexit“

Lietuvos žurnalistų nuomone, trys svarbiausi pasaulio metų įvykiai buvo respublikonų kandidato Donaldo Trumpo pergalė prezidento rinkimuose (96 proc.), britų sprendimas trauktis iš ES (84 proc.) ir Sirijos krizė (76 proc.).

Bernardinai.lt redaktorius Donaldas Puslys teigia, kad Brexit’as ir D.Trumpo pergalė buvo „balsavimas „prieš“, žinant, ko nebenori, tačiau nelabai turint konkrečios ateities vizijos“. Jo teigimu, Sirijos krizę būtina išspręsti norint susitvarkyti su pabėgėlių krize, ypač įvertinus tai, kad su rimtais iššūkiais susiduria „Vokietijos modelis, kai atveriamos sienos, o į įvykius Vidurio Rytuose žvelgiama tarsi iš toli, toliau kartojant mantras apie diplomatiją“.

Pasak BNS žurnalisto Šarūno Sabaičio, šie įvykiai ir didėjanti įtampa Pietų Kinijos jūroje rodo, kad pasaulis tampa vis mažiau saugus ir prognozuojamas.

Į svarbiausių įvykių penketuką taip pat pateko išpuoliai Europoje ir įvykiai Turkijoje: perversmo bandymas, teroro aktai ir Rusijos ambasadoriaus nužudymas. Apklauso metu dažnai minėtos tyrėjų išvados dėl MH17 lėktuvo katastrofos Rytų Ukrainoje ir „Panamos popierių“ skandalas.

2015 metais Lietuvos žurnalistai svarbiausiais pasaulio įvykiais išrinko pabėgėlių ir migrantų krizę, išpuolius Paryžiuje, Rusijos įsitraukimą į karą Sirijoje ir tarptautinį susitarimą dėl priemonių kovoti su klimato kaita.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA