Seimo Kultūros komitetas prašo visuomenės padėti nupirkti fortepijoną | Kas vyksta Kaune

Seimo Kultūros komitetas prašo visuomenės padėti nupirkti fortepijoną

BNS 2016/12/23 11:07
Asociatyvi / Delfi.lt nuotr.

Seimo Kultūros komitetas atviru laišku kreipėsi į visuomenę prašydamas pagalbos parlamentui įsigyjant naują fortepijoną.

„Seimo Kultūros komitetas, atsižvelgdamas į tai, kad Seimo kanceliarija neturi galimybių įsigyti tinkamo reprezentacinei Seimo rūmų Vitražo galerijai instrumento – fortepijono, prašo visuomenės, įmonių ir lietuvių bendruomenių pasaulyje padėti įgyvendinti sumanymą jį įsigyti“, – teigiama penktadienį išplatintame kreipimesi.

Anot Kultūros komiteto, Seimo rūmuose vyksta aktyvus kultūrinis gyvenimas, gyvai atliekama muzika lydi daugumą įvykių Seime – parodų atidarymus, leidinių pristatymus, valstybei reikšmingų sukakčių minėjimus, kitus parlamentinius renginius. Juose dalyvauja politikai, užsienio valstybių ambasadoriai, oficialūs svečiai, meno kūrėjai ir kiti visuomenės atstovai.

„Deja, prieš kelis dešimtmečius Seimo kanceliarijos įsigytu muzikos instrumentu – pianinu dauguma atlikėjų negali tinkamai perteikti muzikos kūrinio turinio, todėl tiek Lietuvos kultūros bendruomenės, tiek Lietuvos parlamento reprezentatyvus atstovavimas yra apribotas“, – rašoma kreipimesi.

Komiteto teigimu, fortepijonas būtų puiki dovana parlamentui pasitinkant dvi reikšmingas šimtmečio sukaktis – Lietuvos valstybės atkūrimo 2018-aisiais ir Lietuvos moderniojo parlamentarizmo 2020-aisiais.

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo liberalo Arūno Gelūno teigimu, komiteto narys profesorius Vytautas Juozapaitis atkreipė dėmesį, kad Seimas neturi fortepijono, todėl parlamente nėra sąlygų rengti muzikinių renginių.

„Tas pianinas, kuris šiuo metu yra, jis tiktų vaikų darželiui ar mokyklai, ar mažesniam klubui. Jo įsitikinimu, fortepijonas sudarytų sąlygas kviestis atlikėjus ir, visų pirma, talentingus vaikus į Seimą, kad jie galėtų būti matomesni, suteikti jiems tokiu būdu tam tikras starto galimybes ar daugiau matomumo, ir sykiu patiems Seimo nariams labiau atnešti kultūrą“, – BNS sakė A.Gelūnas.

Anot jo, kadangi fortepijonas – brangus muzikos instrumentas ir savotiškai prabangos dalykas, nutarta ieškoti mecenatų, o ne leisti mokesčių mokėtojų lėšas.

Kultūros komiteto narys Vytautas Juozapaitis sako, kad nebūtinai instrumentas turėtų būti įsigyjamas, galbūt tik paskolinamas specialioms progoms. Muzikos profesorius taip pat teigė, jog sudėtinga būtų įvardinti instrumento kainą, nes tai būna derybų objektas, be to, galima pirkti naudotą, ar su mecenato suteikiama nuolaida, išperkamosios nuomos būdu, o kaina galinti būti kelios dešimtys tūkstančių.

„Jis nebūtinai turėtų būti pastoviai, galbūt atsirastų kokios nors kompanijos, kurios galėtų tam tikromis progomis jį atvežti, kas yra visiškai normali praktika, kai vyksta iškilmės, koncertas. Ypatingai žiauru būna, kai Seimas sveikina Nacionalinių premijų laureatus ir surengia trumpą koncertą ir atsisėda pianistai prie to pianino, vaizdas labai liūdnas. Mes vaizduojame, kad pagerbiame menininkus, o tie instrumentai neatitinka to lygio“, – BNS sakė V.Juozapaitis.

Seimo vicekanclerio Antano Dimaičio teigimu, parlamentas niekada neturėjo savo fortepijono.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA