Kauno savivaldybė naikina privilegijas: partijos netenka nemokamų patalpų | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė naikina privilegijas: partijos netenka nemokamų patalpų

Kaunas.lt nuotr.

Kauno miesto savivaldybė rengiasi užlopyti dar vieną mokesčių mokėtojų pinigų švaistymo landą. Ketinama nutraukti sutartis su visomis partijomis, kurios eilę metų nemokamai naudojosi miestui priklausančiu turtu. Skaičiuojama, jog miestas dėl to negavo iki 1 mln. eurų pajamų.

Inventorizavus Kauno miesto savivaldybei priklausančias patalpas paaiškėjo, kad šiuo metu nemokamai patalpomis naudojasi šešios politinės partijos, kurių daugelis įsikūrusios miesto centre. Bendras patalpų plotas viršija 750 kv. m. Dar 350 kv. m nemokamai suteikta pavieniams Seimo nariams.

„Anksčiau visi į savivaldybę žiūrėdavo kaip į melžiamą karvę. Buvo įprasta, kad jei sugebi prieiti prie valdžios, gali ir kelnes numauti. Ir čia kalbu apie visas sritis – ne tik nekilnojamo turto klausimus, bet ir įstaigų finansavimą, ir visus konkursus, ir sutartis su rangovais. Kol aš būsiu meras, mano ir visos mano komandos garbės reikalas bus niekam neleisti pelnytis iš miesto“, – pabrėžė Visvaldas Matijošaitis.

Melavo dėl įstatymų

Kaip teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, anksčiau tokios privilegijos partijoms buvo grindžiamos argumentais, kad savivaldybės yra įstatymu įpareigotos politinėms partijoms nemokamai suteikti patalpas. Tačiau išanalizavus teisinę bazę paaiškėjo, kad savivaldybė neprivalo to daryti.

„Yra gudrūs ir yra gudresni. Išanalizavus visas sutartis, labiausiai nustebino TS-LKD, Darbo partija ir V. Šustauskas, kurie senais laikais sudarydami sutartis su savivaldybe į jas įsidėjo saugiklių, dabar mums apsunkinančių patalpų atsiėmimo procesą. Aišku, mes radome, kaip tuos keblumus išspręsti, bet turėjome papildomo vargo. Toks jausmas, kad partijos planavo iš miesto pastatus perimti su visam“, – sakė G. Petrauskas.

Partijų būstinės – prestižinėse Kauno vietose

Didžiausias pagal panaudą iš savivaldybės gautų patalpų plotas tenka Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams. Ši partija naudojasi dviejomis patalpomis, esančiomis Savanorių pr. (289 kv. m) ir Rasytės g. (86 kv. m). V. Šustausko įkurta Kovotojų už Lietuvą sąjunga įsikūrusi miestui priklausančiose 145 kv. m ploto patalpose, esančiose Laisvės alėjoje.

Darbo partija naudojasi 99 kv. m ploto patalpomis Rotušės aikštės, partijos Tvarka ir teisingumas būstinė įsikūrusi Laisvės al. ir užima 57 kv. m. Šiek tiek kuklesne beveik 48 kv. m ploto būstine Rasytės g. naudojasi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), o LR liberalų sąjūdis tenkinasi mažiausiomis patalpomis, kurių plotas nesiekia 30 kv. m.

„Jeigu partijos tas patalpas, kurias gavo už dyką, būtų iš miesto nuomojusios rinkos sąlygomis, jos visos į miesto biudžetą būtų sumokėjusios beveik 1 milijoną eurų. Galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek darželių ar mokyklų galėtume sutvarkyti už šiuos pinigus“, – sakė G. Petrauskas.

Politinių partijų patalpos

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA