Seimas nusprendė: PVM lengvata šildymui kol kas lieka | Kas vyksta Kaune

Seimas nusprendė: PVM lengvata šildymui kol kas lieka

BNS 2016/12/20 13:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Centralizuotai tiekiama šiluma nuo kitų metų pradžios nebrangs – Seimas pratęsė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui galiojimą iki 2017-ųjų birželio pradžios.

Už tai numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą antradienį balsavo 96 Seimo nariai, prieš – 12, o susilaikė 13 parlamentarų. Ankstesnė valdžia PVM lengvatą šildymui buvo pratęsusi iki šių metų pabaigos.

Prieš lengvatos pratęsimą balsavęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad ši lengvata neatlieka jai keliamų tikslų.

„Mes kalbame apie socialinę atskirtį, bet būtent socialinė atskirtis ir auga, kai paramą gauna ne tie, kurie gali patys susimokėti, o mes jiems dar primokame“, – parlamentaras sakė A.Sysas.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas, balsavęs už lengvatos pratęsimą, tikino, kad dalis šalies gyventojų yra priversti naudotis centriniu šildymu, nes tai yra monopolinė paslauga, teikiama neefektyviai, nekonkurencingai ir brangiai.

„Ši lengvata turėtų galioti iki tol, kol miestuose bus sutvarkytas centrinis šildymas ir miestiečiai iš tikrųjų galės gauti konkurencingą paslaugą. Bandymas atidėti pusei metų iš tikrųjų nieko neišspręs“, – pabrėžė M.Majauskas.

Jis paragino Seimo viešbutyje gyvenančius parlamentarus patiems susimokėti už komunalines paslaugas ir taip įvertinti, kokia iš tikrųjų yra centrinio šildymo paslaugų kokybė ir kaina.

Viešai nepritarimą PVM lengvatos pratęsimui antradienį išsakė ir Seime prieš ją balsavo premjeras Saulius Skvernelis. Prieš PVM lengvatą taip pat balsavo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas bei jo pavaduotojas liberalas Kęstutis Glaveckas.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS antradienį ryte sakė teigiamai vertinantis S.Skvernelio siūlymą nepratęsti lengvatos, tačiau pripažino, kad „valdantiesiems“ tam Seime nepakanka balsų. Balsuojant dėl lengvatos pratęsimo R.Karbauskis susilaikė.

Svarstys kompensacijų tvarką

Seimas antradienį taip pat nusprendė svarstyti naują kompensacijų už šildymą mokėjimo tvarką, kuri turėtų įsigalioti nuo kitų metų birželio ir sušvelninti PVM lengvatos panaikinimo pasekmes socialiai remtiniems žmonėms. Pataisomis kompensacijas siūloma mokėti tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc. jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.

Už tai numatančias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 6, o susilaikė 22 parlamentarai.

Be to, „valstiečiai“ siekia išplėsti ratą asmenų, gaunančių kompensacijas – jas ateityje siūloma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis ar kitais būdais. Tai numatančios įstatymų pataisos kol kas nėra pateiktos.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma piktinosi, kad išplečiant ratą žmonių, kuriems galės priklausyti kompensacijos už šildymą, valdžia neskatina taupyti, tuo metu M.Majauskas apgailestavo, kad tokiais siūlymais šalyje kuriame „pašalpų visuomenė“. Konservatorius Andrius Kubilius priekaištavo, kad naujoje kompensacijų tvarkoje nenumatytas mechanizmas, kuris leistų žmonėms greitai pateikti pateikti prašymus kompensacijoms gauti.

R.Karbauskis tvirtino, kad su savivalda yra aiškinamasi, kokius teisės aktus reikia pakeisti, kad paramos sieksiantiems gyventojams nereikėtų stovėti eilėse ir nešti pažymas. „Valstiečių“ lyderis žadėjo, kad iki kitų metų birželio toks mechanizmas bus sukurtas.

Dabar kompensacijas už šildymą gauna 130 tūkst. šalies gyventojų. Piniginės socialinės paramos įstatymo pataisų rengėjai nurodo, kad pakeitus jų skyrimo tvarką paramą gaunančių gyventojų skaičius gali išaugti iki 257 tūkstančių.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA