R.Karbauskis persigalvojo: PVM lengvata šildymui liks | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis persigalvojo: PVM lengvata šildymui liks

BNS 2016/12/19 18:38
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centriniam šildymui liks iki 2017 metų birželio, sako „valstiečių“ lyderis, pripažįstantis, kad savivaldybės privertė laikinai atsisakyti idėjos atšaukti sumažintą PVM tarifą šilumai.

Ramūnas Karbauskis BNS patvirtino, kad antradienį Seime bus balsuojama dėl lengvatos pratęsimo.

„Kadagi savivaldybės aiškiai viešais pareiškimais boikotuoja mūsų idėją. Man atrodo, kad jie net pasistengs padaryti taip, kad žmonės sustotų į eiles (pateikti prašymus kompensacijai gauti – BNS)“, – tokio sprendimo motyvus BNS aiškino R.Karbauskis.

„Rytoj (antradienį – BNS) mes (“valstiečiai“ – BNS) balsuosime su visais, kad pratęsti lengvatos galiojimą. Kartu iš karto balsuosime, ar po pateikimo pritarti kompensacijų už šildymą apskaičiavimo tvarkos pakeitimams“, – pridūrė jis.

Pakeitimai numato, kad ateityje kompensacijos už šildymą būtų mokamos tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc. jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.

R.Karbauskis teigė, kad lengvatą bus siūloma pratęsti, nors kitų metų ižde nėra numatyta lėšų finansų skylei padengti.

„Kažkas nukentės, gal valstybės investicijų programa, gal dar kažkas. Jie (Vyriausybė – BNS) ras, turės ieškoti“, – teigė jis.

R.Karbauskis taip pat pabrėžė, kad dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio bei pensijų padidinimo nuo sausio dėl kompensacijų už šildymą kreipsis nebe 130 tūkst. žmonių, kaip iki šiol, o maždaug 80 tūkstančių. Jis mano, kad nepratęsus PVM lengvatos, bet pakeitus kompensacijų už šildymą apskaičiavimo tvarką, finansinė parama pasiektų daugiau gyventojų – apie 260 tūkst.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisomis, kurios, pasak „valstiečių“ lyderio, turėtų įsigalioti nuo vasaros, kai baigsis PVM lengvatos centralizuotai šilumai galiojimas, siūloma nustatyti mažesnius reikalavimus gyventojams, kurie norės finansinės paramos.

Pakeitimų autoriai – Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas ir jo bendrapartietis Andrius Palionis bei „valstiečiai“ Tomas Tomilinas ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas – siūlo kompensacijas mokėti tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc., kaip yra dabar, jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.

Pavyzdžiui, jei žmogaus pajamos yra 600 eurų ir jis gyvena vienas, jam už šildymą reikėtų mokėti daugiausia 24,8 euro – jei šildymas kainuotų brangiau, jis galėtų gauti kompensaciją. Dabar jo mokėtina maksimali suma yra 49,6 euro (20 proc. skirtumas).

„Valstiečiai“ teigia, kad taip pat bus išplėstas ratas asmenų, gaunančių kompensacijas – jas numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA