Moksleiviai pasižadėjo dažniau pusryčiauti | Kas vyksta Kaune

Moksleiviai pasižadėjo dažniau pusryčiauti

Organizatorių nuotr.

Paskelbti du mėnesius trukusio projekto „Sveikatiados pusryčių klubas” rezultatai. Projekto veiklos 22 proc penktokų paskatino pusryčiauti, o 56 proc vaikų pasakė, kad sužinojo daug naudingos informacijos.

„Sveikatiados pusryčių klubas“ vyko šešiose Kauno pagrindinio ugdymo mokyklose. Projektas siekė supažindinti moksleivius su pusryčių svarba, padėti išsiugdyti įprotį pusryčiauti bei išmokyti vaikus sąmoningai rinktis sveikus ir maistingus maisto produktus. Organizatoriai pasakojo vaikams, kodėl pusryčiauti yra labai svarbu ir kokiais būdais išsiugdyti įprotį pusryčiauti. Apklausos rezultatai parodė, kad reguliariai pusryčiauja tik 65 proc. dalyvavusių penktokų, o atsakymo variantą, kad beveik niekada jų nevalgo, rinkosi 12 proc. vaikų. Moksleiviai buvo apklausiami projekto pradžioje ir pabaigoje siekiant sužinoti, ar projekto veiklos gali duoti siekiamą rezultatą.

„Džiugu, kad sužinoję daug naudingos informacijos vaikai sąmoningai pradeda rinktis pusryčiauti rytais.

Praeitais metais tokį projektą darėme Vilniaus miesto mokyklose. Rezultatas tuomet buvo panašus – 16 proc. vilniečių moksleivių paskatinome pusryčiauti. Antrus metus vykdytas projektas sulaukė dar geresnių rezultatų.

Stengsimės ir toliau organizuoti tokius projektus, nes matome, kad įdomios veiklos skatinančios domėjimąsi sveika mityba, veikia teigiamai,”- sakė projekto vadovė Margarita Čėglytė.

Anketoje taip pat buvo klausiama apie moksleivių dažniausiai pasirenkamus pusryčių patiekalus. Projekto pradžioje blynus pusryčiams nurodė valgantys 58 proc., košę – 46 proc., bandeles – 38 proc., saldumynus – 14 proc. apklaustųjų. Po antros apklausos, kuri vyko jau pasibaigus specialioms paskaitoms, vaikai rečiau rinkosi bandeles ir saldumynus, o dažnesniu pasirinkimu tapo įvairios košės. Po antros apklausos blynus pusryčiams valgė 41 proc. košę – 54 proc., bandeles – 28 proc., saldumynus – 10 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių.

Pieną ar pieno produktus reguliariai vartoja tik 19 proc. vaikų. Panašus ir vaisių bei daržovių suvartojimas – 18 proc. penktokų valgo juos reguliariai. Ketvirtadalis moksleivių pasakė, kad beveik niekada nevalgo nei vaisių ar daržovių nei pieno produktų.

„Nevalgymo rytais yra kelios priežastys. Dažniausiai vaikai nurodydavo, kad rytais nejaučia alkio arba nespėja pavalgyti. Rekomendavome jiems vakarais nepersivalgyti ar nevalgyti vakarienės labai vėlai ir tuomet ryte atsikėlęs bus alkanas. Jeigu vaikai rytais nespėja pavalgyti, galėtų atsikelti šiek tiek anksčiau ir papusryčiauti. Juk pusryčiams užtenka tik 10-15 min.“, – komentavo viena iš projekto lektorių, Kauno kolegijos dietetikos studentė Agnė Kungytė.

Kiekvienai projekte „Sveikatiados pusryčių klubas“ dalyvavusiai klasei buvo surengtas 4 savaičių užsiėmimų ciklas. Projekto metu žaisdami ir atlikdami įvairias užduotis penktokai sužinojo, kurie maisto produktai suteikia energijos, patys ieškojo atsakymų kaip pamėgti pusryčius, susipažino su grūdinėmis kultūromis, pabendravo su svečiais.

Į užsiėmimus buvo įtraukti dietologai, įvairių sporto šakų Kauno sportininkai, Lietuvos sporto universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA