Pažinti ir pereiti V. Putvinskio gatvę nuo šiol bus galima išmaniai | Kas vyksta Kaune

Pažinti ir pereiti V. Putvinskio gatvę nuo šiol bus galima išmaniai

R. Tenio nuotr.

Antradienį Kauno menininkų namuose pristatytas alternatyvus išmanusis maršrutas po Vlado Putvinskio gatvę – „Gilus Kaunas”.

Valandos kelionė įvairiais laikotarpiais

Mobiliesiems telefonams skirtas 3D maršrutas supažindina praeivius su viena europietiškiausių miesto vietų – V. Putvinskio gatve, tereikia parsisiųsti į telefoną nemokamą mobiliąją aplikaciją (su GPS palydovinio navigavimo sistema) ir pražygiuoti V. Putvinskio gatve su telefonu rankoje.

Maršruto pradžia – prie Žemaičių gatvės laiptų, pabaiga ties JAV konsulatu ir pasiuntinybe (V. Putvinskio g. 68).

Kelionės trukmė – 57 minutės, pasakojimas apima įvairius laikotarpius: Tarpukarį, sovietmetį, šiandieną. Visi trumpi pasakojimai – tikri.

Turėjo kitokius vardus

Anksčiau gatvė vadinta kitaip: Gornaja, Vertštrase, Kalnų, Salomėjos Nėries vardais. V. Putvinskio gatvė tai akademikų, profesorių, užsienio ambasadų ir muziejų gatvė, mėgstama turistų, istorijos ir meno mėgėjų.

Taip pat čia veikia vienas iš dviejų mieste esančių funikulierių. Gatvėje daugybė laiptų į kalną, jungiančių Centrą ir Žaliakalnį.

Gatvė su istorija

Šioje gatvėje buvo filmuotos kai kurios sovietmečio kino filmo „Raudonmedžio rojus” scenos; gatvėje stovi bene didžiausias balkonas visame mieste, čia vis dar išlikęs ir veikiantis senoviškas „Šindlerio” liftas.

Šioje gatvėje gyveno vienas valstybinės Lietuvos vėliavos autorių, o greta – vienas garsiausių suomių-švedų literatūros autorių, sovietmečiu čia veikė kavinė „Kava”, pirmoji nelegalių pankų susibūrimo vieta, o tarpukariu Lietuvos banko darbuotojų name jo kūrikas augino kiaules.

Gatvėje vienas šalia kito įsikūrę trys svarbūs miesto muziejai: Vytauto Didžiojo karo muziejus, nacionalinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejus bei Velnių muziejus. Kita svarbi vieta – Kauno menininkų namai, netoli jų šią vasarą buvo aktyviai gaudomi jaunimo pamėgti pokemonai.

Asmeniniai pėdsakai

Projekto sumanytoja Daiva Citvarienė pasakojo, kad idėja apie išmanųjį projektą V. Putvinskio gatvei kilo, nes jautė, kad miesto nepažįsta, nors pati yra kaunietė.

„Kodėl būtent ši gatvė? Ji turi vieną įdomiausių istorijų, ypač Tarpukario, susijusi su diplomatijos istorija. Tai profesorių, akademikų, muziejų gatvė, kurioje matyti miesto kraštovaizdžio savitumas, gatvė prie pat kalno, tad beveik prie kiekvieno kiemas stūkso kalnas, kieme galima rasti laiptus arba jų likučius. Kai buvau studente, ši gatvė buvo viena gražiausių, turinti aurą, ypatinga, o Kauno menininkų namuose praleisdavau laiką”, – pasakojo D. Citvarienė.

Projekto scenarijaus autorius – tekstų surinkėjas žurnalistas Rytis Zemkauskas atviravo, kad jis, taip pat abi jo dukros yra gimę Prano Mažylio gimdymo namuose, stovinčiuose V. Putvinskio g. 3, tad gatvė jam itin asmeniška.

Ypatingieji Kauno menininkų namai

R. Zemkauskui reikšmingi ir Kauno menininkų namai (V. Putvinskio g. 56), šalia jų – žmonos vaikystės namai, jo uošvija. R. Zemkauskas atskleidė įdomią detalę – kadaise Kauno menininkų namus Vytautas Žemkalnis-Landsbergis (1893-1993 m.) projektavo kaip Vatikano nunciatūrą, tai buvo pirmas vienintelis specialiai užsienio ambasadai statytas pastatas to meto Kaune.

„Bet Prezidentas Antanas Smetona susipyko su popiežiumi ir čia nebebuvo jokios nunciatūros, nors salė išliko kryžiaus formos. Paskui čia veikė vaikų ligoninė, vaikų darželis ir kt., kol galiausiai 1971 m. įsikūrė Kauno menininkų namai”, – pasakojo R. Zemkauskas.

Pastatas 1930 m. statytas itališkos vilos pavyzdžiu. Anot pašnekovo, šioje gatvėje atsispindi ramiai europietiškos dvasios miestas.

Menininkų namų balkone filmuotas garsusis filmas „Raudonmedžio rojus” su žinomais aktoriais, Valentinu Masalskiu, Jūrate Onaityte ir kitais.

R. Zemkauskas prisiminė kuriozišką istoriją su Velnių muziejumi: „Mano uošvė gyvena netoli Velnių muziejaus, o ten dažnos ekskursijos su užsienio turistais. Uošvės namo pirmame aukšte gyveno asocialūs asmenys, durys būdavo nuolat atviros, triukšmas. Eilinį kartą uošvė išėjo į kiemą įerzinta kaimynų, o kaip tik tuo metu pro šalį ėjo užsienio turistai ir paklausė: „Kur velnių muziejus?” Uošvė nesudvejojusi pamojo į to kaimyno butą ir pasakė: „Čia!”. Taip 20 žmonių suvirto į minėtų žmonių butą. Turistai turėjo kur kas didesnį įspūdį, nei etnografiniai velniukai muziejuje”, – šypsodamasis kalbėjo R. Zemkauskas.

Parsisiųsti jau po kelių dienų

Projekto „Gilus Kaunas” programuotojas Mantas Vaškevičius ragino visus išbandyti šį maršrutą, pasak, jo, tikroji kelionė prasideda, kai pats keliauju, o ne apie tai kur nors paskaitai, ar išgirsti.

„Pats turas prasideda tik tuomet, kai nueini į gatvės pradžią, kur liūtas. Aplikacija seka telefono vietą, turas vyksta, einamuoju momentu, kai žygiuoji gatve, aplikaciją girdi ir matai realybėje eidamas, klausai istorijų, faktų”, – aiškino M. Vaškevičius.

Aplikaciją telefonui už kelių dienų bus galima nemokamai parsisiųsti iš „google app store”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA