Liūdna žinia: prieš Kalėdas gali blokuoti tūkstančius gyventojų sąskaitų | Kas vyksta Kaune

Liūdna žinia: prieš Kalėdas gali blokuoti tūkstančius gyventojų sąskaitų

delfi.lt 2016/12/12 12:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ne vienas užsienyje dirbantis lietuvis per šventes grįžta pas namiškius. Jų, kaip ir tūkstančių gyventojų, kurie niekur neišvažiavo, prieš Kalėdas laukia nemaloni staigmena – žinia apie skolą valstybei ir blokuota banko sąskaita.

Į DELFI kreipėsi iš Kauno rajono kilusi Violeta (pavardė redakcijai žinoma). Ji pasakojo, šiemet legaliai dirbusi viename Anglijoje fabrike ir čia mokėjusi visus mokesčius. Tik sugrįžusi į namus ji sužinojo, kad tapo skolinga Lietuvos valstybei.

„Aš tiesiog šokiruota. Nuėjau į Kauno „Sodros“ skyrių, o čia man ir sako – esu skolinga 80 Eur. Bet už ką? Kodėl turiu išsiregistruoti, dar kažką padaryti, jei tik laikinai išvykstu padirbėti į kitą Europos valstybę, o realiai galvoju ir toliau gyventi Lietuvoje. Dar daugiau, man buvo patarta nuvykti išsiaiškinti į Valstybinę mokesčių inspekciją, o iš čia – vėl atgal į „Sodrą“.

Juk Europos Sąjungoje užtikrinamas laisvas piliečių judėjimas, o mokesčiai jiems neturėtų būti taikomi du kartus. Kažkoks absurdas. Negi pas mus taip norima sumažinti emigraciją?“, – pasakojo skaitytoja, pridūrusi, kad panašioje situacijoje atsidūrė ir jos vyras, laikinai dirbęs Danijoje, tiesa, jo skola mažesnė – 30 Eur.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė pripažino, kad tokių situacijų kaip ši pastaruoju metu pasitaiko nemažai.

„Tokios situacijos nebūtų, jei žmonės labiau pasidomėtų savo pareigomis – šiuo atveju moteris, išvažiuodama dirbti į užsienį, deklaruoti išvykimą Gyventojų registre, kaip yra nustatyta Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme. „Sodra“, gavusi informaciją, kad asmuo Lietuvoje nebegyvena, būtų nutraukusi privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų skaičiavimą ir skola nebūtų susidariusi.

Kadangi ponia Violeta apie savo išvykimą nepranešė ir nebuvo informacijos, kad privalomojo sveikatos draudimo įmokas už ją moka darbdavys, ar ji yra draudžiama valstybės lėšomis, PSD įmokos jai buvo priskaičiuotos kaip individualią žemės ūkio veiklą vykdančiam asmeniui“, – komentavo vedėja.

Jos teigimu, klientei įmokų skaičiavimas jai bus nutrauktas, o skola perskaičiuota, kai ji pateiks šalies, kurioje dirba, kompetentingos institucijos išduotą pažymą apie savo draustumą toje šalyje.

„Tačiau, kadangi ponia Violeta jau atvyko į Lietuvą ir tokią pažymą greitai gauti neturi galimybių, ji galėtų Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikti gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją nurodydama, jog deklaracija yra galutinai iš Lietuvos išvykstančio asmens.

Patogiausia tai padaryti internetu. Šią deklaraciją galima tikslinti už penkerius praėjusius metus, taigi, deklaruoti išvykimą atgaline data. „Sodros“ darbuotojai turėjo nurodyti būtent tokį sprendimą, nes, kaip ne kartą žmonės tiek per Lietuvos, tiek per užsienio žiniasklaidą buvo informuoti, pažyma iš darbdavio nėra pagrindas perskaičiuoti įmokas“, – paaiškino G. Banaitytė.

Ji pabrėžė, kad VMI pateikta deklaracija leidžia perskaičiuoti įmokas tik už 2016 m. Jei planuojama užsienyje likti dirbti ir 2017 m., tada būtina savo seniūnijoje, savivaldybės administracijoje ar internetu užpildyti ir gyvenamosios vietos deklaraciją nurodant šalį, kurioje dirbama.

Priešingu atveju kitais metais įmokos vėl bus skaičiuojamos, nes išimtis perskaičiuojant PSD įmokas remtis VMI informacija taikoma tik šiais metais.

„Nuo 2017 m. „Sodra“, skaičiuodama privalomas įmokas, vadovausis tik Gyventojų registro duomenimis. Taigi, rekomenduojame paskubėti, nes susikaupusios skolos gali būti išieškomos priverstine tvarka“, – informavo vedėja.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu PSD įmokų už vieną ar daugiau mėnesių yra skolingi daugiau nei 290 tūkst. asmenų, jų bendra įmokų skola siekia 65,5 mln. Eur.

Pagal galiojančias taisykles, bet kuri skola, viršijanti 3 Eur sumą, gali būti išieškoma, pavyzdžiui, priverstiniu būdu iš gyventojo sąskaitos banke.

„Sodros“ atstovai leido suprasti, kad jau šią savaitę suformuoti nurašymo nurodymus Piniginių lėšų apribojimų sistemai, kuri vykdydama juos automatiškai nurašys skolą iš gyventojo sąskaitos, jeigu tik joje bus pinigų.

Pirmiausia nurašymo nurodymai turėtų būti suformuoti tiems asmenims, kurie, labiausiai tikėtina, iš Lietuvos šiemet nebuvo išvykę, tačiau prievolės mokėti PSD įmokas nevykdė.

Pasitikrinti, ar jums nėra susidariusi PSD įmokų suma, galima čia. Ar esate draustas sveikatos draudimu, galima pasitikrinti čia.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA