Krav Maga treneris V. Natys: prieš Čaką Norisą veikiausiai apsigintų tik pats Čakas Norisas | Kas vyksta Kaune

Krav Maga treneris V. Natys: prieš Čaką Norisą veikiausiai apsigintų tik pats Čakas Norisas

R. Tenio nuotr.

Penktadienį portalas „Kas vyksta Kaune“ apsilankė kovinės savigynos sistemos Krav Maga treniruotėje Lietuvos sporto universitete.

Ją vedė Izraelio Krav Maga asociacijai (IKMA) priklausantis instruktorius, atstovaujantis Lenkijos akademiją „Israel Krav Maga Savbor  Tactical” – Vytautas Natys, kuriam talkino asistentas Audrius Bernatonis.

Kaune 4 metus, pasaulyje apie 90 m.

Iš hebrajų kalbos išvertus Krav Maga reiškia – „artima kova, kontaktas“. Sistemos pagrindas – greitas pavojaus gyvybei neutralizavimas. Pagrindiniai šios savigynos sistemos principai: nepatirti sužalojimų, greitai neutralizuoti užpuoliką, atakuoti pažeidžiamiausias kūno vietas ir tam panaudoti visus po ranka turimus daiktus.

Krav Maga treniruotė

„Krav Maga – tai kova be taisyklių. Tai ne kovos menas, o savigynos sistema“, – ne kartą pabrėžė Krav Maga instruktorius Vytautas Natys, užtat čia naudojamos visos savigynos technikos, tarkim, galva į galvą, smūgiai į paslėpsnius ir kita, kas uždrausta koviniame sporte.

Pirmiausia mokoma išvengti pavojų, nelįsti į konfliktą. Kilus pavojui gyvybei, reikia naudoti viską, ką išmokai, užsiėmimuose mokoma apsiginti situacijose: vienas prieš vieną, vienas prieš kelis užpuolikus, ginkluotus ir ne. Pasak instruktoriaus, viskas priklauso nuo fizinių savybių, jėgos ir įgūdžių: „Jei nuolat treniruojiesi ir esi ištvermingas, gali gebėti apsiginti nuo penkių žmonių, o jei puolantieji silpnesni, apsvaigę – ir nuo 7-8, tačiau tam reikia stiprių įgūdžių ir vikrumo. Štai Izraelio kariuomenėje šios technikos moko karius gintis prieš 7 rimtus užpuolikus”, – pasakojo V. Natys.

Krav Maga savigynos sistema moko apsiginti stovint, gulint, moko imtynių, taktinių bei strateginių veiksmų, nes puolama iš įvairių pusių, taip pat naudoti techniką: peilius, lazdas, šaunamuosius ginklus ir kt.

Kaune šis užsiėmimas, tiesa, kitos Krav Maga federacijos, vyksta maždaug nuo 2012 metų ir yra populiaresnis, nei Vilniuje, iš kurio važinėja instruktoriai.

Pasaulyje šie savigynos mokymai pradėjo populiarėti 1990-aisiais, o pati sistema buvo sukurta 1930 m. Izraelyje, autorius – Imi Lichtenfeld. Šiuo metu plačiai naudojama Izraelyje, JAV, Lenkijoje, Kanadoje, ją naudoja policininkai, karininkai, slaptoji Izraelio tarnyba „Mossad“, FTB, žvalgyba bei apsaugininkai. Pagrindinis tikslas – išmokti apsisaugoti nuo terorizmo, kitų užpuolimų atvejų.

V. Natys atskleidė, kad Krav Maga technika domisi ir Lietuvos kariuomenės instruktoriai, su technika supažindinamos Specialiųjų operacijų pajėgos (SOP).

IKMA sistema, pagal kurią treniruoja V. Načio komanda, sukurta 1978 m. Izraelyje, dabar IKMA taktiką pasaulyje garsina vyr. instruktorius Haim Gidon, turintis aukščiausią – raudoną diržą (10 danas), tokių pasaulyje vos keli.

https://www.youtube.com/watch?v=inVyBMS1fcc

Užsiiminėti gali ne visi

Krav Maga laikosi principo, kad ateiti sportuoti gali tie, kurie įgytas žinias panaudos tik savigynai, o ne nusikalstamai veiklai, todėl instruktoriai stebi naujokus bei paaiškėjus, kad lankantieji atėjo mokytis bukai muštis, o ne protingai gintis – greit su tokiais atsisveikina.

„Užsiėmimus lanko sąmoningi, motyvuoti žmonės, kurie techniką naudos savigynai, o ne gatvėje ar susibūrimuose „pašustravoti”, t.y., naudos gynyboje, bet ne puolime. Be to, treniruotės nepigios, tad jose renkasi aukštesnio mentaliteto, turintys didesnius siekius gyvenime, sugebantys pasistengti dėl savo poreikių žmonės”, – pabrėžė V. Natys.

Svarbu ir kitas dalykas – kada baigti: „Gatvėje, ginantis, išsiskiria didesnė dozė adrenalino, nėra teisėjo, nieks kovos nesustabdys, tad reikia protauti ir gintis saikingai”, – pabrėžė instruktorius.

Krav Maga gali lankyti asmenys nuo 16 metų, neteisti, geros sveikatos, draugiški aplinkai, stabilios psichikos, motyvuoti, pilietiški, vyrai ir moterys. Sveikatą tikrintis reikia kas metus. Geriausiai Krav Maga užsiimti geba liekni, vikrūs žmonės, o daug pasportavę yra stambesni, jie turi daug fizinės jėgos, bet lėčiau juda. Čia viską lemia greitis.

Ugdo geležinę ištvermę

Penktadienį treniruotę dvidešimt žmonių, tarp kurių 18 vaikinų ir dvi merginos, pradėjo nuo apšilimo, darė mankštą, vėliau ėmėsi pratimų, porose atkartodavo instruktoriaus ir padėjėjo veiksmus. Poilsiauti nebuvo kada, tarp pratimų duodavo tik 10 sekundžių atsipūsti, net neįpusėjus treniruotei – nuo daugumos žliaugė prakaitas.

Krav Maga treniruotė

Pirmoji treniruotė truko apie 2,5 val., o įprastinė dukart per savaitę užtrunka po 1,5 val.

Anot trenerio, krūvis didelis, tačiau jis skirtas ištvermei lavinti, tad būtina gera sveikata. Kartu ugdoma asmenybė: žmogus turės savo nuomonę, bus drąsus ir sąmoningas. Kaskart primenama, kad išmokti veiksmai turi būti naudojami tik savigynai, kai esi puolamas.

Rangai sudėlioti pagal diržus: V. Natys turi instruktoriaus oranžinį diržą. Kad mokinys gautų geltoną diržą turi intensyviai treniruotis (penkis kartus per savaitę) – 2,7 m. ir ilgiau; oranžinio diržo siekti galės po 5-6 metų treniruočių; juodo diržo siekti bus galima po 12-15 metų, o raudono – po 50 metų.

Raudoną diržą (10 danas) turi IKMA federacijos prezidentas H. Gidon, tokių žmonių Krav Maga pasaulyje tik aštuoni.

„Žiūrint į Europos kontekstą, savigynos poreikis turi augti, laikai neramūs”, – pastebėjo V. Natys.

Instruktoriaus asistentas, turintis geltoną diržą, A. Bernatonis pastebėjo, kad savigynos užsiėmimuose patartų lankytis daugiau merginų, jos neretai tampa užpuolikų aukomis.

„Skatinčiau daugiau merginų mokytis savigynos, o naudinga visiems, dabar laikai neramūs. Į Kauną, Vilnių daug žmonių iš visur atvykę, tad gatvėje visko gali būti, reikia tam pasiruošti”, – teigė A. Bernatonis.

Jis prisipažino, kad gatvėje dar nėra tekę panaudoti tokių įgūdžių. „Tikiuosi ir neprireiks, bet dėl visa ko, mokėti savigynos būtina visiems”, – įsitikinęs A. Bernatonis.

Krav Maga treniruotė

Ką darytų herojus Čakas Norisas?

Dažnas panašių į Krav Maga judesių matęs koviniuose filmuose su Steven Seagal, Dolph Lundgren, Džekio Čano, Čako Noriso ir kitų kurtais herojais. Kalbant apie šiuos veikėjus, treneris V. Natys šypsosi: „Filmuose jie vaidina pagal scenarijų, o gatvėje scenarijaus nebus.”

Pasiteiravome, ar atsikirstų prieš legendinį, nenugalimą Čako Noriso kurtą herojų – Volkerį, Teksaso reindžerį? „Prieš Čaką Norisą gali apsiginti tik pats Čakas Norisas”, – juokiasi V. Natys ir priduria: „Jei kalbėsime apie sportą – neapsiginčiau, jei apie gynybą gatvėje – dar pažiūrėtume, juk nebuvome susitikę. Be to, Čako Noriso herojus gatvėmis tikrai nesišlaistys ir žmonių be reikalo nedaužys”, – samprotavo V. Natys.

Jis prisiminė H. Gidon žodžius: „Ekstremalioje situacijoje gali daryti ką nors arba gali nieko nedaryti. Jei nieko nedarysi – būsi miręs.”

Lankytojai

Portalas po treniruotės pakalbino kelis lankytojus.

Antrus metus sportuojantis Žilvinas Stankevičius sakė, kad lanko treniruotes, nes patinka. „Labai gerai „blogą kraują nuvaryti”, pas šiuos vyrus važinėdavau į Vilnių, džiaugiuosi, kad pagaliau jie bus ir Kaune. Mano siekiamybė – norėčiau tapti stiprus kaip Maiklas Džordanas“, – šmaikštaudamas kalbėjo Ž. Stankevičius.

Krav Maga treniruotė

Treniruotėje apsilankė ir du Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai savanoriai: Gintarė Kazlauskaitė ir Mindaugas Jonaitis.

„Man aktualu kaip būsimai trenerei ir kariškei, bet to, merginai visada svarbu mokėti savigynos. Girdime daug atvejų, kai užpuola merginas, jei mokėtų gintis, gal žiaurių atvejų būtų galima išvengti? Kovos lauke irgi gali tekti be ginklo apsiginti”, – svarstė G. Kazlauskaitė. Jos manymu, merginos turi per mažai savigynos įgūdžių, šių dalykų turėtų būti mokoma mokyklose.

M. Jonaitis pasakojo kilnojantis svarmenis, nemažai bėgiojantis, panoręs išbandyti ir gan naują užsiėmimą Krav Maga. „Pirma treniruotė kiek sudėtinga, tačiau įdomi. Šie įgūdžiai pravers vaikštant tamsoje, gatvėje savigynos įgūdžiai būtini, niekad nežinai, kada užpuls koks neblaivus asmuo, galėsi jį parversti ir apraminti” – kalbėjo M. Jonaitis.

Treneris V. Natys pasakojo, kad užsiėmimus lanko įvairių profesijų žmonės, neseniai, po nelaimingo nutikimo, mokytis atvyko ir vienas taksistas. „Jis vežė 4 girtus vyrus ir buvo jų užpultas: ištrauktas iš automobilio, daužomas. Taksistas kovojo dėl savo gyvybės. Kadangi jis buvo fiziškai stipresnis – pavyko išvengti tragiškų sužalojimų. Jis atėjo į Krav Magą ir pasakė: esu stiprus vyras, bet tokioje situacijoje nežinojau, ką daryti, noriu pagerinti savigynos įgūdžius”, – pasakojo V. Natys.

Treniruojasi ir žvaigždės

Krav Maga praktikuoja tokios žvaigždės kaip amerikiečių daininkė ir aktorė Jennifer Lopez, muzikantas John Mayer, Britney Spears, aktoriai Scott Adkins, Jason Statham, Daniel Craig, Tom Cruise, Ashton Kutcher, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Hilary Swank, Lucy Liu ir kiti.

Tarp jų – žymusis „Sopranų mafijos“ aktorius a.a. James Gandolfini, buvęs net vienas iš Krav Maga treniruočių centrų savininkų.

Tiesa, jie šios technikos mokosi ar mokėsi, kad palaikytų formą bei, kad profesionaliai taktiką perteiktų filmuose ar savo pasirodymuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA