Kalėdos svetur: keisčiausios tradicijos, įdomiausi valgiai | Kas vyksta Kaune

Kalėdos svetur: keisčiausios tradicijos, įdomiausi valgiai

Organizatorių nuotr.

Nors Kalėdų prasmė ir pagrindiniai akcentai visame krikščioniškame pasaulyje yra tokie patys arba labai panašūs, kiekviena šalis turi ir savitų tradicijų, ateinančių iš gilios senovės – kartais ir labai keistų.

Kalėdų valgiai skirtingose pasaulio dalyse taip pat gali gerokai skirtis. Na, o mūsų prekybininkai sako pastebintys, kad net ir tokių tradicinių švenčių metu, kaip Kalėdos, lietuviai yra linkę išbandyti ką nors naujo.

[galerija kiek=”4″]

Austrijoje neapsieinama be velnių

Vienas keisčiausių Kalėdų paprotys išlikęs Austrijoje. Vieną dieną, iki Kalėdų likus maždaug porai savaičių, vyrai persirengia kraupiai atrodančiais velniais, išeina į gatves ir rankose laikydami botagus bei lazdas „kėsinasi“ jais įkrėsti į kailį niekuo dėtiems praeiviams.

Tokiu būdu persirengėliai atvaizduoja piktąjį Kalėdų senelio brolį dvynį Krampusą, kuris baudžia negerai visus metus besielgusius vaikus.

Šiurpinančių elementų galima užtikti ir Italijos Kalėdų tradicijose. Nors dabar ir čia įsigali visame pasaulyje populiarus Kalėdų Senelis, dar gyvas ir senasis itališkas mitas pagal kurį dovanas kalėdų naktį atneša… ragana!

Toje pačioje Italijoje, kaip ir kitose Pietų Europos šalyse – Portugalijoje, Ispanijoje populiarus komiškas personažas, kurį galima aptikti ne kur kitur, o pačioje svarbiausioje ir švenčiausioje Kalėdų istorijos dalyje – prakartėlėje.

Prakartėlėje – „kakojantis“ piemuo

Šmaikštieji pietų europiečiai greta Juozapo, Marijos, Trijų Karalių ir kitų įprastų prakartėlės veikėjų sugalvojo įkurdinti ir „kakojantį“ piemenį. Tiesa, šiais laikais piemenį vis dažniau pakeičia žinomų žmonių – garsių aktorių, politikų – karikatūrinės skulptūrėlės.

Nors yra tyrinėtojų, bandančių čia įžvelgti gilių teologinių prasmių, labiau linkstama manyti, kad tai – tiesiog šio regiono žmonių savotiško humoro išraiška.

O tuo tarpu Ukrainoje yra įdomi tradicija Kalėdų eglutę puošti vorą ir voratinklį simbolizuojančiais žaisliukais. Paprotys kilęs nuo gražios legendos apie neturtingą moterį, kurį neturėjo pinigų Kalėdinės eglutės žaisliukams ir negalėjo nudžiuginti savo vaikų. Tačiau atsikėlusi iš ryto pamatė, kad voras per naktį savo įmantriais žvilgančiais voratinkliais apraizgė medelį ir taip jį papuošė.

Kūčioms – jautiena kimštas kalakutas

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Rytų Europoje svarbiausias yra Kūčių vakaras, kurio metu laikomasi pasninko. Tuo tarpu daugelyje kitų Europos ir viso pasaulio šalių, pagrindinė šventės dalis yra Kalėdiniai pietūs.

Tiesa, pavyzdžiui Peru, Pietų Amerikos valstybėje, prie stalo taip pat sėdama per Kūčias, tačiau pasninko nematyti nė iš tolo. Pagrindinis perujiečių patiekalas Kalėdų išvakarėse – kalakutas, kimštas malta jautiena ir riešutais, puoštas šviežiomis ananaso riekelėmis ir vyšniomis.

Prancūzai per Kalėdas neapsieina be žąsų ar ančių kepenėlių, ant stalo galima išvysti specialiai paruoštų austrių, rūkytos lašišos, omarų, keptą antį, žąsį ar kalakutą, kurie dažnai patiekiami su keptais kaštonais. Didžiojoje Britanijoje ir daugelyje kitų anglakalbių šalių pagrindiniai Kalėdų stalo akcentai – keptas kalakutas, pyragai su malta mėsa ir, žinoma, kalėdinis pudingas.

Praturtintos šventės

Kuo gi mums gali būti aktuali ši kitų šalių patirtis? Nemažą dalį įdomių papročių ar tradicinių kitų šalių valgių mes galime išbandyti ir patys. Tai suteiktų pagyvintų šventę ir suteiktų Kalėdoms naujų spalvų.

Kalėdiniam vakarėliui puikiai tiktų piktojo Kalėdų senelio brolio Krampuso ar užkeiktos ir į raganą paverstos Snieguolės personažai.

Jei vaikai jau paaugę, net ir namuose galėtų apsilankyti piktasis personažas ir ne atnešti, o atvirkščiai – reikalauti dovanų. Bet vėliau pasirodęs tikrasis Kalėdų Senelis galėtų išvyti apsimetėlius lauk ir išgelbėti Kalėdas įteikdamas užtarnautas dovanas.

Lygiai taip pat galime paruošti ir vieną kitą tradicinį kitų kraštų valgį. Pavyzdžiui, kalėdinis angliškas pudingas tikrai papuoštų bet kurios lietuvių šeimos Kalėdinį stalą ir puikiai tiktų mūsų skoniui.

Viskas, ko reikia Kalėdoms

O mūsų šalies prekybininkai sako pastebintys, kad pastaraisiais metais lietuviai vis dažniau Kūčių ir Kalėdų stalui ieško ne tik tradicinių, bet anksčiau neįprastais laikytų produktų.

Pasak Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovo Jono Plentos, dabar jau nieko nestebina Kūčių vaišės, praturtintos alyvuogėmis ar jūros gėrybėmis, o per Kalėdas dažna šeima ragauja kimštą kalakutą ar Vakarų Europoje populiarų rasto formos kalėdinį pyragą.

„Mūsų prekybos miestelyje lankosi daug Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, iš užsienio šventiniu laikotarpiu sugrįžusių mišrių šeimų ar tiesiog lietuvių emigrantų, norinčių savo artimuosius nustebinti tuo, ką patys matė ir sužinojo svečiose šalyse.

Pas mus įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje galima rasti iš tolimiausių pasaulio kampelių atkeliavusių egzotiškų maisto produktų. Šimtai parduotuvių, kuriose gausu įvairiausių puošybos, dekoro elementų, papuošalų, dovanų gamybai skirtų priemonių, o taip pat jau paruoštų dovanų ir kitų šventėms reikalingų dalykų, garantuoja, kad čia tikrai rasite viską, ko reikės jūsų Kalėdoms. Mūsų prekybininkai greitai reaguoja į besikeičiančius pirkėjų poreikius ir pasiūlo sparčiai populiarėjančių prekių“, – pasakojo „Urmo“ atstovas.

Nepalikite paskutinei minutei

Pasak jo, vienas svarbiausių dalykų artėjant svarbiausioms metų šventėms – nepalikti visko paskutinei minutei ir stengtis įsigyti reikalingų produktų ir dovanų kuo anksčiau.

„Tada ir jums bus mažiau streso, ir mūsų prekybininkai galės jums padėti išsirinkti patardami ir pasiūlydami geriausią variantą“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Prekybos miestelis „Urmas“ yra didžiausias prekybos kompleksas Kauno regione, kurio beveik 18 ha plotą užimančioje teritorijoje įsikūrusios apie 2500 parduotuvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA