Teisėjas apie Stano pyktį dėl dviejų kovotojų, sužalojusių kitus asmenis, bylų: nutylėti keli svarbūs dalykai | Kas vyksta Kaune

Teisėjas apie Stano pyktį dėl dviejų kovotojų, sužalojusių kitus asmenis, bylų: nutylėti keli svarbūs dalykai

delfi.lt 2016/12/09 11:37
Delfi.lt nuotr.

Neseniai žiniasklaidą apskriejo net kelerius metus trukusio teismų maratono galutinis nuosprendis.

Ugniagesiu dirbantis daugkartinis Lietuvos kovinės savigynos čempionas Ramūnas Paliunis nebuvo išteisintas dėl padaryto nesunkaus sveikatos sutrikdymo, kuomet nuo girto liūdnai pagarsėjusio vyro manė ginąs savo žmoną, į kurios automobilį įvažiavo pastarasis.

„A. Cironokas ir Lina Paliunienė buvo eismo įvykio dalyviai, tarp jų kilo konfliktas, į kurį vėliau įsijungė ir R. Paliunis, įvykio metu nukentėjusysis A. Cironokas buvo neblaivus, tačiau teismas nenustatė, kad iki smurto prieš jį panaudojimo momento jis būtų provokavęs R. Paliunį nusikalsti, ar kad A. Cironoko veiksmų pobūdis buvo neteisėtas, jog nuteistajam sukėlė didelį susijaudinimą, lėmusį nusikalstamos veikos padarymą“, – galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje nurodė teisėjai.

Kasacinės instancijos teismas paliko galioti anksčiau Panevėžio apygardos teismo paskelbtą nuosprendį, kuriuo R. Paliuniui buvo skirta aštuonių mėnesių laisvės apribojimo bausmė. Nuteistas pareigūnas įpareigotas per šešis mėnesius A. Cironokui atlyginti turtinę žalą – iš dviejų vaikų tėvo priteistas 538 Eur turtinės ir 1 448 Eur neturtinės žalos atlyginimas. Dar beveik 1,3 tūkst. Eur ugniagesys-gelbėtojas turi sumokėti A. Cironoko advokatui už jo atstovavimą byloje. Iš R. Paliunio teismas taip pat Ligonių kasoms priteisė 1,2 tūkst. Eur už A. Cironoko gydymą.

Tokia įvykių baigtis papiktino daugelį, o tarp jų ir Stanislavą Stavickį-Stano. Vyras prisiminė prieš trejus metus žiniasklaidoje plačiai aprašytą bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus incidentą, kai garsus vyras be jokios priežasties sužalojo niekuo dėtą moterį. Stano negalėjo patikėti – didvyriškai žmoną gynęs R. Paliunis sulaukė griežtesnės bausmės, nei tąkart pavyko atsipirkti R. Morkevičiui.

R. Morkevičius ir R. Paliunis

„Du bušido kovotojai. Vienas koja trenkia merginai į veidą, kitas žmoną apgina nuo girto kelių erelio. Du teismo nuosprendžiai ir tokia neįsivaizduojama neteisybė, kad nėra kur akių dėti…

2013 metais bušido čempionas Remigijus Morkevičius gatvėje be jokios priežasties iš kojos trenkia nepažįstamai merginai per veidą, tiesiog išeina į gatvę ir sužaloja žmogų savo malonumui.

Tada bando pabėgti, pasipriešina policijos pareigūnams, smūgiu į pilvą sužaloja policininką.

Tais pačiais 2013 metais etatinis kelių erelis, ne kartą jau baustas už vairavimą išgėrus, ne kartą testas (taip pat ir už pedofiliją), būdamas visiškai girtas atsitrenkia į kitą automobilį. Išlipęs sužaloja to automobilio savininkę panaudodamas fizinę jėgą, bando sprukti.

Sužalotos moters vyras, bušido kovotojas, ugniagesys gelbėtojas Ramūnas Paliunis, gina savo žmoną nuo užpuoliko. Girtam kelių ereliui neaiškiomis aplinkybėmis lūžta žandikaulis. Na, bet jei ir aiškiomis…

Paskutinė dalis.

Merginą smūgiu į galvą iš kojos miesto centre nokautavęs R. Morkevičius nubaudžiamas 5520 litų bauda ir 8 mėnesiais lygtinai.

Žmoną nuo girto nusikaltėlio ginęs ugniagesys gelbėtojas nubaudžiamas ir privalo iš viso sumokėti 15476 litų ir taip pat – 8 mėnesiai lygtinai.

Aš nežinau, kaip tai iš viso įmanoma. Visi esam skaitę apie šituos įvykius. Manau, ir teisėjai žino. Bet, atrodo, teismai daro tiesiog beleką, be jokių precedentų ar kontekstų.

Man labai gėda. Ramūnai Paliuni, brolau, čia ne Tau nuosprendis, čia nuosprendis mums visiems. Jei reikės bet kokios pagalbos, padėsiu“, – feisbuke rašė S. Stavickis-Stano.

L. Paliunienė dėkoja palaikantiems ir prašo paramos šeimai

DELFI susisiekus su R. Paliunio žmona Lina, ji teigė, kad įvykių iš naujo nagrinėti šeima nebenori, o žmonės savo nuomonę per tiek laiko jau spėjo susidaryti, tačiau jaučiasi dėkinga visuomenei ir keletai bylą nagrinėjusių teisėjų.

„Norėtume pasakyti, kad esame paprasti žmonės. Tiesiog šeima, kuri augina du vaikus. Vienas iš jų studentas, o kitas – pradinių klasių moksleivis. Šiuo metu atsidūrėme neįprastoje ir sunkioje situacijoje, nes Aukščiausiojo teismo sprendimas jau yra įsigaliojęs ir jis yra toks, koks yra, o mes privalome jį vykdyti.

Tai buvo paskutinė instancija į kurią galėjome kreiptis, o jos sprendimas – paskutinis ir neskundžiamas. Pagal teismo sprendimą turime sumokėti per 4400 eurų priteistos turtinės ir neturtinės žalos, tačiau dėl susidariusios situacijos tai būtų sunku padaryti, todėl esame maloniai nustebinti ir dėkingi Lietuvos piliečiams iš kurių sulaukiame tiek daug palaikymo ir kurie drąsiai reiškia savo nuomonę, pasisakydami apie susiklosčiusią padėtį.

Taip pat esame dėkingi keletui teisėjų, kurie per šį ilgą teismų maratoną tinkamai išnagrinėjo aplinkybes, atsižvelgė į bylos faktus ir priėmė tinkamus sprendimus“, – sakė moteris. Nemažos pinigų sumos neturinti šeima taip pat paprašė ir visuomenės pagalbos.

Norintieji paremti gali tai padaryti pervesdami norimą sumą Ramūnui Paliuniui, banko sąskaitos nr. LT537300010038575614.

DELFI pasidomėjus, ką L. Paliunienė mano apie dviejų atvejų lyginimą, ji teigė, kad vienintelis R. Paliunio ir Stano minėto R. Morkevičiaus panašumas tas, kad jie abu yra kovotojai: „Aišku, kad kiekvienas atvejis yra skirtingas, bet mūsų atveju buvo vertinama situacija, kuri buvo palanki kitai pusei. Aišku, kad negalima lyginti dviejų sprendimų. Čia gal tik tas bendras dalykas yra, kad jie abu yra tos pačios srities kovotojai. Gal tas sportas ir turėjo įtakos sprendimui.“

Stano

Paaiškino, kodėl negalima lyginti dviejų atvejų

Tuo tarpu portale Teismai.lt vienas iš 16 LAT teisėjų, plenarinėje sesijoje nagrinėjusių R. Paliunio atvejį, Aurelijus Gutauskas, teigė, kad lyginant šiuos du atvejus buvo nutylėti keli svarbūs faktai.

Pirma, nekaltą moterį sužalojusiam R. Morkevičiui teismas buvo skyręs 1 metų laisvės apribojimo bausmę, o R. Paliuniui – 8 mėn. laisvės apribojimo bausmę. Bausmės susilygino, nes pirmuoju atveju buvo nustatyta lengvinanti aplinkybė. „Įstatymas įpareigoja teismą mažinti bausmę, jeigu kaltinamasis kaltę pripažįsta ir gailisi. Todėl galiausiai R. Morkevičiui paskirta 8 mėn. laisvės apribojimo bausmė,“ – aiškina teisėjas.

Antra, pinigines bausmes teismas taip pat priteisia ne savo nuožiūra, o vertindamas tai, ko prašo nukentėjusieji ir tretieji asmenys. R. Paliunio atveju teismo buvo prašoma priteisti: neturitinę žalą (1448,10 eur), turtinę žalą (538,35) eur, Valstybinės liginių kasos išlaidas (1231,60 eur) ir nukentėjusiojo atstovavimo teisme išlaidas (1274,32 eur). Iš viso – 4492,37 eur. R. Morkevičiaus atveju teismo buvo prašoma priteisti tik neturtinę žalą. Teismas ją įvertino – 1448 eur (5000 litų). R. Morkevičiaus atveju į teismą nebuvo kreiptasi nei dėl turtinės žalos, nei atstovavimo išlaidų, nei Valstybinės liginių kasos išlaidų, rašoma teismai.lt.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA