Vairuotojai nesidžiaugs: į degalines atidunda kainų šuolis | Kas vyksta Kaune

Vairuotojai nesidžiaugs: į degalines atidunda kainų šuolis

delfi.lt 2016/12/08 14:06
DELFI nuotr.

Praėjus savaitei po naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) susitarimo mažinti gavybos apimtis, produktų kainos didmeninėje prekyboje jau spėjo sureaguoti. Netrukus tai pajus ir degalinių klientai, teigia Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė Daiva Jokšienė.

OPEC narės lapkričio 30 dieną rinką nustebino neeiliniu susitarimu, pagal kurį naftos gavybą ketinama sumažinti nuo 34,2 mln. iki 32,5–33 mln. barelių per parą.

Pasaulinėse rinkose po to užfiksuotas žaliavų brangimas. „Brent“ rūšies nafta per savaitę nuo susitarimo pabrango nuo maždaug 46 iki beveik 54 JAV dolerių už barelį. WTI rūšies kaina pakilo nuo 45 iki 51 dolerio už barelį.

Brangsta Lietuvoje

Naftą perdirbanti „Orlen Lietuva“ jau pakėlė savo prekių kainas. Lyginant su lapkričio 30, gruodžio 6 dieną litras A95 markės benzino kainavo beveik 5 centais brangiau – 1,027 euro.

Dyzelinas buvo pabrangęs 4 centais, iki 0,915 euro. Dyzelino žemės ūkiui kaina per tą patį laikotarpį padidėjo 5 centais, iki 0,546 euro.

Kyla ir degalinėse

Šioks toks kainų padidėjimas jau pastebimas ir degalinėse. Tinklalapio „Degalų kainos“ duomenimis, gruodžio 6 dieną litras A95 benzino kainavo 1,05 euro, dyzelino – 0,94 euro.

Palyginus su metu pradžia, tai – atitinkamai 5 ir 8 centų pabrangimas.

D. Jokšienė DELFI sakė, kad apie 50 proc. galutinės degalų kainos priklauso nuo didmeninėje rinkoje esančios produktų kainos.

„Jei tik didmeninė kaina kyla, tai su laiku sureaguoja ir mažmenininkai. Didmeninės kainos pastaruoju metu tikrai kilo, mažmeninės kainos skirtinguose tinkluose irgi“, – kalbėjo ji.

LNPPĮA prezidentė dėstė, jog pasaulinėje rinkoje prekiaujamos naftos kainos reaguoja į įvairius veiksnius, o OPEC susitarimas tik vienas jų.

„Manau, tai tik laikinas pabrangimas, kuris gali šiek tiek pasilaikyti, bet kainos neturėtų labai daug kilti“, – svarstė ji.

D. Jokšienės teigimu, artimiausiu metu degalai gali brangti dar keliasi centais.

Daugiau naujienų skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA