Reidą Kaune surengę pareigūnai bandė paskleisti švarios sąžinės kvapą | Kas vyksta Kaune

Reidą Kaune surengę pareigūnai bandė paskleisti švarios sąžinės kvapą

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį, popiet, važiuojančiuosius pro Lietuvos zoologijos sodą masiškai stabdė policijos pareigūnai. Tiesa, šįkart jie norėjo ne nustatinėti pažeidimus, o tarptautinės antikorupcijos dienos išvakarėse – atkreipti dėmesį į kyšių davimo problemą Lietuvoje.

Vairuotojams dalinti automobilių kvapai su užrašu „Švarios sąžinės kvapas” bei lankstinukai, raginantys: „Būk vyras – mokėk baudą!” ir teigiantys – „Kyšis išpurvina”. Vienu metu akcija vyko visoje šalyje.

Laikinojoje sostinėje akciją vykdė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Imuniteto skyriaus pareigūnai. Jie teigė šią Kauno zoną pasirinkę, nes yra kelio išplatėjimas ir sustabdžius automobilius – eismas nesutrikdomas.

Įteikdami dovanas, pareigūnai vairuotojus ragino aktyviai kovoti su korupcija, neduoti kyšių, dalinosi informacija apie atsakomybę už bandymą „susitarti” bei užfiksavus kyšio davimo faktą – pranešti policijai, telefonu 112 ar internetu: www.kysis-nusikaltimas.lt.

Tikslas – ugdyti sąmonę

Kauno apskrities VPK Imuniteto skyriaus vyresnysis tyrėjas Alvydas Brazinskas teigė, kad akcijos tikslas – didinti žmonių sąmoningumą, edukuoti žmones, kad susidarius korupcijos faktui – būtina apie tai pranešti policijai, patartina turėti vaizdo ar garso įrašą, kitus įrodymus.

„Jei visuomenė aktyviai kovos su šia problema – neduos kyšių bei fiksuos ir pranešinės apie šiuos atvejus – bus galima greičiau kovoti su šia problema. Policijoje kovojame visais įmanomais būdais, pradedami ikiteisminiai tyrimai”, – aiškino A. Brazinskas. Jis pastebėjo, kad su jaunąja karta ši problema mažėja, žmonių kultūra keičiasi.

Policijos priemonė

Pareigūnas prisiminė neseną apklausą, kurioje visuomenė nurodė, jog kyšius dažnai imdavo kelių policijos pareigūnai, tačiau, padėtis kinta: „Pastarosios apklausos rodo, kad korupcijos mažėja, mūsų kova su šiuo reiškiniu nenueina perniek”, – teigė A. Brazinskas.

Vairuotojai: tai sąžinės reikalas

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai pakalbino akcijoje sustabdytus vairuotojus, dalis tikino kyšių neduodantys, buvo tokių, kurie prisipažino duodantys, kiti ragino imti pavyzdį iš Šiaurės Europos.

Policijos priemonė

Kaunietė Rugilė tikino, kad važinėja pagal Kelių eismo taisykles, tad kyšių duoti dingsties nebūna, o jei ir būtų – elgtųsi garbingai, pagal įstatymus. „Su kyšių problema nei man, nei mano šeimai susidurti neteko. Pastebiu, kad šiuo metu stipriai kovojama su korupcija, pažanga tikrai nemaža padaryta. Manau, kyšių problema atsiranda, nes pareigūnų, taip pat medikų, algos nedidelės. Gal vertėtų spręsti ir šią problemą?”, – retoriškai klausė Rugilė.

Antanas teigė, kad nei pats duoda kyšių, nei kitam linki tą daryti. „Reikia sąžinės turėti!”, – emocingai komentavo vyras ir tęsė: „O kalbant apie gydytojus – reikia reglamentuoti įstatymais, kad nekiltų neaiškumų: tai kyšis ar dovana. Pats esu kategoriškai prieš kyšius.”

Kitas vairuotojas, Kęstutis, buvo atviras – kyšius duoda. „Tai sąžinės reikalas, mes, vyresni, įpratę duoti kyšį pareigūnams, medikams, tai atrodo natūralu. Man irgi tekę duoti, kaip ir nemažai žmonių daliai. Ar priima? Visko būna”, – komentavo vairuotojas ir suskubo atsisveikinti.

Eimantas, gyvenantis Norvegijoje, teigė su šia problema nesusiduriantis ir manantis, kad duoti kyšį -nepateisinama. „Reikia keisti žmonių mąstymą, jie turi pradėti protauti. Jei žmonės duoda ir ima kyšius – tokia visuomenė serga ir nepasieks aukšto gyvenimo lygio. Štai Norvegijoje korupcijos problemos nėra. Žmonės važinėja tvarkingai, policija be reikalo nestabdo, nėra reikalo duoti kyšio. Lietuvoje viena iš didžiausių problemų, kad žmonės važinėja išgėrę, tai ir kaišioja kyšius, o Norvegijoje tokios problemos nėra. Tiesiog, visuomenė kitokia”, – pasakojo Eimantas.

Policijos priemonė

Kam pranešti

Policija ragina apie korupcijos atvejus nedelsiant pranešti policijai. Kyšiu vadinamas bet koks atlygis (nebūtinai pinigai, gali būti ir prekės, paslaugos, alkoholis, kiti daiktai), kuris siūlomas, žadamas ar duodamas pareigūnui, kad nepaisytų įstatymų, o priimtų žmogui palankų sprendimą.

Baudžiamojon atsakomybėn asmenys patraukiami jau vien už kyšio pasiūlymą, dar jo net nedavę. Galima bausmė – iki 7 metų laisvės atėmimo.

Policija įspėja, kad jokių baudų grynaisiais nepriima, kai kuriuose policijos automobiliuose skirtą baudą galima sumokėti banko kortele, nes įrengti skaitytuvai.

Policijos duomenimis, per dieną 2-3 asmenims pareiškiami įtarimai davus kyšį, per metus už bandymus papirkti policininkus, atsakomybėn patraukiama apie 1 tūkst. žmonių, absoliuti dauguma jų – vyrai.

Pasitikėjimo telefonas, kuriuo galima anonimiškai pranešti apie kyšius: 85 272 5372 arba el. paštu: imunitetas@policija.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA