Visuotinio SIM kortelių registravimo klausimas – Seimo rankose | Kas vyksta Kaune

Visuotinio SIM kortelių registravimo klausimas – Seimo rankose

BNS 2016/12/07 15:11
R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui įpareigoti registruoti išankstinio mokėjimo SIM korteles. Jį pateikusi Vidaus reikalų ministerija tikisi, kad naujovė padėtų kovoti su telefoniniais sukčiais. Toliau įstatymo pataisas svarstys Seimas.

Anot vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko, turėtų būti registruojamos ir jau naudojamos kortelės.

Dalis mobiliojo ryšio operatorių sako, kad išlaidas, kurias jie patirtų dėl naujosios tvarkos, turi kompensuoti valstybė.

Ūkio ministerijos kancleris Nerijus Rudaitis posėdyje taip pat kėlė klausimą dėl administracinės naštos, kuri tektų operatoriams.

„Yra tam tikri įdėti skaičiai, koki našta galėtų tekti verslui, bet tiesiog norėtume atkreipti dėmesį, kad vis dėlto nėra pilnai atskleista, kadangi manome, kad gali būti ne tik tiesioginė administracinė našta, bet ir kažkokios prisitaikymo išlaidos, taip pat turėtų gal irgi būti įvertinta, kiek pasikeis rinka apskritai, su kokiais sunkumais gali susidurti atskiros vartotojų grupės, kurios šiuo metu naudojasi, kiek tai gali daryti įtaką būsimai paslaugos kainai ir taip toliau. Turėtų būti vertinami ne tik teigiami, bet ir galimi neigiami aspektai truputėlį plačiau“, – sakė Ūkio ministerijos atstovas.

T.Žilinskas pažymėjo, kad dalis informacijos negali būti įvertinta, nes ji – konfidenciali.

Anot T.Žilinsko, priėmus pataisas būtų efektyviau kovojama ne tik su sukčiavimu, bet ir su galimais terorizmo atvejais, taip pat galėtų būti greičiau suteikiama pagalba nelaimių atveju. Pasak ministro, priėmusi įstatymą Lietuva nebūtų išskirtinį Europos Sąjungoje – išankstinio mokėjimo SIM korteles privaloma registruoti, pavyzdžiui, Vokietijoje.

Bendrovės „Tele2“ ir „Bitė Lietuva“ Vyriausybės yra paprašiusios kitų metų biudžete numatyti beveik 9 mln. eurų, kurie būtų skirti padengti jų išlaidas ir investicijas, susijusias su išankstinio mokėjimo SIM kortelių registravimu.

VRM aiškina, kad numatomas išlaidas detalizavusi bendrovė „Tele2“ nurodė, kad jai registracija kainuos 8,3 mln. eurų, tačiau bendrovė esą nurodo tik vieną ir pačią brangiausią registracijos alternatyvą – fizinę registraciją, kuri vyktų bendrovės salonuose ar net siunčiant kurjerius kiekvienam klientui.

„Manome, kad toks modelis yra nepamatuotai neproporcingas ir dirbtinai branginantis registracijos kaštus, nes net nesvarstoma galimybė registraciją atlikti moderniomis elektroninėmis ryšio priemonėmis“, – aiškina ministerija.

Kartu VRM pabrėžia, kad įstatymo projekte numatomas gana ilgas registracijos laikotarpis – iki 2018 metų liepos 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA