Senasis Kaunas: 1933-ųjų metų sąmata – priimta | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: 1933-ųjų metų sąmata – priimta

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Gruodžio 7-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aidas“ skelbė, kad Kauno miesto taryba jau priėmė 1933-ųjų metų sąmatą.

„Vakar vakarą vykusiam posėdy Kauno miesto taryba tesvarstė ir galutinai priėmė Kauno miesto savivaldybės 1933 m. pajamų ir išlaidų sąmatą. Referavo biudžeto reikalų komisijos primininkas p. D. J. Blynas. Jis paaiškino, kad komisija, šiek tiek pakeisdama miesto burmistro pateiktą sąmatos projektą, rimtai atsižvelgusi į dabartinę ekonominę krizę, bet, drauge su pernai prisijungusiais priemiesčiais žymiai padaugėjus neatidėliotinoms miesto savivaldybės išlaidoms, negalėjus sąmatos žymiai sumažinti.

Po palyginti neilgų diskusijų, buvo sąmatos projektas svarstytas balsuojant ištisais skyriais ir vakar pat sąmata buvo galutinai priimta. Paprastųjų pajamų ateinantiems metams numatyta viso 7.265.511 litų. Tiek pat – ir paprastųjų išlaidų.

Paprastųjų išlaidų, tarp kitko, biudžeto reikalų komisijai pasiūlius, paskirta lėtų amatų kursams, padidintos iki 250 lt. per mėn. 3 stipendijos Lietuvoj aukštąjį mokslą išėjusiems specializuotis užsieny, padidintos į 12.000 lt, išlaidos gatvėms grįsti ir tvarkyti, taip pat padidintos išlaidos miestui pagrąžinti (vien Ąžuolyui aptverti skirta 16.000 lt.), apsaugai nuo gaisrų išlaidos padidintos 50.310 lt.

Nepaprastųjų išlaidų biudžeto reikalų komisijos buvo pasiūlyta viso 3.699.604 lt. Tarp kitko, iš tos sumos miesto taryba nutarė skirti 500.000 lt. Viešiems darbams, kuriais numatyta aprūpinti apie 1.600 darbininkų per 5 žiemos mėnesius, 986.504 lt. Kanalizacijos ir vandentiekio darbams, kurių numatoma ateinančiais metais baigti abejus tinklus visame žemutiniame mieste, pratęsti dvejetą kanalų Aleksote, pravesti vandentiekio liniją Šančiuose Juozapavičiaus prospektu iki A. Panemunės tilto, praplėsti kanalizacijos ir vandentiekio tinklus beveik visame Žaliakalny.Be to, paskirta beveik 200.000 lt. Naujai pigiųjų butų kolonijai Šančiuose pastatyti (pastatyti namus ir įrengti varguomenei viso 100 butų iš vieno kambario, virtuvės ir sandėlio), 100.000 lt. funikuliarui Aleksote pastatyti.

Biudžeto reikalų komisija buvo dar siūlius paskirti 100.000 lt. Savivaldybės trobesiams statyti (dabartinės įstaigų patalpos esančios per ankštos), 186.000 lt., viešai pirčiai įrengti ir 848.88 lt. Centralinės autobusų stoties rūmams statyti. Eilė tarybos narių, tačiau nurodė, kad be šių trijų naujų statybų ateinančiais metais būsią galima apsieiti. Ypač griežtai prieš tas statybas šiais sunkiais ekonominiais laikais pasisakė atst. P. Digrys. Dabartinės miesto savivaldybės įstaigų patalpos, anot p. Digrio, per ankštos, kad per daug esą tarnautojų. Didesnės autobusų stoties reikalas, pasak atstovų p. Indrišiūno ir inž. Roginskio, esąs neaiškus. Prieš viešos pirties steigimą gi pasisakė eilė tarybos narių, kaip prieš visai nereikalingą. Balsuojant, visos šios trys nepaprastųjų išlaidų pozicijos maža balsų dauguma tuo tarpu atmestos. Viso nepaprastųjų išlaidų 1933 m. sąmatoj tuo būdu palikta 2.584.804 lt.

Tiek pat palikta ir nepaprastųjų pajamų. Būtent, 1.100.000 lt. numatyta surinkti iš parduotų valdomų žemės sklypų (ši suma tačiau negarantuota, nes ji pareis nuo įkainojimo komisijos darbo ir nuo teismo sprendimo) ir 1.464.804 lt. Numatyta pasiskolint iš valst. Taupomųjų kasų (ligoninei) ir iš įvairių asmenų ir įstaigų (kanalizacijos – vandentiekio darbams ir statyboms).

Kartu miesto taryba vakar priėmė ir visų miesto savivaldybės įmonių operacines sąmatas. Pasirodo, daugiausia pelno ateinančiais metais numatyta gauti iš vandentiekio ir kanalizacijos, būtent, 767.453 lt. per metus. Toliau apie 20.000 lt. Per metus pelno numatoma gauti iš autobusų stoties ir apie tiek pat iš kltuvo į Žaliakalnį. 7.500 lt. pelno iš betono dirbtuvių, 7.250 lt. – iš Kauno lombardo, 6.645 lt. – iš sodininkystės, 6.556 lt. – iš mechaninių dirbtuvių, 3.430 lt. – iš tiekimo skyriaus, o iš miesto gurguolės ir iš Ežerėčio durpyno nenumatoma jokio pelno (durpynui, tiesa, iš operacinės sąmatos numatoma įsigyti 2 baidokus ir durpėms kasti mašiną).“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA