Stipraus alkoholio pardavimas – tik vyresniems nei 20 metų? | Kas vyksta Kaune

Stipraus alkoholio pardavimas – tik vyresniems nei 20 metų?

BNS 2016/12/05 11:34
Asociatyvi nuotr. / Kas vyksta Kaune nuotr.

Stipraus alkoholio pardavimas vyresniems nei 20 metų asmenims, svaigalų žymėjimas dėl jų daromos žalos, uždrausta alkoholio ir tabako reklama, specializuotos parduotuvės – šios ir kitos kovos su alkoholizmu ir rūkymu priemonės numatytos būsimosios Vyriausybės programoje.

„Alkoholinių gėrimų ir tabako vartojimas yra du iš keturių pagrindinių sveikatos rizikos veiksnių, prisidedančių prie didelės dalies lėtinių neinfekcinių ligų atsiradimo. Todėl šių rizikos veiksnių kontrolei bet kuri atsakinga Vyriausybė turi skirti ypatingą dėmesį“, – rašoma pirmadienį paskelbtoje septynioliktosios Vyriausybės programoje.

Joje numatyta mažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą. Dėl to alkoholiniais gėrimais bus leidžiama prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Jų skaičius bus nustatomas atsižvelgiant į gyventojų skaičių.

„Šiai priemonei nedavus pakankamo rezultato, svarstysime galimybę alkoholio prekybą perkelti į valstybinį alkoholio prekybos monopolio tinklą“, – rašoma dokumente.

Taip pat žada siekti legalaus stipraus alkoholio įsigijimo ir vartojimo amžiaus didinimo iki 20 metų, naktinės prekybos alkoholiu apribojimo, pardavimo vietų skaičiaus mažinimo.

Dabar galiojantys teisės aktai alkoholinius gėrimus leidžia įsigyti ir vartoti nuo 18 metų.

„Didinsime atsakomybę už alkoholio prekybos tvarkos nesilaikymą, esant pakartotiniam pažeidimui dėl alkoholinių gėrimų pardavimo išsinešti viešojo maitinimo įmonėse, bus naikinama licencija“, – rašoma programoje.

Mažinant svaigalų patrauklumą, planuojama įvesti privalomą alkoholio produktų žymėjimą, nurodant informaciją apie jo žalą.

Taip pat žadama visiškai uždrausti alkoholinių gėrimų ir tabako reklamą.

„Stiprinsime vairavimo apsvaigus prevenciją. Išanalizuosime galimybes iki nulio mažinti leistiną alkoholio promilių kraujyje ribą visiems vairuotojams, skatinsime modernių automatinių apsvaigimo fakto nustatymo sistemų su veido atpažinimu diegimą, įpareigojimą gydytis pažeidus taisykles ir kitą“, – teigiama dokumente.

Programoje įrašytas ir alkoholio, tabako akcizų didinimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA