Kaunas – rimtas konkurentas Vilniui: atlyginimai lipa ant kulnų | Kas vyksta Kaune

Kaunas – rimtas konkurentas Vilniui: atlyginimai lipa ant kulnų

delfi.lt 2016/12/01 08:29
Asociatyvi nuotr. / Fotoskrydis nuotr.

Tie banalūs stereotipai, kad Kaunas yra duobių sostinė ar banditų miestas, jau grimzta į užmarštį. Dabar Kaunas linksniuojamas kaip didelį potencialą turintis miestas, kuriame masiškai užvirė grandiozinės biurų pastatų statybos. Tiesa, Kaunas lyginant atlyginimus, absoliučiai dauguma atvejų atsilieka nuo Vilniaus.

Skirtumas mažėja, tačiau ar Kaunui pavyks pavyti sostinę? Vargu, įsitikinę specialistai.

Lyderis – Vilnius

„CV online“ duomenimis, šiandien vidutinis atlyginimas Vilniuje atskaičius mokesčius – 930 eurų. Tai yra 120 eurų daugiau nei Kaune, 130 eurų daugiau nei Klaipėdoje.

„Vilniuje yra didžiausias darbdavių kiekis. Labai daug tarptautinių, užsienio kapitalo įmonių, kuriose darbo pozicijų koncentracija yra gana didelė, yra aukštų pozicijų. Ir atlyginimų vidurkis pasidaro aukštas. Jei lygintume regionus, tai pozicijos daugiau bus paprastesnės – gal prekybos, gamybos srities, klientų aptarnavimo sričių. Galutiniame variante vidurkis mažesniuose miestuose yra gerokai mažesnis nei Vilniuje, kur yra didžiausia darbo jėgos ir darbo vietų koncentracija“, – DELFI teigė „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

„Gyventojų skaičiaus skirtumas miestuose puikiai koreliuoja su šiandienine situacija darbo rinkoje: Klaipėdoje yra beveik du kartus mažiau dirbančiųjų nei Kaune.

Tuo tarpu laikinojoje sostinėje yra beveik dvigubai mažiau dirbančiųjų nei Vilniuje. Palyginus su sostinėje mokamais atlyginimais, Kaune jie yra apie 10 proc. mažesni.

Skirtingas gyventojų ir dirbančiųjų skaičius miestuose daro įtaką ir verslo apsisprendimui, kuriame mieste steigtis, kur geriausiai išvystyta verslo plėtrai reikalinga infrastruktūra, kur didžiausias darbo rinkos potencialas aprūpinti įmonę reikiamais specialistais“, – paaiškino personalo atrankos ir įdarbinimo įmonės „Manpower“ pardavimų vadovė Gerda Baltrūnaitė.

Tokius duomenis pateikia portalas manoalga.lt. Beje, tai gerokai didesni skaičiai, nei oficiali statistika.

Pagal oficialą statistiką, šių metų antrąjį ketvirtį didžiausią bruto darbo užmokestį gavo Vilniaus (848,7 EUR), Klaipėdos (766,6 EUR) ir Kauno (760,9 EUR) apskričių įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai.

Skaičiai: kur ir kas uždirba daugiau

„CV Online“ pateikė skaičiavimus, kiek Vilniuje ir Kaune uždirba tam tikrų sričių specialistai. Aiškus lyderis – sostinė.

Vilnius pirmauja pagal 31 rodiklį iš 39.

Kaune daugiau nei sostinėje uždirba nekvalifikuoti darbuotojai (7 eurais daugiau), elektronikos inžinieriai (14), mechanikai (16), žemės ūkio ir pramonės sektoriaus darbuotojai (50), medienos apdirbėjai (26), apsaugos darbuotojai (4), tekstilės pramonės darbuotojai (6).

Tuo tarpu kauniečių atlygis yra didesnis chemijos srityje – chemikai Kaune uždirba 83 eurais daugiau nei sostinėje.

Tačiau visose kitose srityse pirmauja Vilnius. Ypatingai smarkiai sostinė pirmauja technologijų srityje – Vilniuje šios srities specialistams vidutiniškai mokamas 1207 eurų atlyginimas. Tai yra beveik dukart daugiau nei Kaune (615).

„Dabar Lietuvos darbo rinka yra taip įkaitusi, kad labai panašus atlyginimo augimas stebimas visuose miestuose. Nuo metų pradžios labiausiai atlyginimai kilo pramonės sektoriuje, kuriame dirba dauguma nekvalifikuotų gamybos darbuotojų, uždirbančių minimalų darbo užmokestį. O jis kilo jau dukart šiais metais.

Būtent Kaune itin gerai išvystytas pramonės sektorius, todėl bendras atlyginimų augimas mieste siekė iki 10 proc., kalbant apie nekvalifikuotų profesijų atlyginimą, ir iki 6 proc. augo kvalifikuotų specialistų ir vadovų pajamos“, – sako G. Baltrūnaitė.

Teigiama, kad Kaune didelės užsienio bendrovės tiesiog fiziškai neturėjo kur įsikurti. Dabar Kaune masiškai pradėtos biurų statybos. Kol kas sunku pasakyti, ar nauji biurai bent kiek išspręs atlyginimų skirtumo problemą.

„Situacija gali ir pasikeisti. Dvimiesčio, dipolio idėja išlieka. Kaunas dabar ne ką atsilieka nuo Vilniaus pagal tai, kiek pritraukia užsienio kapitalo, įmonių, kiek steigiasi naujų įmonių. Atlyginimai panašės, bet sostinė lieka sostine. Nebent kažkas keisis kardinaliai“, – sako R. Karavaitienė.

„Tikėtina, kad naujos ir modernios erdvės verslui iš esmės darys teigiamą įtaką darbo rinkai Kauno mieste. Atlyginimai jau auga panašia kreive kaip ir sostinėje, tad spartesnio jo augimo dėl didesnio biurų pasirinkimo tikėtis nevertėtų.

Dažnai mums tenka konsultuoti užsienio investuotojus darbuotojų paieškos Lietuvos rinkoje klausimais ir realybė yra tokia, kad iki šiol Kaune tikrai nemažai paslaugų ir kompetencijų centrų nebuvo įsteigta būtent dėl tinkamų biuro patalpų trūkumo, nors išsilavinusių darbuotojų tikrai yra. Taigi, infrastruktūros verslui gerinimas mieste prisidės prie bendro darbo rinkos vystymosi ir augimo, kas leis ne tik sparčiau mažinti nedarbo lygį mieste, bet ir kelti dirbančiųjų kvalifikaciją, nes naujai besikuriančios aukšto lygio kompanijos kartu atsineša patirtį bei investicijas į darbuotojų mokymą“, – DELFI teigė G. Baltrūnaitė.

Nepasotinama IT rinka

Kaip ir anksčiau, geidžiausi rinkoje lieka IT specialistai. Beje, kaip ir visame pasaulyje.

„Kauno, kaip antro pagal dydį Lietuvoje miesto, neaplenkia pasaulinės tendencijos, tad miestas susiduria su panašiais darbo rinkos iššūkiais. Ne paslaptis, daugiausiai uždirba tie specialistai, kurių labiausiai trūksta darbdaviams. Naujausia „ManpowerGroup“ pasaulinė apklausa parodė, kad labiausiai įmonėms trūksta aukšto lygio amatininkų, informacinių technologijų specialistų, inžinierių ir profesionalių pardavėjų. Jiems mokami patraukliausi atlyginimai pasaulinėje rinkoje. Kaunas šiuo požiūriu yra toje pačioje situacijoje kaip ir Vilnius: trūksta informacinių technologijų profesionalų, kvalifikuotų inžinierių bei patyrusių pardavimo specialistų. Šių specialybių darbuotojai yra bene aktyviausiai medžiojami darbo rinkoje ir jie uždirba daugiausiai, jeigu lyginsime specialistų kategorijoje, neįskaitant aukšto lygio vadovų atlyginimo dydžio“, – sako G. Baltrūnaitė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA