Į pasakišką Rotušės eglutės įžiebimo šventę susirinko tūkstantinė minia | Kas vyksta Kaune

Į pasakišką Rotušės eglutės įžiebimo šventę susirinko tūkstantinė minia

R. Tenio nuotr.

Pagaliau Kaune atėjo ilgai laukta akimirka, šeštadienį, prieš 19 val., įnirtingai mušant būgnams, skambant klasikinei muzikai ir vaikams su telefonais švytuojant eglei – galiausiai įsižiebė pagrindinė šių metų miesto eglė-karuselė. 

Ji palydėta susižavėjusių kauniečių ovacijomis, plačiomis šypsenomis ir fejerverkų lietumi, o būrys mažųjų iškart suskubo išbandyti lėtai skriejančią karuselę.

Pasitiko milžiniški, balti arkliai

Šventė surengta įspūdinga: 18 val. gyventojus iš Rotušės balkono pasveikino miesto meras Visvaldas Matijošaitis, tuomet į Rotušės aikštę, nešina baltais, 4 m aukščio baltais arkliais, įžygiavo profesionali gatvės teatro trupė „La Compagnie des Quidams“ iš Prancūzijos. Ji lankytojams dovanojo teatro, šokio ir cirko elementų kompoziciją. Pasirodymo metu kaip leitmotyvas vis suskambėdavo arklių žviegimas.

Trupė atliko kerintį vaidinimą, susirinkusiems mažiesiems sukūrė tikrą pasaką. Artistai tarsi simboliškai įsupo kalėdinės eglės-karuselės ratą. Įspūdį sustiprino pagrindinis šventės svečias – tikrų tikriausias Kalėdų Senelis, kalbinęs mažuosius ir teiravęsis, ar vaikai labai jo laukia. Iš karto po trupės pasirodymo keturi būgnininkai atliko meninį performansą.

Tuomet suskambo Piotrio Čaikovskio „Spragtukas” ir vaikams švytuojant į eglę – ji įsižiebė. Kartu nušvito visas kalėdinis miestelis. Apie valandą trukusią šventę apipavidalino gausūs fejerverkai.

Eglės kūrėja menininkė Jolanta Šmidtienė teigė, kad eglės įžiebimo procesas vyko sklandžiai, nors sniego ir trūko, nuotaikos geriausios: „Džiaugiamės švente, nuotaikos tokios, kokias atsinešame, tad linkiu džiaugtis šia diena”, – kalbėjo J. Šmidtienė.

Koncerto šįmet atsisakyta, nes kaip prieš tai pasakojo kalėdinių renginių ciklą Kaune organizuojančios VŠĮ „Šou lyga“ direktorius Remigijus Knabikas, išskirtinės estrados žvaigždės kainuoja didelius pinigus, o ir žiūrovų šaldyti nenorėta: „Tokiu laikotarpiu jos labai užimtos. Šiemet atsisakėme koncertų, kurie žmones aikštėje įšaldo kelioms valandoms.“

[susije_video kurie=””]

Ir vėl išskirtinė eglė

Ypatingoji eglė pradėta gaminti dar rugsėjo mėnesį, įvairiose miesto vietose, jos darbai Rotušės aikštėje – pradėti lapkričio pradžioje. Kauno kalėdinė eglė Eglė šįmet yra 16 metrų aukščio, dar du metrus užima jos viršūnės dekoracija.

Šįmet eglė vėl išskirtinė: jos apačia pavirto besisukančia karusele, ant kurios kiekvienas gali pasisupti, karuselė veikia ištisą parą, supimuisi įrengta 12 dailių arklių. Tikimasi, kad kauniečiai ir miesto svečiai patys susitars kam ir kiek laiko suptis bei keblumų dėl to nekils.

Vienas sukimosi seansas vyks dvidešimt minučių, ant ypatingojo įsimylėjėlių arkliuko tilps du žmonės.

Ant pakylos pastatyti suoliukai su stalais, prisėdus čia galima išgerti arbatos. Iš viso ant judančios konstrukcijos telpa daugiau kaip 100 žmonių. Konstrukcija papuošta žaisminga kompozicija iš kėdutės, staliuko, mažų supynių, arkliukų, pianino, dviratuko bei kitų dekoracijų. Karuselė išsiskiria veidrodiniu atspindžiu, sukuriančiu išskirtinį eglės efektą.

Eglės viršus sudarytas iš 40-ies žaliaskarių, atvežtų iš Kauno girininkijos. Eglės ūgis siekia 16 metrų, skersmuo – beveik 15 metrų. Eglė šviečiančiomis girliandomis sujungta su kalėdiniu miesteliu – dvylika mažų namelių, juose bus sekamos pasakos, gaminami rankdarbiai, pardavinėjama kakava ir saldumynai.

Ant namelių galima išvysti skirtingų pasaulio šalių Kalėdų eglių nuotraukas. Kalėdinio miestelio papuošimui sunaudoti keli kilometrai šviečiančių girliandų.

Galima puošti išmaniuoju būdu

Kaip ir pernai, šįmet eglė interaktyvi, ją internetiniame puslapyje gali valdyti kiekvienas panorėjęs gyventojas: keisti spalvas, palikti linkėjimus, juos eglutėje rodys 6 ekranai, sveikinimai bus matyti ir interneto puslapyje.

Skirtingomis spalvomis eglę bus galima apšviesti minutei laiko.

Už techninę eglės dalį atsakingas architektas Andrius Efimenko akcentavo, kad šįmet išskirtinė eglės kompozicija: daroma aikštė aikštėje. „Didžiausias iššūkis buvo sutvarkyti ne tik eglės aukštį, bet ir plotį bei padaryti eglę nuolatiniame veiksme. Tikime, kad pavyko“, – kalbėjo pašnekovas.

Veiks Kalėdų miestelis

Kalėdų eglės įžiebimu Rotušės aikštėje prasidėjo iki sausio 8 d. vyksiantis renginių ciklas. Gruodžio 3 d. čia bus oficialiai atidarytas Kalėdų miestelis, o gruodžio 17-ąją bus duota pradžia interaktyviai kalėdinių 3D projekcijų zonai, kuri veiks dvi savaites iki Naujųjų.

Kiekvieną vakarą vaizdo projekcijos papuoš rotušės pastatą, 3-5 žaidėjai gaus skirtingų spalvų burtų lazdeles ir turės nukreipti jas į projekciją, kurioje matysis lede įšalę personažai.

Žaidimo dalyviai varžysis, kam pavyks greičiau juos išlaisvinti.

Eglutės kompozicija Kauno miesto savivaldybei atsieis apie 80 tūkst. eurų, tiek pat atsieis ir žiemos šventinio laikotarpio renginiai.

Gruodžio 31-osios vakarą Rotušės aikštėje Kaunas pasitiks 2017-uosius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA