Greitosios medikai: artėja laikas, kai mus kviesis tam, kad sušiltų | Kas vyksta Kaune

Greitosios medikai: artėja laikas, kai mus kviesis tam, kad sušiltų

Asociatyvi/Kaunas.lt nuotr.

Sinoptikai teigia, jog artimiausiu metu vėl sulauksime nedidelio šaltuko. Ir nors didelių temperatūros pokyčių tikėtis kol kas neverta, greitosios medicinos pagalbos centro (GMPC) medikai ir Kauno nakvynės namų darbuotojai jau ruošiasi intensyvesniam darbui.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas papasakojo apie situaciją, kuri yra puikiai pažįstama specialiosioms tarnyboms. „Benamis paprašė iškviesti greitąją pagalbą. Iškviečiau, nes sakė, kad koją skauda… Bet kai atvyko medikai, paaiškėjo, kad kojai viskas gerai, o iš principo jam tebuvo šalta“, – teigė vyras.

10 iškvietimų per parą

Nerijus Mikelionis, VšĮ „Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis“ direktorius, teigė, jog tokių ar panašių iškvietimų gaunama nuolat, tačiau termometro stulpeliui nukritus žemiau nulio, jų skaičius žymiai padidėja.
„Statistiškai vertinant GMP iškvietimų skaičių, kai nuvykus į įvykio vietą sužinoma, kad kviečiasi benamis, neturintis jokių sveikatos sutrikimų, o tik ieškantis laikinos pastogės, jau eilę metų keičiasi mažai“, – pasakojo jis. Pasak direktoriaus, per parą medikams pas benamius asmenis tenka vykti maždaug 10 kartų.

Atšalus orams iškvietimų pagausėja, tačiau tada priežastys gali būti ir labai rimtos. „Tada (atšalus orams, red.) kvietimų priežastis būna galūnių nušalimai ar bendras kūno sušalimas. Nukritęs ant žemės asmuo negali ilgai gulėti, todėl nedelsiant kviečiama greitoji pagalba“, – pasakojo N. Mikelionis.

Ir laikas, ir pinigai

Pasak medikų, komentavusių situaciją portalui „Kas vyksta Kaune“, svarbu suprasti, jog kiekvienas iškvietimas, kurio metu paaiškėja, kad greitosios pagalbos reikėjo nepagrįstai, kainuoja ne tik laiką, bet ir pinigus.

„Privalome vykti į visus iškvietimus, net jeigu nujaučiame, kad jie – nepagrįsti“, – teigė jie. „Kaip ir visos tarnybos. Jeigu kviečia – važiuojame, tokia mūsų pareiga. Tačiau gaila, kad taip gaištasi ir mūsų laikas, ir jėgos, kurių kartais prireikia susidūrus su agresyvesniais žmonėmis, ir, žinoma, pinigai“, – svarstė jie ir pridūrė, jog, spaudžiant didiesiems šalčiams, benamiai kviečiasi net ir tam, kad apžiūros metu sušiltų.

Tiesa, medikai, kaip ir GMPC direktorius N. Mikelionis, džiaugiasi, jog prireikus visada sulaukia pagalbos iš kitų miesto specialiųjų tarnybų, ypač – policijos pareigūnų, padedančių suvaldyti pernelyg įsismarkavusius asmenis.

Vietų visada trūksta

Tuo tarpu Kaune veikiančių Nakvynės namų vadovė Virginija Vasiliauskienė pasakojo, jog nors šiais metais žmonių, kurie nori apsistoti nakvynės namuose, pagausėjmo kol kas dar nepastebi, jo jau laukia.

„Stipriai atšalus orams, benamių skaičius žymiai išauga. Tuo laiku sunkiai talpiname visus norinčius“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė V. Vasiliauskienė.

Specialistė pažymi, jog vietų trūkumas priklauso ir nuo besikreipiančiojo lyties – moterų nakvynės namuose vietų trūksta visais metų laikais, tuo tarpu vyrus sutalpinti lengviau, mat jiems skirta daugiau vietų.

Laikiną nakvynę Nakvynės namuose vienu metu gali gauti 50 žmonių iki trijų parų, ši paslauga – nemokama. Tuo tarpu norint apsigyventi Nakvynės namuose ir krizių centruose, už paslaugą reikia susimokėti tam tikrą mokestį, nustatytą Kauno m. tarybos. „Nakvynės namuose ir krizių centruose paslauga vienu metu gali pasinaudoti 108 asmenys iki 18 mėnesių“, – pasakojo direktorė.

Per mėnesį – 124 asmenys

Alkoholio ar kitų svaigiųjų medžiagų vartoję asmenys, išsikvietę greitąją pagalbą, būna ištiriami ir nustatoma, ar jiems reikalinga medikų pagalba. „Kai paaiškėja, kad gydymo ligoninėje nereikia, vieni piliečiai išleidžiami į namus, alkoholio padauginę asmenys nukreipiami į neseniai duris atvėrusius Saugios nakvynės namus, o benamiai laikiną prieglobstį randa nakvynės namuose“, – pasakojo GMPC direktorius.

Prieš mėnesį pradėjusių veikti Saugios nakvynės namų, skirtų apsvaigusiems asmenims, teikiamomis paslaugomis spėjo pasinaudoti jau 124 asmenys. Juose vienu metu gali nakvoti 16 asmenų, kurie būna atvežami policijos pareigūnų arba greitosios medicinos pagalbos medikų. Viena tokia nakvynė atvykusiam žmogui arba, jeigu jis neturi galimybių susimokėti, savivaldybės biudžetui atsieina apie 19 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA