Vartotojo teisės, įsigijus nekokybišką daiktą | Kas vyksta Kaune

Vartotojo teisės, įsigijus nekokybišką daiktą

Organizatorių nuotr.

 

Užsisakėme baldus, bet juos pagamino labai nekokybiškai. Sakykite, kokius reikalavimus galime kelti rangovui?

 Iš pateiktos situacijos matyti, jog nagrinėjamu atveju tarp šalių susiklostė vartojimo rangos teisiniai santykiai. Tiek Europos Sąjungos, tiek nacionaliniai teisės aktai įtvirtina padidintą vartotojo teisių apsaugą ir numato, jog vartojimo sutartims greta bendrųjų sutarčių teisės taisyklių taikomos specialios, užtikrinančios didesnę vienos iš sutarčių šalių – vartotojo – teisių apsaugą, taisyklės. Tai reiškia, jog esant vartojimo rangos teisiniams santykiams, darbo rezultato priėmimo ir naudojimo metu nustačius jo trūkumus, užsakovas (vartotojas) turi teisę savo pasirinkimu pareikšti rangovui CK 6.665 straipsnio 1 ir 3 dalyse bei 6.363 straipsnio 4-8 dalyse nustatytus reikalavimus:

  • neatlygintinai pašalinti trūkumus per protingą terminą (CK 6.665 str. 1 d. 1 p., CK 6.363 str. 7 d. 1 p.)
  • atitinkamai sumažinti darbų kainą (CK 6.665 str. 1 d. 2 p., CK 6.363 str. 7 d. 2 p.);
  • atlyginti trūkumų šalinimo išlaidas, jeigu užsakovo teisė pašalinti trūkumus buvo numatyta rangos sutartyje (CK 6.665 str. 1 d. 3 p.);
  • reikalauti iš pardavėjo nemokamai pakeisti netinkamos kokybės daiktą tinkamos kokybės daiktu (CK 6.363 str. 7 d. 2 p.)
  • Jeigu rangovas sutarties pažeidimų ar kitokių trūkumų per protingą terminą nepašalina arba trūkumai yra esminiai ir nepašalinami, užsakovas turi teisę nutraukti sutartį ir reikalauti atlyginti nuostoliu (CK 6.665 str. 3 d.)
  • vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti sugrąžinti sumokėtą kainą (CK 6.363 str. 7 d. 4 p.)

Kaip matyti, LR Civiliniame kodekse yra įtvirtinta gausi įvairovė vartotojo teisių gynimo būdų, kurių pasirinkimo teisė suteikta yra vartotojui. Tačiau būtina žinoti tai, kad vartotojo pasirinktas teisių gynimo būdas turi būtų proporcingas prievolių pažeidimo mastui, kad nesukeltų pažeidimui neadekvačių teisinių padarinių. Pavyzdžiui, pirkėjas  neturi teisės nutraukti sutarties, jeigu daikto trūkumas yra mažareikšmis (CK 6.363 str. 8 d.). Tad kiekvienu atveju vartotojas privalo įvertinti, ar nustatytas nukrypimas nuo kokybės reikalavimų yra toks, kad sudaro pagrindą taikyti jo pasirinktą teisių gynimo būdą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA