Padovanojo vertingus ginklus Lietuvos kariuomenei, o juos labai pigiai pardavė | Kas vyksta Kaune

Padovanojo vertingus ginklus Lietuvos kariuomenei, o juos labai pigiai pardavė

BNS 2016/11/15 11:36
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

JAV ambasada prašo paaiškinti, kaip Lietuvos kariuomenei dovanoti visame pasaulyje kolekcininkų itin vertinami snaiperių naudoti pusiau automatiniai šautuvai M14 atsidūrė privačių asmenų rankose, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Portalo duomenimis, JAV Vyriausybės Lietuvai suteikta parama neteisėtai buvo perleista tretiesiems asmenims, nors Lietuva ir JAV yra pasirašiusios susitarimą, pagal kurį draudžiama parduoti amerikiečių suteiktus ginklus.

Visame pasaulyje kolekcininkų itin vertinami pusiau automatiniai šautuvai M14 Lietuvoje buvo parduodami laisvai – juos galėjo įsigyti bet kuris asmuo, turintis policijos išduotą leidimą turėti ginklą. Vidaus reikalų ministerijos (VRM) žinioje esantis Ginklų fondas šiuos šautuvus pardavė už neįtikėtinai mažą sumą – vos po 347,54 Eur.

„Tai išties labai maža kaina, nes bet kurioje pasaulio šalyje gyvenantis kolekcininkas už šį ginklą iš karto yra pasiryžęs sumokėti 25 tūkst. Eur“, – neslepia Šaulių sąjungai priklausantis verslininkas Darius Čekanauskas.

Jis – vienas iš aštuonių asmenų, amerikiečių legenda vadinamą M14 nusipirkęs iš Ginklų fondo. Ginklų fondas reikalauja teisėtai įgytą šautuvą grąžinti atgal, už jį žadėdami sumokėti 347 Eur.

Laikinai Ginklų fondo direktoriaus pareigas einantis Jonas Šalavėjus sakė, kad per metus buvo parduoti aštuoni M14. O po dvejų metų buvo nutarta šiuos ginklus susigrąžinti, nes tokį norą Krašto apsaugos ministerijai (KAM) išreiškė JAV Vyriausybė.

„Perduodant šautuvus Ginklų fondui niekas neįspėjo, kad yra Lietuvos ir JAV susitarimas, kuriuo šiuos ginklus draudžiama perleisti tretiesiems asmenims, taip pat niekas nenurodė, jog mums perduodami šautuvai negali būti parduodami“, – sakė J.Šalavėjus.

Susitarimas tarp Lietuvos ir JAV vyriausybių, kuriuo Lietuva įsipareigojo tretiesiems asmenims be JAV sutikimo neperleisti gautų ginklų, buvo pasirašytas praėjus trims metams po to, kai M14 buvo padovanoti Lietuvos kariuomenei – 2002 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA