Rotušės aikštėje lauks netikėtas reginys | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje lauks netikėtas reginys

R. Tenio nuotr.

Minint tarptautinę žmonių su negalia dieną, gruodžio 3-ąją, kauniečiai bus pakviesti į Rotušės aikštę, kurioje vyks gyvos skulptūros dėliojimas iš žmonių: išryškės asmuo ir šalia esantis ženklas „Neįgalusis”.

Tai socialinė akcija „Aš ir tu – tai mes!”, vyksianti visos Lietuvos miestų ir miestelių centrinėse aikštėse.

Visi vienodi

Prie idėjos prisijungti tądien raginami visi, neabejingi socialinės atskirties mažinimui tarp neįgaliųjų ir negalios neturinčiųjų. Anot akcijos rengėjų, tądien bus siekiama atkreipti dėmesį, kad visi žmonės turi vienodas teises.

Akciją inicijuoja Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacija, Šiaulių nevyriausybinių organizacijų sąjunga ir asociacija „Maži Žingsneliai”.

Renginio atstovė Žydrė Gedrimaitė akcentavo, kad paplitęs supratimas, jog neįgaliųjų dieną vykstantys renginiai – skirti tik jiems. Mūsų akcija labiau orientuota į negalios neturinčią visuomenės dalį. Raginame ateiti ir parodyti palaikymą, dalyvavimu pareikšti poziciją, kad esame visi vienodi ir nerūšiuojame žmonių į sveikus ir ne. Tik buvimas kartu duoda naudą visiems, neįgalieji įgauna stiprybės, atranda gyvenimo džiaugsmą, o sveiki žmonės įgauna daugiau supratingumo”, – aiškino Ž. Gedrimaitė.

Vietoj gailesčio – daugiau supratingumo

Ji pridūrė, kad gatvėje žmonių su negalia matome itin mažai, tam yra priežasčių: „Nepritaikyta infrastruktūra, pikti ar gailesčio kupini žvilgsniai, replikos. Ne vienerius metus bendrauju su neįgaliaisiais ir galiu patikinti: gailesčio jiems – nereikia. Jie nori išlikti orūs, visateisiai, gerbiami visuomenės nariai – tokie, kaip kiekvienas iš mūsų”, – kalbėjo renginio atstovė.

Siūlo pradėti nuo savęs

Keisti kreivą visuomenės požiūrį į neįgaliuosius, moteris pradėjo nuo savo šeimos: „Šia visuomenine veikla užsiimu dėl savo vaikų, auklėju juos, aiškinu, kas yra žmogaus teisės. Matau, kad į neįgaliuosius jie reaguoja teisingai, neutraliai. Jiems tai nėra kitas pasaulis, mano aštuonmetis sūnus išgirdęs gražiai dainuojantį neįgalųjį, pasakė: „Matai, dievas, kai dalino rankas – jam nedavė, bet vietoj to davė nuostabų balsą.” – Turime stengtis, kad neužgaulus požiūris taptų norma”, – teigė Ž. Gedrimaitė.

Ji pridūrė, kad neįgaliųjų diena skirta būti kartu, o ne izoliuotis vieniems nuo kitų. „Akcijos tikslas – išreikšti: būkime kartu, o ne surūšiuoti.”

Kviečia įvairias organizacijas

Renginio koordinatorė Kauno mieste Ieva Variakojytė-Reynström informavo, kad renginyje laukiama aktyvių visuomenės narių.

„Kviečiame akcijoje dalyvauti visus, kuriems ne vis vien, kurie nori parodyti, kad neįgalieji rūpi ir yra pripažįstami lygiaverčiais visuomenės nariais. Atskirties neturi būti. Reikia kažką daryti, kad žmonės su negalia jaustųsi lygiaverčiai, saugūs ir drąsūs Kaune, tikime, atsiras ne vienas, parodysiantis solidarumą”, – teigė I. Variakojytė-Reynström

Akcija „Aš ir tu – tai mes!” vyks visoje šalyje: Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Tauragėje, Joniškyje ir kituose miestuose. Akciją palaikys ir lietuvių bendruomenė Stokholme. Dalyvauja ne tik pavieniai žmonės, bet ir jaunimo organizacijos, skautai, kitų organizacijų atstovai.

Renginys Kaune vyks gruodžio 3 d., Rotušės aikštėje,  13-14 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA