Petrašiūnų elektrinei – 86–eri | Kas vyksta Kaune

Petrašiūnų elektrinei – 86–eri

Asociatyvi / J. Petronio nuotr.

Viena iš seniausių Lietuvoje – Petrašiūnų elektrinė šiandien švenčia savo 86–erių metų sukaktį.

Petrašiūnų šiluminė elektrinė buvo pastatyta ir pradėjo veikti 1930 metų lapkričio 11 d. Tuo metu tai buvo didžiausia viešoji elektrinė Lietuvoje.

Be to, kad ilgą laiką ji buvo pati didžiausia ir moderniausia elektrinė Lietuvoje, Petrašiūnų jėgainė svarbi dar ir tuo, kad būtent joje prasidėjo ir centralizuota termofikacija Lietuvoje. 1947 metais, kai iškilo poreikis tiekti garą greta buvusiam Kauno Petrašiūnų popieriaus fabrikui, iš elektrinės į popieriaus fabriką ant medinių atramų 7 m aukštyje buvo nutiestas 125 mm skersmens 164 m ilgio garotiekis. 1947 m. birželio 7 d. jis pradėtas eksploatuoti. Ši data laikoma centralizuoto šilumos tiekimo Lietuvoje pradžia.

Vėliau, 1953 m. spalio 14 d. pradėjo veikti pirmoji termofikacinė linija į elektrinės gyvenamąjį namą, buvusioje Vilniaus gatvėje Petrašiūnuose.

1958 metais elektrinėje buvo sukurta šilumos tinklų grupė, kuri išaugo į cechą, o 1963 metais – į „Kauno Šiluminių tinklų“ ūkiskaitinę įmonę, kuri ir yra dabartinės AB „Kauno energija“ pirmtakė.

Patyrusi daugybę pokyčių ir atnaujinimų, 1944 – aisiais atsitraukiančių vokiečių susprogdinta ir pokario laikais atstatyta, ilgą laiką buvusi tik rezervine ir neveikiančia, šiandien Petrašiūnų elektrinė vėl prikelta naujam gyvenimui. Tiesa, šiuo metu elektra joje dėl ekonominių ir technologinių aplinkybių negaminama, bet, reikalui esant, nedidelis elektros energijos kiekis (instaliuota galia – 8 MW) gali būti gaminamas.

Tačiau svarbiausi pastarojo meto elektrinės pokyčiai įvyko 2014 – 2015 metais, kai joje buvo įrengti du nauji biokuru kūrenami vandens šildymo katilai (bendra šiluminė galia su kondensaciniais ekonomaizeriais – 30 MW) ir 10 MW galios konkdensacinis ekonomaizeris prie vandens šildymo katilo PTVM-100. Elektrinė vėl buvo sugrąžinta į energiją gaminančių objektų gretas ir šiuo metu aktyviai gamina šilumą kauniečiams. Šiandien elektrinėje pagaminama iki 10 proc. kauniečiams reikalingos šilumos šildymo sezono metu ir iki 55 proc. šilumos ne šildymo sezono metu. Elektrinė sėkmingai konkuruoja su nepriklausomų šilumos gamintojų gamybos įrenginiais, gamindama šilumą konkurencinga ir kauniečiams palankia kaina.

Elektrinė ir toliau aktyviai modernizuojama. Joje įrengiamos kuro saugojimo aikštelės, jau anksčiau įrengti kuro sandėliai, atnaujinta geležinkelio atšaka kurui atvežti, planuojama įrengti kitus naujus šilumos gamybos įrenginius. Kadangi Petrašiūnų elektrinė yra pagrindinis rezervinis šilumos generavimo šaltinis Kauno integruotame šilumos tiekimo tinkle, jos rekonstravimas ir modernizavimas išlieka vienu iš AB „Kauno energija“ prioritetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA