Kauno rajone atnaujins dar devynis daugiabučius | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone atnaujins dar devynis daugiabučius

KRS nuotr.

Kauno rajone jau atrinkti daugiabučiai, kurie bus atnaujinti kitąmet. Projektų įgyvendinimas bus finansuojamas nuo 2017 m. pirmojo pusmečio.

Reikia gyventojų pritarimo

Aplinkos ministerijos kvietimas savivaldybėms teikti paraiškas daugiabučiams namams atnaujinti buvo paskelbtas rugpjūčio pabaigoje. Pagal nustatytą limitą Kauno rajono savivaldybei leista atnaujinti 9 daugiabučius.

Programoje gali dalyvauti trijų ir daugiau butų gyvenamieji namai, kuriuose gali būti ir prekybos, administracinių, viešojo maitinimo ir kitų negyvenamųjų patalpų. Daugiabutis turi būti pastatytas pagal iki 1993 m. galiojusius statybos techninius reikalavimus.

Renovacijai turi pritarti dauguma (pageidautina 60 proc. ir daugiau) namo butų ir kitų patalpų savininkų. Gyventojų įsiskolinimai už komunalines paslaugas negali viršyti 10 proc. nuo visų namo butų.

Namus atrinko komisija

Vadovaujantis šiais kriterijais, Kauno rajono savivaldybės daugiabučių namų atrankos komisija iš 30 prašymų atrinko šiuos 9 daugiabučius: Miško g. 34A, Miško g. 34, Miško g. 38A ir Kauno g. 31A Ežerėlyje, Lozoraičio g. 5, Lozoraičio g. 3A ir Lozoraičio g. 3B Garliavoje ir Vilniaus g. 1,Vilniaus g. 4, Karmėlavos II k. Atrinkti ir penki rezerviniai namai, jei kas nors netikėtai atsisakytų.

Šiuose namuose numatoma apšiltinti fasado sienas, cokolį ir stogą, įrengti naują dangą, pakeisti langus butuose ir laiptinėse, pagal vieningą projektą įstiklinti lauko duris ir balkonus, apšiltinti rūsio perdangas, pertvarkyti karšto vandens sistemos vamzdynus ir įrenginius, modernizuoti šildymo sistemas, įrengti individualią šilumos apskaitą, pertvarkyti ar įrengti vėdinimo sistemą.

Jau šią savaitę bus skelbiamas konkursas energinio naudingumo sertifikatams ir investiciniams planams parengti. Kai bus atrinktas tiekėjas, planai bus derinami su gyventojais. Juos suderinus, iki vasario 20 d. bus pateiktos paraiškos Būsto energijos taupymo agentūrai.

Dalyvaujantiems projekte bus skiriama 35 proc. parama energijos efektyvumą didinančių priemonių rangos darbams ir 50 proc. projekto parengimo, statybos techninės priežiūros išlaidų bei projekto įgyvendinimo administravimo paslaugoms tenkančių išlaidų kompensacija.

Didėja turto vertė

Kauno rajone pagal 2013 m. Energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą jau yra atnaujinti 39 daugiabučiai.

Po renovacijos pastatai pasiekė planuotą C energetinio efektyvumo klasę, o šilumos suvartojimas juose sumažėjo daugiau nei 40 procentų. Šiems namams dokumentacijos paruošimo išlaidos kompensuotos 100 proc., o statybos rangos darbai kompensuoti 40 proc. valstybės ir ES lėšomis.

Atnaujinti būstai tampa ne tik patogesni, bet ir leidžia gyventojams sumažinti šildymo išlaidas, padidina turto vertę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA