Startavo „Respublikos“ viešbučio-vaiduoklio griovimo darbai | Kas vyksta Kaune

Startavo „Respublikos“ viešbučio-vaiduoklio griovimo darbai

J. Danielevičiaus nuotr.

Praslinkus beveik ketvirčiui amžiaus nuo to, kai Kauno centre įšalo miesto sąstingio simboliu tapusio „Respublikos“ viešbučio-vaiduoklio statybos, startavo realūs jo griovimo darbai.

Juos pradėjo statinį su sklypu prieš metus įsigijusi „Vičiūnų grupė“, miesto širdyje statysianti modernų 20 tūkst. kv. m ploto A+ klasės verslo centrą „Magnum“.

„Per visus Nepriklausomybės metus šis pastatas turėjo daugybę savininkų, o kauniečiai girdėjo tiek pat planų, kaip pagaliau bus sutvarkytas ne tik „Respublikos“ vaiduoklis, bet kartu su juo ir visas centro architektūrinis ansamblis. Todėl suprantama, kai žmonėms ne taip jau lengva patikėti, jog šįkart situacija radikaliai skirtinga. Tam ir skubame informuoti, kad pradėjome realius griovimo darbus ir kelio atgal nebėra – 2018 m. duris čia atvers vienas moderniausių verslo centrų šalyje „Magnum“, – tikino „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Visas griovimo procesas truks 3–4 mėnesius, jį sudarys keli pagrindiniai etapai. Visų pirma išvalytos gausios per dešimtmečius į vaiduoklį sutemptos šiukšlės, statybinės liekanos. Sutvarkyta ir teritorija aplink pastatą – artimiausiais mėnesiais ji tarnaus kaip griovimo, vėliau – ir kaip „Magnum“ statybos aikštelė.

Tuomet specialiai tam supiltu pylimu į pastatą įvažiavo mažieji „Bobcat“ krautuvai. Jie važinėja centriniais tuneliais, kur aukštas po aukšto varto vidines senojo vaiduoklio pertvaras, o statybų laužą meta į liftų į šachtą. Iš sklypo teritorijos jis išvežiojamas krovininiais automobiliais.

Griovimo darbus atlieka mažoji bendrija „Pastatų griovimas“, kuri ir rūpinasi, kur padėti suskaldytą betoną. Simboliška, jog didžioji dalis „Respublikos“ virs skalda ir nuguls į kelių duobes – kitą neigiamą nesenos Kauno praeities simbolį.

„Pastato griaučiai monolitiniai, išties tvirti, todėl daugeliui įspūdingiau atrodantis sprogdinimo scenarijus čia netiktų – sprogdinant iš apačios greičiausiai smegteltų vos vienas ar keli statinio aukštai, o kiti liktų pavojingai dunksoti“, – sako „Vičiūnų grupės“ vadovas.

Visgi, anot jo, dėl pasirinktos technologijos, modernios įrangos ir pastato vietos pagrindinis – antrasis jo griovimo etapas atrodysiantis ne menkiau įspūdingai. Jo metu ant 42 metrų „Respublikos“ stogo bus užkelti sunkiasvoriai ekskavatoriai, kurie aukštas po aukšto žemyn „valgys“ stambiąsias konstrukcijas, kurių mažieji „Bobcat“ neįveikė iš vidaus. Tai bene pirmas kartas Baltijos šalyse, kai bus naudojama tokia griovimo technologija.

„Magnum“ verslo centro statybas pradėti planuojama, kai tik bus baigti griovimo darbai – 2017 m. pirmąjį ketvirtį. Be pagrindinio „Vičiūnų grupės“ biuro, čia įsikurs kitos didelės kompanijos, veiks 2 200 m2 komercinės patalpos, modernios pagal poreikį transformuojamos konferencijų salės, pirmasis Kaune vaikų dienos centras biurų pastate, lauko terasos, taip pat kavinė, restoranas ir „Sky“ baras su neeiline panorama į Nemuno salą bei senamiestį.

Projektu Kaunui bei kauniečiams taip pat bus grąžinta sena istorinė skola – pagaliau bus užbaigtas Kauno centro architektūrinis ansamblis tarp „Žalgirio“ arenos, „Akropolio“ ir Laisvės alėjos. Verslo resursais bus atkurta istorinė pro sklypą kadaise besidriekusi Spaustuvininkų gatvelė. Sovietinių statybų metu sunaikinta gatvė bus rekonstruota į pėsčiųjų bulvarą, kuris leis nuo Simono Daukanto tilto patogiau pasiekti „Akropolį“.

Tuo tarpu nebelikus dabartinių tvorų bei pastato griaučių, atsivers visapusė šios neeilinės centro vietos panorama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA